Σε μια εποχή που υπάρχει μεγάλη έλλειψη προσωπικού θα περίμενε κάποιος οι καταγγελίες να έχουν ελαχιστοποιηθεί, ωστόσο υπάρχουν ,αλλά αφορούν στην μειοψηφία των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων.
Ο Νίκος Κοκολάκης πρόεδρος του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ν. Ηρακλείου , επεσήμανε ότι υπάρχουν εργοδότες που δεν καταβάλουν τα απαιτούμενα ημερομίσθια .
Για παράδειγμα δεν ασφαλίζουν και δεν πληρώνουν τους υπαλλήλους τους την 6η ημέρα εργασίας, όπως προβλέπει ο νόμος.
Σε άλλες περιπτώσεις μονομερώς ο εργοδότης ,αλλάζει πόστα στους εργαζόμενους.
Μπορεί ο σερβιτόρος να βρεθεί στην λάντζα ,ο λαντζέρης να κάνει εργασίες στον κήπο ,ο μάγειρας να αναλάβει μια δουλειά εκτός κουζίνας.
«Αν σου αρέσει..»
Ο κ.Κοκολάκης σημειώνει ότι δεν εκλείπουν και οι απρεπείς συμπεριφορές που αποδίδονται στην πίεση και στον φόρτο της δουλειάς.
«Δεν υπάρχουν δικαιολογίες, λέει, υπογραμμίζοντας ότι δεν είναι αποδεκτή η λεκτική βία και οι φράσεις του τύπου « έτσι είναι η κατάσταση κι αν σου αρέσει.»
Σύμφωνα με τις επισημάνσεις του για όλες οι καταγγελίες ενημερώνεται η επιθεώρηση εργασίας ,όμως οι παρεμβάσεις της είναι περιορισμένες γιατί δεν έχει προσωπικό.
«Οι ελεγκτικοί μηχανισμοί δεν μπορούν να λειτουργήσουν όταν είναι υποστελεχωμένοι », τονίζει.
Οι ανήλικοι
Όσον αφορά στους ανήλικους εργαζόμενους που προσλαμβάνονται με την άδεια των γονέων και των κηδεμόνων τους, σημειώνει ότι και σε αυτές τις περιπτώσεις ισχύουν κανόνες που πρέπει να εφαρμόζονται και οι οικογένειες πρέπει να είναι προσεκτικές στο που στέλνουν τα παιδιά τους για να δουλέψουν.
Ειδικά για τους έφηβους ηλικίας 16 ετών υπάρχει πρόβλεψη για ήπια απασχόληση, χωρίς έκθεση στον ήλιο ,χωρίς βαριά χειρωνακτική εργασία και με ρεπό τα Σαββατοκύριακα.
Με τόσο μεγάλες ελλείψεις προσωπικού, είναι ένα ερώτημα το κατά πόσο εφαρμόζεται η νομοθεσία.