Η φετινή τουριστική σεζόν στην Κρήτη εκτιμάται ότι θα λήξει σπάζοντας το φράγμα των 4.500.000 ξένων επισκεπτών, ενώ πέρυσι δεν ξεπέρασαν τα 4.300.000.
Δεν γεμίζουν μόνο τα ξενοδοχεία αλλά και τα σπίτια που ενοικιάζονται σε πλατφόρμες τύπου airbnb, ενώ τα καλοκαιρινά προγράμματα επεκτείνονται με περισσότερες πτήσεις και αεροπορικές θέσεις.
Όσον αφορά τα παράπονα των επιχειρηματιών της τοπικής αγοράς, ότι οι τουρίστες κυκλοφορούν αλλά δεν αφήνουν χρήματα, ο εντεταλμένος σύμβουλος Τουρισμού της Περιφέρειας Κρήτης Μιχάλης Βαμιεδάκης λέει στην “Π”: “Αφήνουν χρήματα, το πρόβλημα όμως είναι ότι τα μαγαζιά, εστιατόρια, ταβέρνες, καφέ, μπαρ, είναι πολλαπλάσια από αυτά που μπορεί να συντηρήσει η κάθε τουριστική περιοχή”.
Ο κ. Βαμιεδάκης σημείωσε: “Ο Αύγουστος είχε λιγότερη κίνηση από την αναμενόμενη, κυρίως στα ακριβά πεντάστερα ξενοχοδεία. Ο Σεπτέμβριος θα πάει πάρα πολύ καλά, όπως πέρυσι, με πληρότητες άνω του 90%”.
Περισσότερα ξενοδοχεία ανοικτά τον Οκτώβριο
Όσον αφορά τον Οκτώβριο, ο κ. Βαμιεδάκης επισήμανε ότι τα δείγματα είναι ιδιαίτερα θετικά, αφού μπαίνουν περισσότερες πτήσεις, οι κρατήσεις είναι αυξημένες και περισσότερα ξενοδοχεία θα παραμείνουν ανοικτά τον φετινό Οκτώβριο σε σχέση με πέρυσι.
“Θα έχουμε πολλές πτήσεις μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου και βλέπουμε ανεβασμένη την κίνηση από τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Αγγλία” σημείωσε ο εντεταλμένος σύμβουλος Τουρισμού.
Ο ίδιος σχολίασε ότι πέρυσι μέσω του αεροδρομίου Ηρακλείου αφίχθηκαν 3.237.288 ξένοι επισκέπτες με πτήσεις τσάρτερ και 1.032.865 μέσω του αεροδρομίου Χανίων. Υπολογίζεται ότι το 2017 αφίχθηκαν επιπλέον 200.000 -300.000 τουρίστες με ακτοπλοϊκά δρομολόγια και τακτικά αεροπορικά δρομολόγια.
“Φέτος θα ξεπεράσουμε τους 4.500.000 ξένους επισκέπτες” είπε.
Όσον αφορά τις διαμαρτυρίες των καταστηματαρχών για την αγορά που υποφέρει είπε: “Η ποιότητα των τουριστών θα έλεγα ότι είναι καλύτερη φέτος, γιατί αναβαθμίστηκαν πολλά ξενοδοχεία και λειτούργησαν νέες μονάδες με αυξημένες τιμές σε σχέση με πέρυσι.”
Πληθώρα καταστημάτων σε σχέση με τις ανάγκες
Οι τουρίστες αφήνουν χρήματα στην αγορά, το πρόβλημα όμως είναι ότι η προσφορά καταστημάτων είναι μεγαλύτερη από τη ζήτηση. “Υπάρχει δυσανάλογα μεγάλος αριθμός εστιατορίων, καφέ, μπαρ κ.λ.π. από αυτές που χρειάζεται μια περιοχή. Έτσι, την πίτα πρέπει να τη μοιράζονται πάρα πολλοί”.