Τ
ην τελευταία φορά που απολαύσατε το πρωινό, το γεύμα ή το δείπνο σας στην αίθουσα ενός ξενοδοχείου ,θυμηθείτε τι ποσότητες φαγητού αφήσατε στο πιάτο . Συνήθως ο πελάτης επισκέπτεται περισσότερες από μια φορά το μπουφέ, φουλάρει το πιάτο του και αφήνει τα μισά φαγητά ανέγγιχτα.
Τα τρόφιμα αυτά, αλλά και ό,τι μείνει στο μπουφέ και δεν καταναλωθεί από το προσωπικό καταλήγουν στα σκουπίδια. Αυτή η σπατάλη που γίνεται είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα στον παγκόσμιο τουρισμό.
“Είναι γεγονός ότι για λόγους ασφαλείας αφού ακολουθούμε συγκεκριμένες διαδικασίες ποιότητας, μεγάλες ποσότητες τροφίμων που σερβίρουμε στα ξενοδοχεία πετιούνται καθημερινά στα σκουπίδια” είπε στην “Π” ο Γιώργος Σφακιανάκης, αντιπρόεδρος του Παγκρήτιου Συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων.
Ο ίδιος σημείωσε ότι για να διοχετευθούν κάπου τα ξενοδοχειακά τρόφιμα πρέπει να υπάρχει οργάνωση για να διασφαλιστεί ότι δεν θα χαλάσουν.
“Ακολουθούμε κάποιους κανόνες ασφαλείας που είναι απαραίτητοι, γιατί τα τρόφιμα είναι ευαίσθητα προϊόντα και πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί” είπε. “Εκ των πραγμάτων, όσα δεν διατηρούνται ή δεν καταναλώνονται από το προσωπικό και όσα δεν διατίθενται σε κάποιες περιπτώσεις σε συλλόγους που τα διοχετεύουν σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη πετιούνται” υπογράμμισε.
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι όσο πιο ικανός είναι ο σεφ στον υπολογισμό των τροφίμων που θα χρειαστούν, τόσο λιγότερα καταλήγουν στον κάδο.
Παγκόσμιο πρόβλημα
Τροφή που θα μπορούσε να θρέψει 10 εκατομμύρια ανθρώπους ετησίως πετά στα σκουπίδια η Γαλλία, σύμφωνα με μελέτη του 2016.
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από τον γαλλικό Οργανισμό Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Ενέργειας και διαπιστώνει ότι πετά κάθε χρόνο 10 εκατομμύρια τόνους τρόφιμα.
Ανάλογη έρευνα του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών έχει συμπεράνει ότι συνολικά το ένα τρίτο των τροφίμων που παράγονται στον πλανήτη κάθε χρόνο καταλήγει στα σκουπίδια, ενώ περισσότερα από 870 εκατομμύρια άνθρωποι λιμοκτονούν καθημερινά σε όλον τον κόσμο.
Τι δείχνει η νέα έρευνα
Προβληματικός είναι ο τρόπος που κατανοούνται και υπολογίζονται τα απόβλητα τροφίμων στον τουρισμό, σύμφωνα με τους ερευνητές του Πανεπιστημίου της Ανατολικής Φινλανδίας και του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, η εστίαση στην πρόληψη της σπατάλης τροφίμων μόνο στις παραδοσιακές υπηρεσίες τροφίμων και καταλυμάτων δεν είναι αρκετή.
Τα απόβλητα τροφίμων αποτελούν μείζον θέμα παγκοσμίως και έχουν επίσης αναγνωριστεί ως ο πιο σημαντικός τύπος απορριμμάτων στον κλάδο φιλοξενίας.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ετησίως περίπου 1,3 δισεκατομμύρια τόνοι τροφίμων χάνονται ή πηγαίνουν σε απόβλητα, που ισοδυναμεί με το ένα τρίτο ή ακόμη και το ήμισυ όλων των τροφίμων που προορίζονται για κατανάλωση από τον άνθρωπο.