Οι πράκτορες βοηθούν, αν βοηθήσει και ο καιρός, τουρίστες θα έχουμε και το Νοέμβριο στην Κρήτη. Η πολυδιαφημισμένη εδώ και χρόνια επέκταση της σεζόν έχει ακόμη δρόμο μπροστά της, αλλά αυτό που μπορούμε να πούμε είναι ότι γίνονται κάποια βήματα.
Όποιος βρεθεί αυτές τις ημέρες στο αεροδρόμιο Ηρακλείου, θα νομίζει ότι είμαστε στην καρδιά του καλοκαιριού. Εκατοντάδες αεροπλάνα, χιλιάδες τουρίστες, συνωστισμός και τα γνωστά προβλήματα στο «Νίκος Καζαντζάκης».
«Τα μεγάλα ξενοδοχεία αυτό τον μήνα είναι σχεδόν γεμάτα με πληρότητες του 90%, αλλά και τον Οκτώβριο οι πληρότητες θα είναι πάνω από 70%, ένα πολύ καλό νούμερο», είπε στην «Π» ο Δημήτρης Κουμπαράκης, γραμματέας Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Διευθυντών Ξενοδοχείων.
Αυτή την εποχή κάνουν διακοπές στην Κρήτη κυρίως ζευγάρια και συνταξιούχοι, και όχι οικογένειες με παιδιά σχολικής ηλικίας, από την Γερμανία, την Αγγλία, την Γαλλία, την Ιταλία, την Ολλανδία, το Βέλγιο, την Πολωνία, την Ρουμανία και πολλές άλλες χώρες. Ωστόσο, είναι γνωστό ότι στο σύνολό τους, λόγω της οικονομικής κρίσης, προσέχουν πολύ τι ξοδεύουν.
Για τον λόγο αυτό υπάρχουν από την αρχή της σεζόν παράπονα από τους καταστηματάρχες ότι δεν έχουν τις εισπράξεις που θα περίμεναν. Να πούμε ωστόσο ότι η εστίαση πηγαίνει καλά και αυτό μπορεί να το διαπιστώσει κάποιος αν κάνει μια βόλτα σε τουριστικές περιοχές όπως την Χερσόνησο, την Σταλίδα, τα Μάλια.
Είναι πάντως γεγονός ότι υπάρχει και μεγάλος αριθμός τουριστών που περνάει την μέρα του στα ξενοδοχεία, όπου έχει κλείσει πακέτα all inclusive. Υπενθυμίζεται ότι η βεντάλια της φιλοξενίας έχει ανοίξει πολύ στην Κρήτη και σήμερα στο νησί υπάρχουν διαθέσιμες μισό εκατομμύριο κλίνες, σε πάσης φύσεως καταλύματα.
Καμπανάκι για την πτώση εσόδων τον Ιούλιο
Ωστόσο, καμπανάκι χτύπησε η μείωση εσόδων τον Ιούλιο, παρά την αύξηση αφίξεων. Μειωμένα κατά 178 εκατ. ευρώ ήταν τα τουριστικά έσοδα του φετινού Ιουλίου, σε σύγκριση με τα αντίστοιχα του Ιουλίου του 2023, σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος.
Κι αυτό, παρά την αύξηση του αριθμού των επισκεπτών, που ανήλθαν τον Ιούλιο σε 6,4 εκατ., κατά 4,1% περισσότεροι σε σχέση με πέρυσι. Έτσι, συμπεραίνεται ότι οι τουρίστες που επισκέφθηκαν την Ελλάδα είχαν αισθητά στενότερες τσέπες συγκριτικά με τον Ιούλιο του 2023, με τη μέση δαπάνη ανά ταξίδι να μειώνεται κατά 9,1% και να διαμορφώνεται στα 608 ευρώ.
Η μεγαλύτερη διαφορά παρατηρήθηκε στους τουρίστες που ήρθαν από τη Γαλλία, που φέτος ξόδεψαν κατά μέσο όρο 592 ευρώ έκαστος, ενώ τον Ιούλιο του 2023 το αντίστοιχο ποσό υπολογιζόταν σε 937 ευρώ (μείωση 37%).
Συνολικά, πάντως, τα τουριστικά έσοδα του πρώτου επταμήνου του 2024 εξακολουθούν να είναι κατά 5,6% υψηλότερα από αυτά της αντίστοιχης περιόδου του 2023. Η προσοχή πλέον στρέφεται στα αποτελέσματα του Αυγούστου, που θα κρίνουν αν το 2024 θα αποτελέσει νέα χρονιά-ρεκόρ.
Η καλή εικόνα το 7μηνο
Άνοδο κατά 11,2% κατέγραψε η εισερχόμενη τουριστική κίνηση το επτάμηνο Ιανουαρίου – Ιουλίου 2024, σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι, καθώς ο αριθμός των τουριστών που επισκέφθηκε τη χώρα μας έφθασε τα 17,98 εκατομμύρια έναντι 16,17 εκατομμύρια την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι.
Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, η ταξιδιωτική κίνηση μέσω αεροδρομίων αυξήθηκε κατά 12,0% και αυτή μέσω οδικών συνοριακών σταθμών κατά 9,9%. Κατά την επισκοπούμενη περίοδο, η ταξιδιωτική κίνηση από τις χώρες της ΕΕ-27 διαμορφώθηκε σε 10,816,5 εκατ. ταξιδιώτες, παρουσιάζοντας άνοδο κατά 11,3% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2023, ενώ η ταξιδιωτική κίνηση από τις λοιπές χώρες αυξήθηκε κατά 11,1% και διαμορφώθηκε σε 7,66,2 εκατ. ταξιδιώτες.
Η ταξιδιωτική κίνηση από τις χώρες της ζώνης του ευρώ αυξήθηκε κατά 13,6%, όπως και η ταξιδιωτική κίνηση από τις χώρες της ΕΕ-27 εκτός της ζώνης του ευρώ, κατά 6,8%.
Ειδικότερα, η ταξιδιωτική κίνηση από τη Γερμανία παρουσίασε αύξηση κατά 13,2% και διαμορφώθηκε σε 2.6 εκατ. ταξιδιώτες, καθώς και αυτή από τη Γαλλία, που αυξήθηκε κατά 5,2% και διαμορφώθηκε σε 1,06 εκατ. ταξιδιώτες. Άνοδο κατά 13,8% σημείωσε επίσης η ταξιδιωτική κίνηση από την Ιταλία, η οποία διαμορφώθηκε σε 990,7 χιλ. ταξιδιώτες.
Αναφορικά με τις λοιπές χώρες, η ταξιδιωτική κίνηση από το Ηνωμένο Βασίλειο αυξήθηκε κατά 8,1% και διαμορφώθηκε σε 2,26 εκατ. ταξιδιώτες, όπως και αυτή από τις ΗΠΑ, που αυξήθηκε κατά 6,9% σε 788,6 χιλ. ταξιδιώτες.
Η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση δεν περιλαμβάνει μεγέθη από κρουαζιέρες, πέραν των όσων καταγράφονται από την Έρευνα Συνόρων. Οι ταξιδιωτικές εισπράξεις κατέγραψαν άνοδο κατά 5,6% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2023 και διαμορφώθηκαν στα 10,9 δισ. ευρώ.
Η εξέλιξη αυτή οφείλεται στην αύξηση των εισπράξεων από κατοίκους των χωρών της ΕΕ-27 κατά 7,6%, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 6,029 δισεκ. ευρώ, καθώς και στην αύξηση των εισπράξεων από κατοίκους των λοιπών χωρών κατά 1,5% στα 4,5 δισεκ. ευρώ.
Αναλυτικότερα, οι εισπράξεις από κατοίκους των χωρών της ζώνης του ευρώ διαμορφώθηκαν στα 4.725,4 δισεκ. ευρώ, αυξημένες κατά 4,0%, όπως και οι εισπράξεις από κατοίκους των χωρών της ΕΕ-27 εκτός της ζώνης του ευρώ, που σημείωσαν άνοδο κατά 23,2% και διαμορφώθηκαν στα 1.303,8 εκατ. ευρώ.
Οι πιο ανοιχτοχέρηδες
Ειδικότερα, οι εισπράξεις από τη Γερμανία αυξήθηκαν κατά 1,4% στα 1.763,2 δισεκ. ευρώ, ενώ αυτές από τη Γαλλία μειώθηκαν κατά 13,8% στα 675,3 εκατ. ευρώ. Αυξημένες κατά 20,7% ήταν οι εισπράξεις από την Ιταλία, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 605,3 εκατ. ευρώ.
Από τις λοιπές χώρες, άνοδο κατά 11,3% παρουσίασαν οι εισπράξεις από το Ηνωμένο Βασίλειο, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 1.728,7 δισεκ. ευρώ, ενώ οι εισπράξεις από τις ΗΠΑ μειώθηκαν κατά 3,0% στα 759,6 εκατ. ευρώ.
Τέλος, οι εισπράξεις από τη Ρωσία σημείωσαν πτώση κατά 65,2% και διαμορφώθηκαν στα 8,3 εκατ. ευρώ.