Εστιατόριο ξενοδοχείου

Μεγαλύτερες μειώσεις φόρων στα τουριστικά πακέτα ζητούν οι ξενοδόχοι, που χαρακτηρίζουν θετικό βήμα την μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, αλλά όχι αρκετό.

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Γρηγόρης Τάσιος σε επιστολή που έστειλε προς τις Ξενοδοχειακές Ενώσεις -μέλη της ΠΟΞ, επισημαίνει τα εξής:

Ο πρόεδρος της ΠΟΞ Γρηγόρης Τάσιος

“Ασφαλώς και η πρόσφατη μείωση του συντελεστή ΦΠΑ στην εστίαση είναι θετικό βήμα, αποτελεί μια πρώτη ελάφρυνση προκειμένου να μειωθούν τα τεράστια φορολογικά βάρη που ο ξενοδοχειακός κλάδος έχει κληθεί να σηκώσει τα τελευταία χρόνια. Ωστόσο, η μείωση αυτή δεν λύνει τα προβλήματά μας!

Θυμίζουμε πως πέραν των πολλών φόρων και επιβαρύνσεων που έχουμε υποστεί τα τελευταία έτη (φόρος διαμονής, ΕΝΦΙΑ κ.λ.π.), ο ΦΠΑ στη διαμονή παραμένει ακόμα στο 13%.

Όλοι γνωρίζετε πως ο ΦΠΑ που επιβαρύνει τις υπηρεσίες των ξενοδοχείων υπολογίζεται – κατανέμεται με βάση συγκεκριμένη εγκύκλιο (ανάλογα με τις υπηρεσίες που παρέχονται πλέον της διαμονής).

Πράγματι, όπως σας ενημερώσαμε, κατόπιν προσπαθειών δικών μας και του ΣΕΤΕ οι παραπάνω συντελεστές μειώθηκαν σημαντικά, όμως η τελική μείωση είναι ελάχιστη, με δεδομένο πως η κύρια υπηρεσία που παρέχουμε είναι η διαμονή, η οποία εξακολουθεί να υπάγεται στον συντελεστή 13%”.

Μην μπερδεύετε το “ξενοδοχειακό πακέτο” με την εστίαση

Ο ίδιος συνεχίζει: “Για να μιλάμε, λοιπόν, με νούμερα: Η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από 24% στο 13% μεταφράζεται για ένα ξενοδοχείο ως εξής:

Διαμονή με πρωινό: Ο συντελεστής ΦΠΑ που ίσχυε πριν τη μείωση ήταν 13,55%. Μετά τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση διαμορφώνεται σε 13%. Συνολική μείωση 0,55%

Διαμονή με ημιδιατροφή: Ο συντελεστής ΦΠΑ που ίσχυε πριν τη μείωση ήταν 14,65%. Μετά τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση διαμορφώνεται, αν μεν δεν περιλαμβάνονται αλκοολούχα ποτά κ.λ.π. σε 13%, ενώ αν περιλαμβάνονται σε 14,10%. Συνολική μείωση, λοιπόν. 1,65% ή  0,55% αντίστοιχα.

Διαμονή με πλήρη διατροφή: Ο συντελεστής ΦΠΑ που ίσχυε πριν τη μείωση ήταν 15,75%. Μετά τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση διαμορφώνεται, αν μεν δεν περιλαμβάνονται αλκοολούχα ποτά κ.λ.π. σε 13%, ενώ αν περιλαμβάνονται σε 14,65%. Συνολική μείωση, λοιπόν. 2,75% ή  1,10% αντίστοιχα.

All Inclusive: Ο συντελεστής ΦΠΑ που ίσχυε πριν τη μείωση ήταν 16,30%. Μετά τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση διαμορφώνεται σε 15,20%. Συνολική μείωση 1,10 %

Συμπέρασμα: Δεν πρέπει να μπερδεύουμε τo “ξενοδοχειακό πακέτο” με την εστίαση.

Για τον Έλληνα ξενοδόχο, που έχει υποστεί τα τελευταία χρόνια πλείστες όσες φορολογικές και άλλες επιβαρύνσεις (και ο οποίος δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αμείβει το προσωπικό του με βάση κλαδική ΣΣΕ), η παραπάνω μείωση, όσο θετική και αν είναι, αποτελεί πρακτικά μια μικρή “άμβλυνση” του τεράστιου ελλείμματος ανταγωνιστικότητας σε σχέση με τις επιχειρήσεις άλλων χωρών.

Η πρώτη ουσιαστική ελάφρυνση για εμάς θα έρθει όταν επανέλθει ο ΦΠΑ στη διαμονή στο 6,5%. Τότε πιστεύω πως η μεγάλη πλειοψηφία των ξενοδοχείων θα έχουν αντικειμενικά τη δυνατότητα να μειώσουν ουσιαστικά τις τιμές τους. Νομίζω πως είναι ευθύνη όλων μας να ενημερώνουμε σωστά τόσο τους tour operators όσο και τους μεμονωμένους πελάτες μας αλλά και τη κοινή γνώμη για το τι πράγματι αντιπροσωπεύει για εμάς αυτή η μείωση του ΦΠΑ”.

Και καταλήγει:

Πρώτα από όλα για να προστατεύσουμε τον κλάδο μας, ο οποίος έβαλε πραγματικά πλάτη όλα τα χρόνια της κρίσης”.