Οι κρητικές γεύσεις καθήλωσαν τον Κινέζο «Μίδα»
Σε ιαχές γαστρονομικής ηδονής ξέσπασε ο Κινέζος “Μίδας” της τηλεθέασης μόλις δοκίμασε τσιγαριαστό, γλυκοκολοκύθα στιφάδο, χειροποίητα παστέλια και αποξηραμένα φρούτα. Για την ιστορία, στη διάρκεια των γυρισμάτων απαγορεύεται

– Όταν ο διάσημος Gao Xiao Song, γνωστός και ως «Μίδας», συνάντησε τον Αλέξη Τσίπρα, την Έλενα Κουντουρά και τη… Λένα Ηγουμενάκη

Είναι γεγονός ότι στο διεθνές χρηματιστήριο της γαστρονομίας η αξία της κρητικής παραδοσιακής κουζίνας έχει εκτοξευτεί. Προσωπικότητες παγκόσμιου βεληνεκούς αλλά και εξπέρ του είδους την εγκωμιάζουν με διθυραμβικά σχόλια, δίνοντας το σύνθημα σε εκατομμύρια τουρίστες ανά τον κόσμο.

Η Κρήτη, η ιστορία και η παράδοση της ξετυλίγονται στα πιάτα απλών νοικοκυρών που μαγειρεύουν με μεράκι, κουβαλώντας στο DNA τους γεύσεις και αρώματα του παρελθόντος όπως τις έμαθαν να μαγειρεύουν οι δικές τους μανάδες και γιαγιάδες.

Καλοί οι μάστερ σεφ, καλοί και οι “χρυσοί σκούφοι”, όμως οι χρυσοχέρες νοικοκυρές της Κρήτης συναρπάζουν με την αυθεντικότητα και την μαεστρία τους ακόμα και  προσωπικότητες που έχουν απολαύσει λουκούλλεια γεύματα στα ακριβότερα εστιατόρια του πλανήτη.

Γιατί πολύ απλά το νοστιμότατο πιάτο συνοδεύεται με ζεστή καρδιά, πλατύ χαμόγελο και αγνότητα.

Καλοί οι επαγγελματίες μάστερ σεφ και οι “χρυσοί σκούφοι”, αλλά σαν τις χρυσοχέρες Κρητικές δεν έχει...
διά ροπάλου να υπάρχουν στο τραπέζι αλκοόλ ή τσιγάρα. Οι Κινέζοι πιστεύουν ότι τέτοιες εικόνες ασκούν κακή επιρροή...

Τα εξαφάνισε  εν ριπή οφθαλμού!

Πώς να περιγράψει κανείς τις ιαχές επιδοκιμασίας ενός «θηρίου» της διεθνούς σόου μπιζ, απολαμβάνοντας γλυκοκολοκύθα στιφάδο, τσιγαριαστό και αποξηραμένα σύκα, τα οποία εξαφάνισε εν ριπή οφθαλμού.

Ο Κινέζος μουσικός, τραγουδιστής, συνθέτης, εκδότης παραγωγός,  διδάσκων στο Χάρβαντ, δημοσιογράφος και παρουσιαστής Gao Xiao Song, με  εκατομμύρια followers και εκατοντάδες χιλιάδες views, υποκλίθηκε από καρδιάς στις Κρητικές μαγείρισσες.

Και πιστέψτε με-το ξέρουν όσοι παρακολουθούν τις εκπομπές του και γνωρίζουν την αντισυμβατική προσωπικότητα του – το έκανε επειδή το ένιωθε. Σε διαφορετική περίπτωση δεν θα είχε κανένα ενδοιασμό να πετάξει τα «καρφιά» του ή την φαρμακερή ατάκα του εκεί επιτόπου, on camera.

Η ιδιαίτερη προσωπικότητά του είναι δύσκολο να αποτυπωθεί επ’ ακριβώς, διεθνώς όμως περιγράφεται ως «Μίδας» αφού ό,τι αγγίξει μετατρέπεται σε χρυσό.  Ο Gao Xiao Song είναι ο διασημότερος παρουσιαστής της Κίνας και η  εκπομπή του Morning Call,σε μία από τις μεγαλύτερες διαδικτυακές πλατφόρμες της Κίνας, σπάει το ένα ρεκόρ τηλεθέασης μετά το άλλο.

Διακεκριμένοι Γάλλοι δημοσιογράφοι και κριτικοί γαστρονομίας, δημοφιλείς foodbloggers εντυπωσιάστηκαν  με τα ξομπλιαστά κουλούρια, ενώ άνοιξαν με τα χεράκια τους φύλλο για βρουβόπιτες. 
Ο διασημότερος παρουσιαστής της Κίνας με τους εκατομμύρια followers, Gao Xiao Song, λάτρεψε την κρητική κουζίνα... Εδώ με την πρόεδρο του Φεστιβάλ Κρητικής Κουζίνας, Λένα Ηγουμενάκη

Οι φίλοι μας οι Γάλλοι

Πώς να περιγράψει κανείς τα χαμόγελα ευτυχίας στα πρόσωπα μίας ομάδας Γάλλων food bloggers, διακεκριμένων στη χώρα τους στον τομέα της γαστρονομίας, ισχυρών influencers, οι οποίοι παραδόθηκαν άνευ όρων στις κρητικές χορτόπιτες, εντυπωσιάστηκαν από τα περίτεχνα και γευστικότατα ξομπλιαστά κουλούρια, το «έκαψαν» με κρητικό απάκι και διασκέδασαν τυροκομώντας στο Οροπέδιο.

Κοινός συνδετικός κρίκος, το Φεστιβάλ Κρητικής Κουζίνας και η πρόεδρός του Λένα Ηγουμενάκη.

Ο διασημότερος παρουσιαστής της Κίνας με τους εκατομμύρια followers, Gao Xiao Song, λάτρεψε την κρητική κουζίνα... Εδώ με την πρόεδρο του Φεστιβάλ Κρητικής Κουζίνας, Λένα Ηγουμενάκη
Τι είναι εκείνο, τι είναι εκείνο που έρχεται από το Πεκίνο... Ο Gao έσυρε τον χορό και το ευχαριστήθηκε με την ψυχή του

Αν κάποιος αστειευόμενος ρωτούσε: τι κοινό έχουν ο Αλέξης Τσίπρας, η Έλενα Κουντουρά και η Λένα Ηγουμενάκη, η απάντηση θα ήταν ο σούπερ-σταρ Gao Xiao Song, ο οποίος κατά τη μοναδική επαγγελματική του επίσκεψη στην Ελλάδα, στο πλαίσιο γυρισμάτων ενός ντοκιμαντέρ μετά από πρόσκληση του Υπουργείου Εξωτερικών, συνομίλησε με τον Έλληνα πρωθυπουργό, την υπουργό Τουρισμού και, ναι (!), με την πρόεδρο του Φεστιβάλ Κρητικής Κουζίνας και τους συνοδοιπόρους της σε αυτήν την προσπάθεια.

Ένα ντοκιμαντέρ αυθεντικής Κρήτης  που θα προβληθεί προσεχώς! Αν αυτό δεν είναι grande διαφήμιση, τότε αλήθεια ποια είναι;

Τα γυρίσματα έγιναν στον παραδοσιακό χωριό του Αρόλιθου. Εκεί κατέφθασε ο Gao Xiao Song με τη χαρακτηριστική βεντάλια του, την οποία δεν αποχωρίζεται ποτέ, και το 15μελές συνεργείο του. Κάπου σε μία γωνία διακριτική και αθόρυβη η σύζυγος του.

Η Λένα Ηγουμενάκη και οι γυναίκες του Φεστιβάλ (από το Κεραμούτσι) σήκωσαν μανίκια και άρχισαν τις μαγειρικές μαγείες.

Και μπορεί οι Κινέζοι προσκεκλημένοι να περίμεναν να δοκιμάσουν χόντρο με χοχλιούς, όμως οι κρητικές το …απογείωσαν το μενού. Και ο Gao όχι απλώς δοκίμασε αλλά έφαγε με την ψυχή του. Και κάθε μπουκιά συνοδευόταν και από ένα επιφώνημα γαστρονομικής ηδονής. Και ήταν τόσο ευδιάθετος που ακολούθησε μετά χαράς τους χορευτές του Μανόλη Χνάρη. Ήταν τόσο ενθουσιασμένος που επέμεινε να χορέψει βάζοντας στην μέση του το κρητικό μαχαίρι που του δώρισαν οι οικοδεσπότες, αντιγράφοντας τους παραδοσιακούς χορευτές, όμως τον απέτρεψαν οι Κρητικοί μην τυχόν και γίνει κάποιο ατύχημα καθότι …πρωτάρης.

Τι είναι εκείνο, τι είναι εκείνο που έρχεται από το Πεκίνο... Ο Gao έσυρε τον χορό και το ευχαριστήθηκε με την ψυχή του
Καλοί οι επαγγελματίες μάστερ σεφ και οι “χρυσοί σκούφοι”, αλλά σαν τις χρυσοχέρες Κρητικές δεν έχει...

Η κρητική κουζίνα πάει… Πεκίνο

«Απερίγραπτη εμπειρία» σχολίασε στην «Π» η Λένα Ηγουμενάκη, η οποία δεν κρύβει την έκπληξή της για την απλότητα, την καταδεκτικότητα και τη θέρμη με την οποία τους αγκάλιασε ο διασημότερος παρουσιαστής της Κίνας. «Ενσωματώθηκε αμέσως. Φοβερός άνθρωπος, φοβερός χαρακτήρας». Το εντυπωσιακό της υπόθεσης είναι ότι το «στόρι» θα έχει και συνέχεια αφού το πολιτιστικό φλερτ που αναπτύχθηκε στον Αρόλιθο εξελίσσεται σε… έρωτα.

Τα μέλη του Φεστιβάλ Κρητικής Κουζίνας έχουν εξασφαλίσει από τώρα την πρόσκλησή τους για του χρόνου στο Πεκίνο προκειμένου να παρουσιάσουν σε μεγάλο Φεστιβάλ τις κρητικές γεύσεις.

Μοναδικής γαστρονομικής περιήγησης στην Κρήτη έτυχαν όμως και οι Γάλλοι δημοσιογράφοι και κριτικοί γαστρονομίας που ταξίδεψαν στο νησί το προηγούμενο διάστημα προσκεκλημένοι του Οργανισμού Enterprise Greece,  αρμόδιου εθνικού φορέα,  υπό την εποπτεία του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης για την προσέλκυση επενδύσεων στην Ελλάδα και την προώθηση εξαγωγών.

Εξπέρ στο είδος τους οι   Pudlowski Gilles, Nahmias Albert, Weeks Pascale, Besnard Vanessa, Ventadour Agnès, Brochard Gilles είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν αυθεντικές γεύσεις και να περιηγηθούν στους χώρους τοπικών παραγωγών. Οι Γάλλοι δημοσιογράφοι μεταξύ άλλων τυροκόμησαν στον Τυροκομικό Συνεταιρισμό «Δείκτη», έφτιαξαν ξεροτήγανα και ξομπλιαστά κουλούρια στον Συνεταιρισμό Γυναικών «Η Κρουσανιώτισσα» και άνοιξαν, παρακαλώ, με τα χεράκια τους φύλλο για βρουβόπιτες!

 

* (Όλες οι φωτογραφίες του κειμένου είναι της δημοσιογράφου Μαρίας Καλλέργη).