Ένωση Ξενοδόχων Ηρακλείου

Είναι παράλογο ο μεγαλύτερος τουριστικός νομός της Κρήτης να μην έχει μια δυναμική Ένωση Ξενοδόχων. Ανοικτή πρόσκληση στους 500 και πλέον ξενοδόχους του ν. Ηρακλείου να συμμετέχουν ενεργά απευθύνει η Ένωση Ξενοδόχων Ηρακλείου, που μέσα στον Οκτώβριο προκηρύσσει εκλογές για την ανάδειξη της νέας διοίκησης.

Είναι γνωστό ότι η Ένωση διαλύθηκε το 2016 και δύο χρόνια μετά έγιναν οι απαραίτητες νομικές διαδικασίες για την επαναλειτουργία της.

“Διαλύσαμε την Ένωση γιατί δεν υπήρχε ενδιαφέρον και συμμετοχή, όμως το θεωρούμε ανεπίτρεπτο ο μεγαλύτερος τουριστικός νομός της Κρήτης να μην έχει Ένωση” είπε στην “Π” ο πρώην πρόεδρος Νίκος Χαλκιαδάκης.

Δεχθήκαμε πολλές επικρίσεις

Ο κ. Νίκος Χαλκιαδάκης
Ο κ. Νίκος Χαλκιαδάκης

Ο ίδιος σχολίασε ότι οι ξενοδόχοι του Ηρακλείου έχουν δεχθεί πολλές επικρίσεις για το γεγονός της ανυπαρξίας της Ένωσης.  “Οι ξενοδόχοι γνωρίζουν ότι οι συμβάσεις έχουν γίνει υποχρεωτικές.

 

Γνωρίζουν ότι είναι σημαντικό να υπάρχει μια σοβαρή, με κύρος Ένωση, που να έχει λόγο και δύναμη. Δεν γίνεται να έχουν όλοι οι νομοί της Κρήτης Ένωση και όχι το Ηράκλειο”.

Σύμφωνα με τον κ. Χαλκιαδάκη, η Ένωση διαλύθηκε γιατί η πλειονότητα  των ξενοδόχων ήθελε να αποφύγει την υπογραφή των τοπικών συμβάσεων εργασίας.

“Είναι καιρός να αλλάξουμε σελίδα και να αντιμετωπίσουμε το θέμα της νέας Ένωσης υπεύθυνα και σοβαρά” υπογράμμισε.

Υποχρεωτικές οι  συλλογικές συμβάσεις

Υπενθυμίζεται ότι την επέκταση δύο τοπικών κλαδικών συλλογικών συμβάσεων στην Κρήτη υπέγραψε η υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Έφη Αχτσιόγλου.

Με την υπογραφή των Υπουργικών Αποφάσεων κηρύσσονται γενικώς υποχρεωτικές οι:

  • Τοπική Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας των εργαζομένων στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις Χανίων.
  • Τοπική Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας των εργαζομένων στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις Λασιθίου.

Οι συγκεκριμένες τοπικές κλαδικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας καλύπτουν συνολικά 14.000 εργαζόμενους.

Η διαδικασία ελέγχου των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας που βρίσκονται σε ισχύ συνεχίζεται, προκειμένου να διαπιστωθεί αν πληρούν τους όρους για την επέκτασή τους. Αντιστοίχως, θα ελέγχονται και οι συμβάσεις που θα υπογραφούν στο εξής.

Η σύμβαση προβλέπει βασικούς μισθούς 780 έως 850 ευρώ για φέτος και αύξηση 1,5% για το 2019.

Σε σχόλιό του σχετικά με την επέκταση της κλαδικής σύμβασης στα ξενοδοχεία, ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Γιάννης Ρέτσος επισημαίνει ότι ο τουρισμός στήριξε τον θεσμό των συλλογικών διαπραγματεύσεων έμπρακτα και όχι στα λόγια, καθώς η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων, με περίπου 140.000 εργαζομένους στα ξενοδοχεία όλης της χώρας, υπέγραψε τέσσερις κλαδικές συμβάσεις από το 2012 έως το 2018.