ξενοδοχοϋπάλληλοι
ξενοδοχοϋπάλληλοι

Στην υπογραφή των πρώτων επιχειρησιακών συμβάσεων με ξενοδόχους και βασικό μισθό τα 830-850 ευρώ έχει προχωρήσει το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων ν. Ηρακλείου, αφού η τοπική σύμβαση, ελλείψει διοίκησης στην Ένωση Ξενοδόχων, δεν μπορεί να συμφωνηθεί και να εφαρμοστεί.

Ο Γιώργος Αρετίνης, πρόεδρος του σωματείου είπε στην “Π” ότι αυτός ο βασικός μισθός θεωρείται ικανοποιητικός.

Συμπλήρωσε ότι θα συνεχιστεί η υπογραφή των επιχειρησιακών συμβάσεων με τους ξενοδόχους, ωστόσο στις πολλές περιπτώσεις της υπογραφής ατομικών συμβάσεων ο εργοδότης έχει το “πάνω χέρι” σχετικά με τον μισθό των εργαζομένων.

“Εάν είχαμε διοίκηση στην Ένωση Ξενοδόχων, θα βρίσκαμε μια φόρμουλα συνεννόησης και όλοι οι ξενοδόχοι θα πλήρωναν το ίδιο. Τώρα, δυστυχώς, δεν συμβαίνει αυτό” ανέφερε.

Να σημειωθεί ότι φέτος όλοι περιμένουν μια πολύ καλή τουριστική σεζόν.

 

Στην υπογραφή των πρώτων επιχειρησιακών συμβάσεων με ξενοδόχους και βασικό μισθό τα 830-850 ευρώ έχει προχωρήσει το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων ν. Ηρακλείου
Αριστερά ο κ. Γιώργος Αρετίνης

Χωρίς ρεπό και ωράριο

Η Επιτροπή Αγώνα Ξενοδοχοϋπαλλήλων ν. Ηρακλείου του ΠΑΜΕ σε ανακοίνωση αναφέρει:

“Σε όσους πανηγυρίζουν για μια συλλογική σύμβαση που δίνει για το 2018 αύξηση 38 σεντς την ημέρα, ενώ οι ξενοδόχοι το 2017 μοιράστηκαν 41 εκατομμύρια ευρώ την ημέρα, τους λέμε να κάνουν παρέα με τον πρόεδρο των ξενοδόχων κ. Τάσιο, την υπουργό Τουρισμού κα Κουντουρά κι όσους ακόμα μας περνάνε για κουτούς λέγοντας ότι «ο διάλογος και η συνεννόηση μπορούν να δίνουν λύσεις με θετικό πρόσημο για όλους». Ότι οι ξενοδόχοι και τα τσιράκια τους «υπηρετούν με συνέπεια τη διασφάλιση της συνεργασίας και της εργασιακής ειρήνης στον τουρισμό».

Σε όσους υποστηρίζουν ότι «καλώς θεσμοθετείται αυτό που εφαρμόζει η αγορά», κι ότι «δεν θα επέλθει καμιά επί της ουσίας αλλαγή», τους ρωτάμε: ποιος είναι ο ξενοδόχος που θα επαναπροσλάβει ή θα διατηρήσει το προσωπικό που είχε, όταν θα μπορεί με λιγότερους να κάνει τη δουλειά του; Δουλειά χωρίς ρεπό για 4 μήνες σημαίνει 30% λιγότερους εργαζόμενους, άρα 30% περισσότερους άνεργους”!

Η εθνική κλαδική σύμβαση

Εντωμεταξύ, τη νέα Εθνική Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που διέπει τις εργασιακές σχέσεις στον ξενοδοχειακό κλάδο συνυπέγραψαν η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων (ΠΟΞ) και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργατών Επισιτισμού και Υπαλλήλων Τουριστικών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΕ-ΥΤΕ), μετά την αποδοχή σχετικής πρότασης μεσολάβησης στο πλαίσιο του ΟΜΕΔ (Οργανισμός Μεσολάβησης & Διαιτησίας).

Όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση, η συμφωνία είναι διετούς ισχύος, αναδρομικά από 1/1/2018 έως 31/12/2019. Προβλέπει, μεταξύ άλλων, την αύξηση κατά 1,5% του κατώτατου μισθού στα ξενοδοχεία από 1/1/2018 και την επιπλέον αύξηση κατά 1,5% από 1/1/2019.

Πρόκειται για την τέταρτη Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που υπογράφουν οι δύο πλευρές, από το 2012, η οποία διατηρεί το σύνολο των επιδομάτων και των θεσμικών διασφαλίσεων των προηγουμένων Συμβάσεων και για την τρίτη, κατά σειρά, που προβλέπει αύξηση των αποδοχών των εργαζομένων. Επιπλέον, είναι η πρώτη φορά που συμφωνείται η αύξηση του κατώτατου μισθού και στις δύο χρονιές ισχύος της Σύμβασης.