Μια αναζήτηση στις μικρές αγγελίες στην κατηγορία «Ζητούνται για εργασία» είναι αρκετή, για να διαπιστώσει κάποιος την απίστευτη ζήτηση που υπάρχει για εργαζόμενους στον ξενοδοχειακό κλάδο.
«Η νέα τουριστική σεζόν στην Κρήτη, αρχίζει τέλη Μαρτίου αρχές Απριλίου, με 5.000-6.000 κενές θέσεις», είπε στο patris.gr ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Διευθυντών Ξενοδοχείων Γιώργος Πελεκανάκης.
Όπως εξήγησε η ζήτηση αφορά όλες τις ειδικότητες, καμαριέρες, μάγειρες,σερβιτόρους,ρεσεψιονίστ,μπάρμαν,λανζέρηδων κ.α.
«Δεν ξέρουμε αν θα επιστρέψουν εργαζόμενοι στον τουρισμό, αν θα μπουν νέα άτομα στον χώρο, πάντως οι σχετικές αγγελίες είναι αμέτρητες »,σχολίασε ο κ.Πελεκανάκης.
Ο ίδιος είπε ότι φέτος θα τεθεί σε ισχύ η ψηφιακή κάρτα εργασίας ,ώστε να διασφαλίζεται η τήρηση του ωραρίου των εργαζόμενων.
Οι αμοιβές
Στο ερώτημα αν οι αμοιβές είναι ικανοποιητικές είπε ότι σήμερα μια καμαριέρα αμείβεται με περίπου 1350 ευρώ και 4 ρεπό τον μήνα και σημείωσε: Οι εργαζόμενοι των ξενοδοχείων κάνουν μια απαιτητική δουλειά και πρέπει να πληρώνονται σωστά και να έχουν καλές συνθήκες εργασίας.
Χαρακτήρισε δε, τις αυξήσεις που ζητά το Σωματείο τους «δικαιολογημένες».
Τι αυξήσεις ζητούν οι ξενοδοχοϋπαλληλοι
Τα νέα οικονομικά τους αιτήματα, έχουν θέσει στους ξενοδόχους οι εκπρόσωποι των ξενοδοχοϋπαλλήλων και αυτά είναι αύξηση 8% + 8%, την διετία 2025-2026.
Ζητούν επίσης πενθήμερο και 8ωρο ωράριο εργασίας.
Η απάντηση των ξενοδόχων ήταν ότι η αύξηση που ζητάνε είναι τεράστια.
«Δεν θεωρούμε ότι ζητάμε κάτι υπερβολικό, αντίθετα είναι μια ρεαλιστική αύξηση σε σχέση με αυτό που προσφέρουμε, την ακρίβεια, την υψηλή φορολογία, την εποχικότητα της δουλειάς μας» επεσήμανε στο patris ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ξενοδοχουπαλλήλων ν.Ηρακλείου Νίκος Κοκολάκης.
Ο ίδιος τόνισε ότι χωρίς αξιοπρεπείς μισθούς και ρυθμισμένες εργασιακές σχέσεις, οι ελλείψεις προσωπικού θα συνεχίσουν να υπάρχουν και οι εργαζόμενοι θα εξακολουθήσουν να γυρνούν την πλάτη στο επάγγελμα.
«Με την ακρίβεια να καλπάζει και την αγοραστική δύναμη των εργαζομένων να δέχεται συνεχή μείωση, οι ξενοδοχοϋπάλληλοι, εκείνοι που «στήριξαν στις πλάτες τους» τη «χρονιά ρεκόρ» για τα έσοδα του Τουρισμού, μένουν χωρίς εισόδημα κατά τους χειμερινούς μήνες, γίνονται μάρτυρες της διαρκούς υποβάθμισης του κλάδου τους και βλέπουν το πρόβλημα του ελλείμματος του εργατικού δυναμικού στον Τουρισμό να διογκώνεται, έχουν επισημάνει οι εκπρόσωποι του κλάδου.
Σύμφωνα με το Κοινό Ψήφισμα των Σωματείων των Ξενοδοχοϋπαλλήλων της Κρήτης, μερικά από τα αιτήματα των ξενοδοχοϋπαλλήλων αφορούν: «την κατάργηση του νόμου που έθεσε πλαφόν στην επιδότηση ανεργίας των εποχιακών εργαζομένων και αποκατάσταση του χρόνου τακτικής επιδότησης», «την επαναφορά του του εφάπαξ στην 20ετία», «την εφαρμογή και τήρηση της Τοπικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας», «την άμεση ενεργοποίηση της ψηφιακής κάρτας εργασίας στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις».
Ακόμη, «την επαναφορά των Βαρέων και Ανθυγιεινών ενσήμων στις ειδικότητες που είχαν αφαιρεθεί».