Με θετικό πρόσημο εξακολουθεί να κινείται η ζήτηση για τον ελληνικό τουρισμό. Αστάθμητος παράγοντας ωστόσο παραμένουν οι εξελίξεις στη Σαντορίνη που δημιουργούν προβληματισμό για τη συνέχεια.
Και αυτό γιατί πρόκειται για έναν προορισμό-ναυαρχίδα, τον οποίο επισκέπτονται εκατοντάδες χιλιάδες τουρίστες κάθε χρόνο.
«Η Σαντορίνη είναι γεωμορφολογικά μοναδική. Είμαστε σε στενή συνεργασία με τους ειδικούς για να παρακολουθούμε την κατάσταση και να παίρνουμε τα κατάλληλα μέτρα» δήλωσε στην ΕΡΤ η υπουργός Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι «η Ελλάδα είναι ένας ασφαλής προορισμός» για τους επισκέπτες.
Σταθερές οι κρατήσεις στη Σαντορίνη
Αναφορικά με τις επιπτώσεις των σεισμικών φαινομένων στον τουρισμό, η υπουργός τόνισε ότι οι κρατήσεις για τη Σαντορίνη παραμένουν σταθερές, με τη ζήτηση να παραμένει υψηλή. «Η Σαντορίνη παραμένει δημοφιλής προορισμός και είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει επικοινωνία και διαφάνεια για την ασφάλεια των επισκεπτών», σημείωσε, αναφέροντας ότι οι φορείς του νησιού παρακολουθούν συνεχώς τις εξελίξεις.
«Ένα πολύ σημαντικό μήνυμα της Ελλάδας προς τα έξω πρέπει να είναι πώς ό,τι συμβαίνει το αντιμετωπίζουμε. Ό,τι υπάρχει ως δεδομένο το μοιραζόμαστε και άρα όποιος είναι ο δυνητικός επισκέπτης της Σαντορίνης θα πρέπει να γνωρίζει ότι υπάρχει αυτή η δραστηριότητα», πρόσθεσε η κα Κεφαλογιάννη.
Ο τουρισμός και οι εισπράξεις
Σε κάθε περίπτωση όλοι οι παράγοντες του τουρισμού συμφωνούν ότι και φέτος θα είναι μια πολύ καλή χρονιά για την Ελλάδα. Σημειώνεται ότι η προετοιμασία για τη νέα τουριστική περίοδο έχει ήδη ξεκινήσει, ενώ οι ενδείξεις από φορείς της αγοράς ενισχύουν τις προσδοκίες για συνεχιζόμενη ανάπτυξη.
Σύμφωνα με το ΙΝΣΕΤΕ, το 2025 αναμένεται νέα αύξηση των αφίξεων και των εισπράξεων της Ελλάδος από τον εξωτερικό τουρισμό, υπό την επίδραση της συνεχώς αυξανόμενης προσφοράς (σε ποσότητα και σε ποιότητα) τουριστικών υπηρεσιών από τη χώρα.
Ιδιαίτερα δε αν οι προβλέψεις για ανάκαμψη της Ευρωπαϊκή οικονομίας και την αποτροπή της ύφεσης στην παγκόσμια οικονομία, επιβεβαιωθούν (όπως προβλέπουν το ΔΝΤ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το ΙΝΣΕΤΕ στην παρούσα Έκθεση).
Άλλωστε και τα στοιχεία της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας αποκαλύπτουν ότι η επιβατική κίνηση στα αεροδρόμια τον Ιανουάριο «απογειώθηκε». Έτσι, άνοδο 12,6% παρουσίασε η επιβατική κίνηση στα 24 αεροδρόμια διαχείρισης της ΥΠΑ με το σύνολο των επιβατών (αφίξεις και αναχωρήσεις επιβατών εξωτερικού και εσωτερικού) να ανέρχεται στους 219.777 επιβάτες, έναντι 195.251 επιβατών το 2024.
Παράλληλα, αύξηση 12,4%, προκύπτει και στην επιβατική κίνηση για τον πρώτο μήνα του έτους 2025. Η επιβατική κίνηση τον φετινό Ιανουάριο έφτασε τα 2.712.144, έναντι 2.413.403 επιβατών το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2024.
Την ίδια στιγμή, ενθαρρυντικά μηνύματα έρχονται από μεγάλους tour operators του εξωτερικού, από τις αεροπορικές εταιρείες, αλλά και στα πρώτα δείγματα της ζήτησης από τους μεμονωμένους επισκέπτες.
Με βάση αυτά φαίνεται πως ο ελληνικός τουρισμός ετοιμάζεται για ακόμα μία δυνατή σεζόν και πιθανότατα για ακόμα υψηλότερη επισκεψιμότητα –και μάλιστα καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου– και ακόμα μεγαλύτερο καλάθι.
Το μήνυμα της TUI για την Ελλάδα
Η θετική αυτή εικόνα αποτυπώθηκε και από ο μεγαλύτερος tour operator την TUI που βλέπει την Ελλάδα σαν ένα από τους τρεις πιο δημοφιλείς προορισμούς διακοπών για φέτος το καλοκαίρι.
Οι πιο δημοφιλείς προορισμοί για τους πελάτες της TUI το καλοκαίρι του 2025 είναι και πάλι η Ισπανία, η Ελλάδα και η Τουρκία, σύμφωνα με την Tui. «Οι άνθρωποι δίνουν προτεραιότητα στις διακοπές τους ακόμη και σε περιόδους αλλαγών και ακόμη και σε ένα δύσκολο οικονομικό περιβάλλον στην Ευρώπη για όλους σχεδόν τους τομείς», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου TUI, Sebastian Ebel, κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων της εταιρείας για το πρώτο τρίμηνο του οικονομικού έτους.
Οι μεγάλες αγορές για τον τουρισμό
Σημειώνεται ότι ο ελληνικός τουρισμός εξακολουθεί να βρίσκεται ψηλά σε όλες τις βασικές ευρωπαϊκές αγορές.
Η Ελλάδα παραμένει, όπως και πέρυσι, στην ίδια θέση κατάταξης των προτιμώμενων προορισμών για Γερμανούς και Γάλλους, στην 3η και 4η θέση αντίστοιχα, ενώ στην περίπτωση των Βρετανών συγκαταλέγεται επίσης στους 5 κορυφαίους, και ειδικότερα στην 5η θέση, έχοντας ωστόσο υποχωρήσει κατά δύο θέσεις.
Οι τρεις αυτές χώρες, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία από την Τράπεζα της Ελλάδος, εισέφεραν το 2023 το 42% των συνολικών εισπράξεων του εισερχόμενου τουρισμού στην Ελλάδα.
Οι κορυφαίες 5 χώρες που σκέφτονται να επισκεφθούν, οι υπό μελέτη αγορές, στο εξωτερικό τους επόμενους 12 μήνες, είναι:
Για τους Γερμανούς: Ιταλία (29,1%), Ισπανία (28,5%), Ελλάδα (20,3%), Αυστρία (18,4%), Γαλλία (17,4%). Να σημειωθεί ότι η Ιταλία, η Γαλλία και η Αυστρία συνορεύουν με τη Γερμανία και συνεπώς ευνοούνται από εύκολη οδική πρόσβαση.
Για τους Γάλλους: Ισπανία (31,4%), Ιταλία (21,6%), Πορτογαλία (16,6%), Ελλάδα (12,9%), Ην. Βασίλειο (11,8%). Να σημειωθεί ότι η Ιταλία και η Ισπανία συνορεύουν με τη Γαλλία και συνεπώς ευνοούνται από εύκολη οδική πρόσβαση.
Για το Ηνωμένο Βασίλειο: Ισπανία (34,1%), Ιταλία (22,2%), Γαλλία (20,0%), ΗΠΑ (19,8%), Ελλάδα (19%).
Για τους Ισπανούς: Ιταλία (29,7%), Γαλλία (23,8%), Πορτογαλία (20,6%), Ην. Βασίλειο (15,0%), ΗΠΑ (11,8%).
Να σημειωθεί ότι η Πορτογαλία και η Γαλλία συνορεύουν με την Ισπανία και συνεπώς ευνοούνται από εύκολη οδική πρόσβαση.
Νέο ρεκόρ για τις τουριστικές εισπράξεις
Η περσινή χρονιά έκλεισε με ένα νέο μεγάλο ρεκόρ για τον ελληνικό τουρισμό.
Με τουριστικές εισπράξεις 21,702 δισ. ευρώ, σε επίπεδο-ρεκόρ, έκλεισε το 2024, έχοντας σπάσει το ιστορικό υψηλό που είχε σημειωθεί το 2023 ήδη από τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος.
Τον Δεκέμβριο, οι τουριστικές εισπράξεις στη χώρα έφτασαν τα 435,1 εκατ. έναντι 326,4 εκατ. τον ίδιο μήνα του 2023, φέρνοντας το σύνολο της περιόδου Ιανουαρίου-Δεκεμβρίου του 2024 στα 21,702 δισ. ευρώ.
Υπενθυμίζεται ότι το 2023, οι τουριστικές εισπράξεις άγγιζαν περίπου τα 20,594 δισ. πρόκειται δηλαδή για αύξηση της τάξης του 5,4%.