Το «Μα εδώ είναι Γαύδος» τέλος: Τι συζήτησαν Δήμαρχος και κάτοικοι για τις ελευθερίες του νησιού

Σύμφωνα με την ενημερωτική ανακοίνωση:Στην συζήτηση που έγινε χθες αναφέρθηκαν τα πιο σημαντικά θέματα που αντιμετωπίζει η πιο γνωστή παραλία της Γαύδου.

Να μην κινούνται ελεύθερα τα σκυλιά

«Ένα από τα θέματα που συζητήθηκαν ήταν και αυτό της διαχείρισης ζώων συντροφιάς στην παραλία του Σαρακήνικου, καθώς παρατηρείται ότι κινούνται ανεξέλεγκτα και αφήνονται ελεύθερα από τους ιδιοκτήτες τους.

Αυτό που ζητήθηκε αρχικά είναι να καθίσταται σαφές από την ΑΝΕΝΔΥΚ ότι τα ζώα δεν ταξιδεύουν με τους ιδιοκτήτες τους χωρίς να εφαρμόζεται ο σχετικός νόμος 4830/2022, που προβλέπει ότι οι επιβάτες/επιβάτριες που ταξιδεύουν μαζί με κατοικίδια έχουν την υποχρέωση να το δηλώνουν κατά την κράτηση / έκδοση των εισιτηρίων τους, με αριθμό βιβλιαρίου υγείας κατοικιδίου ή αριθμό διαβατηρίου, αριθμό ταυτοποίησης κατοικιδίου (μικροτσίπ), κατηγορία ζώου, π.χ. συντροφιάς, θεραπείας, βοήθειας, αλλά και μέγεθος.

Θα ζητήσουν βραδινό δρομολόγιο

Αναφορικά με το ζήτημα της ακτοπλοϊκής σύνδεσης, αναγνωρίζοντας ότι είναι και το μείζον θέμα της Γαύδου, οι καταστηματάρχες θα αποστείλουν σχετική επιστολή προς την ΑΝΕΝΔΥΚ, προκειμένου να ζητήσουν την πραγματοποίηση ενός βραδινού δρομολογίου, ώστε με αυτό να μεταφέρονται τα βαρέα οχήματα, αλλά και οι προμήθειες για την τροφοδοσία των καταστημάτων τους.

Οι μετανάστες  τα δημοσιεύματα και ο τουρισμός

Μεγάλη συζήτηση έγινε και για τις μεταναστευτικές ροές, καθώς τονίστηκε ότι το νησί πλήττεται από τα συνεχή δημοσιεύματα που κάνουν ονομαστική αναφορά, ενώ στην πραγματικότητα οι επιχειρήσεις γίνονται στη θάλασσα νότια της Γαύδου, ελάχιστοι μεταφέρονται έστω και για λίγες ώρες στην Καραβέ και προωθούνται άμεσα με το πλοίο της γραμμής προς την Κρήτη και από εκεί στην ηπειρωτική Ελλάδα.

Όλοι συμφώνησαν ότι βάλλεται το τουριστικό προϊόν της Γαύδου και δημιουργείται μία εσφαλμένη εικόνα σε όσους επιθυμούν να κάνουν τις διακοπές τους, αποτελώντας τροχοπέδη για να αποφασίσουν να έρθουν.
Για τις υποδομές στην παραλία, υπήρξε η δέσμευση της δημοτικής Αρχής να τοποθετηθούν καμπίνες δίπλα από τα ντους, ώστε να μπορούν να αλλάζουν οι λουόμενοι.

Το ελεύθερο κάμπινγκ δεν απαγορεύεται

Τέθηκε επίσης και το θέμα του ελεύθερου κάμπινγκ, δραστηριότητα που έχει κάνει γνωστή την Γαύδο σε Ελλάδα και εξωτερικό, καθώς έχει δημιουργηθεί η εντύπωση ότι απαγορεύεται. Από την δημοτική Αρχή ξεκαθαρίστηκε ότι αυτό που ζητείται είναι να προστατεύονται οι κέδροι και οι αμμοθίνες, και να στήνονται οι σκηνές σε σημεία μακριά από ζώνες προστασίας. Εχει δε παρατηρηθεί το φαινόμενο να καταστρέφονται οι ρίζες των κέδρων όταν στήνονται διαρκώς σκηνές δίπλα τους. Σε κάθε περίπτωση πάντως είναι εσφαλμένη η όποια εντύπωση έχει δημιουργηθεί ή διαρρέεται ως φήμη ότι υπάρχει απαγόρευση του ελεύθερου κάμπινγκ.

Οι καταστηματάρχες έθεσαν και ζητήματα συνύπαρξης και αλληλοσεβασμού ανάμεσά τους στο Σαρακήνικο, όπου εκτός από τις επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος (μπαρ, καφέ, εστιατόρια) υπάρχουν και δωμάτια που μένουν οι επισκέπτες. Ζητήθηκε να υπάρχει συνεννόηση για το ζήτημα της έντασης της μουσικής κατά περίπτωση και περίσταση και να εφαρμόζονται τα προβλεπόμενα από το νόμο για τις ώρες κοινής ησυχίας.

Συζητήθηκε δε και το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων και ζητήθηκε η τοποθέτηση επιπλέον κάδων. Αυτό που ξεκαθαρίστηκε από την Δήμαρχο Γαύδου είναι πως για τους κάδους που έχουν μπει στην παραλία, έχει γίνει ολιστικός σχεδιασμός για την καθαριότητα στο νησί, γίνονται προσπάθειες ώστε να γίνεται η διαλογή που πρέπει όπως πρέπει, να δείξουν ευαισθησία και οι δημότες, ώστε όλοι μαζί να κρατούν το νησί καθαρό, να μαζεύονται και να μεταφέρονται τα απορρίμματα στον προβλεπόμενο χρόνο με το πλοίο της γραμμής και γενικότερα να γίνονται όλα με βάση τις δυνατότητες που έχει το νησί.

Όχι οχήματα στην παραλία

Για το θέμα της στάθμευσης στο Σαρακήνικο, τονίστηκε από την Δήμαρχο Γαύδου, αλλά και από καταστηματάρχες και κατοίκους, ότι δεν θα πρέπει τα οχήματα να μπαίνουν ουσιαστικά μέσα στην παραλία και ίσως πρέπει να συζητηθεί και πάλι το ενδεχόμενο του κλεισίματος, ώστε να μπει μία τάξη και να σταθμεύουν πίσω στο διαμορφωμένο χώρο στο ρέμα.

Τέλος, αυτό που συμφωνήθηκε από όλους ήταν πως δεν επιτρέπεται να παρατηρούνται φαινόμενα ασυδοσίας από τους επισκέπτες του νησιού. “Η ελευθερία και τα δικαιώματα του καθενός σταματούν εκεί που είναι τα όρια της ελευθερίας και των δικαιωμάτων του άλλου.”

Το “Μα εδώ είναι Γαύδος” δεν πρέπει να ισχύει και είναι στο χέρι όλων μας να το κατανοήσουν αυτό οι επισκέπτες μας” συμφώνησαν όλοι», καταλήγει η ανακοίνωση.