Τουρισμός Ηράκλειο

Πού ξοδεύουν τα χρήματά τους οι τουρίστες στη διάρκεια των διακοπών τους στην Κρήτη και πόσο τους ενδιαφέρουν ο γαστρονομικός και φυσιολατρικός τουρισμός; Οι δαπάνες παρουσιάζουν μικρή αύξηση και το ενδιαφέρον για τον αγροτουρισμό αυξάνεται.

Τα στοιχεία αυτά περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων σε έρευνα για το προφίλ των τουριστών που επισκέπτονται τη δυτική Κρήτη τα οποία εκπόνησε το ΜΑΙΧ Πολυτεχνείου και Πανεπιστημίου Κρήτης.

Αναφορικά με τις δαπάνες που πραγματοποίησαν οι αλλοδαποί τουρίστες κατά τη διάρκεια των διακοπών τους, η μέση δαπάνη κυμαίνεται μεταξύ 650-800 ευρώ, χωρίς να υπολογίζονται τα μεταφορικά κόστη και τα έξοδα διαμονής. Δαπάνη που είναι αυξημένη κατά 50 ευρώ περίπου σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.

Εννέα στους δέκα αλλοδαπούς τουρίστες προτίμησαν να ξοδέψουν τον προϋπολογισμό τους στις ταβέρνες/εστιατόρια και καφετέριες, ενώ μεγάλο είναι και το ποσοστό αυτών που πραγματοποιούν αγορές από σούπερ/μίνι μάρκετ και φούρνους.

Σχεδόν επτά στους δέκα προβαίνει σε έξοδα μετακίνησης, ποσοστό αυξημένο κατά 10% περίπου σε σχέση με το 2016. Οι μισοί αγοράζουν διάφορα προϊόντα κυρίως αναμνηστικά (σουβενίρ), σημαντικά είναι και τα ποσοστά εκείνων που επέλεξαν να δαπανήσουν τα χρήματα τους πραγματοποιώντας ημερήσιες εκδρομές, ενώ μόλις ένα 10% προτίμησε τις νυκτερινές εξόδους σε κλαμπ και μπαρ.

Εναλλακτικός τουρισμός

Σχετικά με τον εναλλακτικό τουρισμό, συνεχίζεται να παρατηρείται υψηλή προτίμηση για τον αγροτουρισμό, γαστρονομικό και φυσιολατρικό τουρισμό, με τους αλλοδαπούς επισκέπτες που προέρχονται κυρίως από τη Μεσόγειο, να δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για αυτές τις εναλλακτικές μορφές αλλά και για επισκέψεις σε μουσεία, εκκλησίες/μοναστήρια.

Αντίθετα, οι Σκανδιναβοί φαίνεται να προτιμούν περισσότερο την κρητική κουζίνα, οι αλλοδαποί της Ανατολικής Ευρώπης τον φυσιολατρικό τουρισμό, ενώ εκείνοι που προέρχονται από τις χώρες της Κεντρικής Ευρώπης αλλά και από τη Βρετανία αρέσκονται στον αγροτουρισμό και φυσιολατρικό τουρισμό.

Οι διεθνείς αφίξεις στο αεροδρόμιο Ηρακλείου

Στο αεροδρόμιο Ηρακλείου, όπου το 60% αποτελείται από Γερμανούς, Βρετανούς, Ρώσους και Γάλλους, σημειώθηκε επίσης ρεκόρ αφίξεων αλλοδαπών τουριστών το έτος 2017, καταγράφοντας 3.152.175 αφίξεις και σημειώνοντας σημαντική αύξηση σε σχέση με το προηγούμενο έτος (2.886.486 αφίξεις) κατά 9,2%. Κατά την τελευταία εικοσαετία  καταγράφεται σχεδόν διπλάσια αύξηση αλλοδαπών επισκεπτών στο αεροδρόμιο Ηρακλείου, τα δύο τελευταία έτη σημειώνεται συνεχής αύξηση κατά 23%, ενώ τα τελευταία επτά έτη η αύξηση φτάνει το 63%.

Η αύξηση αυτή οφείλεται στην άνοδο σχεδόν όλων των κύριων εθνικοτήτων, που προτιμούν το αεροδρόμιο Ηρακλείου ως τελικό προορισμό, αλλά κυρίως των Γερμανών τουριστών, οι οποίοι αυξάνουν τις αφίξεις τους κατά μεγάλο ποσοστό της τάξεως του 18%, ξεπερνώντας τις 800 χιλιάδες αφίξεις, γεγονός πολύ ενθαρρυντικό, αν αναλογιστούμε ότι η αύξηση αυτή των Γερμανών είναι συνεχής από το 2012, υπερδιπλασιάζοντας τις αφίξεις τους κατά την τελευταία πενταετία.

Γερμανοί, οι οποίοι συνεχίζουν να κατέχουν την πρώτη θέση επί των συνολικών αφίξεων με 26%, ενώ ακολουθούν οι Βρετανοί με 15%, Ρώσοι με 11% και Γάλλοι με 10%. Σημαντικά είναι επίσης και τα ποσοστά που καταλαμβάνουν και άλλες εθνότητες, όπως των Ολλανδών με 6%, Ισραηλινών με 5%, Ελβετών & Πολωνών με 4%, Τσέχων, Βέλγων και Ιταλών με 3%.

Τη μεγαλύτερη αύξηση καταγράφουν οι Ολλανδοί και Τσέχοι κατά 22% και 20% αντίστοιχα, ενθαρρυντικές είναι οι αυξήσεις των Ισραηλινών με 9% και Ελβετών με 8%, Ρώσοι και Βρετανοί σημειώνουν σημαντικές αυξήσεις κατά 7% και 6% αντίστοιχα, ενώ αντίθετα οι Γάλλοι είναι η μοναδική από τις κύριες εθνότητες που παρουσιάζουν μια μικρή μείωση κοντά στο 2%.

Κάνοντας μια σύγκριση των τεσσάρων κύριων εθνικοτήτων που καταφτάνουν στο αεροδρόμιο Ηρακλείου τα τελευταία 8 έτη, παρατηρείται ότι οι Γερμανοί, ενώ παρουσίαζαν σχεδόν σταθερές αφίξεις το διάστημα 2009-2012, από το 2013 ως το 2017 παρουσιάζουν συνεχή αύξηση που φτάνει το 120%, μεγαλώνοντας την ψαλίδα τους σε σχέση με τις άλλες κύριες εθνότητες. Οι Βρετανοί κατά το διάστημα 2011-2017 καταγράφουν μια συνεχή αύξηση κατά 37%.

Οι Ρώσοι, οι οποίοι κατέγραψαν ρεκόρ αφίξεων το 2013 με 471 χιλιάδες αφίξεις, πηγαίνοντας από την τέταρτη στην πρώτη θέση επί των συνολικών αφίξεων, καταγράφοντας συνεχή αύξηση από το 2009 έως το 2013 και υπερτετραπλασιάζοντας τις αφίξεις τους, τα επόμενα δύο έτη σημειώνουν σημαντική μείωση κατά 53%, πέφτοντας πάλι στην τέταρτη θέση, ενώ τα τελευταία δύο χρόνια παρατηρείται μια ανάκαμψη κερδίζοντας την τρίτη θέση από τους Γάλλους. Γάλλοι, οι οποίοι για το διάστημα 2009-2017 παρουσιάζουν σχεδόν σταθερές αφίξεις με πολύ μικρές μεταβολές.