Βρετανοί ταξιδιώτες

«Υπερβολικά επιφυλακτική» χαρακτηρίζουν τη Βρετανία αεροπορικές εταιρείες, τουριστικά γραφεία και ξενοδοχεία στη νότια Ευρώπη.

Περισσότερους από τέσσερις μήνες περίμεναν να ξεκινήσουν και πάλι τα ταξίδια τους οι Βρετανοί τουρίστες, ωστόσο θα χρειαστεί να περιμένουν για λίγο ακόμα, μέχρι να ομαλοποιηθούν πλήρως οι μετακινήσεις. Τα συνδικάτα των πιλότων και οι αεροπορικές εταιρείες υποστηρίζουν ότι η Βρετανία είναι υπερβολικά επιφυλακτική και ότι ένα τόσο περιορισμένο «άνοιγμα» θα συνεχίσει να πλήττει τη βιομηχανία που αγωνίζεται για την επιβίωσή της.

«Η σημερινή ημέρα σηματοδοτεί το πρώτο βήμα στην προσεκτική επιστροφή μας στα διεθνή ταξίδια, με μέτρα σχεδιασμένα, κατά κύριο λόγο, για να προστατεύουν τη δημόσια υγεία και να διασφαλίζουν ότι δεν θα πετάξουμε στα σκουπίδια όσα κερδίσαμε με κόπο αυτήν τη χρονιά», είπε την περασμένη Παρασκευή ο υπουργός Μεταφορών της χώρας, κ. Σαπς.

Πορτοκαλί η Ελλάδα

Το πρωτοσέλιδο της «Π» για το κόκκινο της Βρετανίας στον τουρισμό προς Ελλάδα
Το πρωτοσέλιδο της «Π»

Όπως έγραψε η «Π», η χώρα μας μένει εκτός της «πράσινης» ταξιδιωτικής λίστας της Μεγάλης Βρετανίας, που σημαίνει πως από τις 17 Μαΐου – όταν και ανοίγουν τα ταξίδια από τη Γηραιά Αλβιώνα – έως τα τέλη Μαΐου τουλάχιστον, οι Βρετανοί ταξιδιώτες που θα έρχονται στην Ελλάδα θα πρέπει να παραμένουν σε 10ήμερη καραντίνα στο σπίτι τους κατά την επιστροφή.

Στην πορτοκαλί ζώνη, μάλιστα, εντάσσονται και τα νησιά σε αντίθεση με τα σενάρια που είχαν κυκλοφορήσει για πράσινες ζώνες ταχείας κυκλοφορίας από τη Μεγάλη Βρετανία προς Covid-free ελληνικά νησιά.

Υπενθυμίζεται πως την περασμένη Παρασκευή ανακοινώθηκε από τον Βρετανό υπουργό Μεταφορών Γκραντ Σαπς, η κατηγοριοποίηση των χωρών βάσει του συστήματος «φωτεινού σηματοδότη» (Traffic Light), που θα ανανεώνεται κάθε τρεις εβδομάδες. Μάλιστα το υπουργείο Μεταφορών συνιστά στους Βρετανούς να μην επιλέγουν τις «πορτοκαλί» χώρες για λόγους αναψυχής.

Στην κόκκινη λίστα εντάσσονται από την Τετάρτη 12 Μαΐου η Τουρκία και οι Μαλδίβες, ενώ στην πορτοκαλί λίστα παραμένουν η Γαλλία, η Ισπανία και η Ελλάδα. Στην πράσινη λίστα θα βρεθούν από 17 Μαΐου η Πορτογαλία, το Ισραήλ, το Γιβραλτάρ, η Αυστραλία, η Νέα Ζηλανδία, η Σιγκαπούρη, το Μπρουνέι, η Ισλανδία, τα Νησιά Φερόε και Φόκλαντ. Όσες χώρες – προορισμοί εντάσσονται στην πράσινη λίστα, θα μπορούν να δέχονται Άγγλους τουρίστες, οι οποίοι θα επιστρέφουν στην πατρίδα τους χωρίς καραντίνα.

Όσοι μάλιστα επιθυμούν μπορούν να ενημερώνονται μέσω email για την επικαιροποίηση της ταξιδιωτικής λίστας, που θα συμβαίνει κάθε τρεις εβδομάδες. Αυτή τη δυνατότητα παρέχει το αρμόδιο βρετανικό Υπουργείο Μεταφορών.

Οι επιπτώσεις για τον ελληνικό τουρισμό

Συνεπώς, μέχρι τα τέλη Μαΐου όσοι Βρετανοί πολίτες επιστρέφουν στη Βρετανία από την Ελλάδα θα πρέπει να παραμένουν σε κατά οίκον περιορισμό για 10 ημέρες και να υποβάλλονται σε τουλάχιστον δυο τεστ κατά την καραντίνα τους.

Εάν αργότερα η Ελλάδα ενταχθεί από την πορτοκαλί λίστα στην πράσινη ζώνη – κάτι που θα εξαρτηθεί από τα επιδημιολογικά δεδομένα της πανδημίας στη χώρα μας – τα δεδομένα αλλάζουν, καθώς ο επαναπατρισμός των Βρετανών τουριστών θα πραγματοποιείται χωρίς υποχρεωτική καραντίνα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η βρετανική αγορά είναι η δεύτερη σημαντικότερη -μετά τη Γερμανία- για τον ελληνικό τουρισμό, καθώς η Ελλάδα προσέλκυσε 3,5 εκατ. Βρετανούς ταξιδιώτες το 2019 και 1 εκατ. το 2020, αποφέροντας έσοδα 2,5 δισ. και 749 εκατ. ευρώ, αντίστοιχα.

Πώς λειτουργεί το σύστημα του «φωτεινού σηματοδό-τη» (Traffic Light)

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργού Μεταφορών Γκραντ Σαπς σχετικά με το σύστημα του «φωτενού σηματοδότη», θα ισχύουν τα εξής:

Οι τουρίστες που θα επιστρέφουν στη Βρετανία από «πράσινες» χώρες θα χρειάζονται ένα μοριακό διαγνωστικό τεστ πριν από την αναχώρηση και ένα ακόμα τεστ τη δεύτερη ημέρα μετά από την άφιξή τους. Δε θα υπάρχει η υποχρέωση δεύτερου τεστ μετά από την άφιξη, όπως ισχύει τώρα, ούτε υποχρέωση καραντίνας.

Για τις αφίξεις στη Βρετανία από τις «πορτοκαλί» χώρες θα απαιτούνται μοριακά τεστ πριν την αναχώρηση και τη δεύτερη και όγδοη ημέρα μετά από την άφιξη, μαζί με περίοδο απομόνωσης δέκα ημερών στο σπίτι.

Οπως και τώρα, θα μπορεί κάποιος να σπάει την καραντίνα νωρίτερα εφόσον κάνει ένα πρόσθετο τεστ την πέμπτη ημέρα από την άφιξη στη Βρετανία. Για τις αφίξεις από χώρες της κόκκινης λίστας η καραντίνα θα γίνεται σε προεπιλεγμένο ξενοδοχείο και δε θα υπάρχει η δυνατότητα λήξης της απομόνωσης πριν από το δεκαήμερο.