Tην εποχή που στα αεροπλάνα υπήρχαν σεφ και σέρβιραν χαβιάρι και σαμπάνιες

Αν παίρνατε μια πτήση της American Airlines τη δεκαετία του 1960, οι αεροσυνοδοί θα σέρβιραν το γεύμα σας σε λευκό τραπεζομάντηλο.

Το μενού θα περιλάμβανε μοσχαρίσιο κονσομέ ,θα συνεχιζόταν με σοταρισμένο στήθος κοτόπουλου σε σάλτσα κρασιού και θα ολοκληρωνόταν με μια τάρτα φρούτων για επιδόρπιο.

Το ταξίδι με αεροπλάνο εκείνη την εποχή ήταν για λίγους κι ήταν συνώνυμο της πολυτέλειας .

Σημαντικό κομμάτι αυτής της εμπειρίας ,ήταν τα γεύματα που προσφερόταν εν πτήση.

Σε αντίθεση με τα απλά συσκευασμένα φαγητά που προσφέρουν σήμερα στα αεροπλάνα, τα γεύματα τότε ήταν μια γαστρονομική εμπειρία, που περιλάμβανε επαγγελματίες σεφ, αστακούς και χαβιάρι σε πορσελάνινα σερβίτσια και σαμπάνιες σε κρυστάλλινα ποτήρια.

Στις χρυσές εποχές της Ολυμπιακής Αεροπορίας ,σύμφωνα με την πρώην αεροσυνοδό, Γιοχανά Καλαφούτη, «ο Αριστοτέλης Ωνάσης ήθελε μια άριστη πρώτη θέση, είχαμε χρυσά μαχαιροπίρουνα, είχαμε κρύσταλλα, πορσελάνες… Είχαμε ειδικά μενού, έβγαινε το πρώτο πιάτο, καλωσόρισμα με σαμπάνια, είχαμε τα πιο πλούσια ορεκτικά, αστακό, αυγοτάραχο..»

Οι αεροσυνοδοί στις αεροπορικές εταιρείες φρόντιζαν τον κάθε επιβάτη ξεχωριστά, σερβίροντας γεύματα που θα ζήλευαν και τα καλύτερα εστιατόρια .

Τα μενού ήταν πλούσια και περιλάμβαναν πολλές επιλογές, από ορεκτικά και σούπες μέχρι κύρια πιάτα με κρέας ή ψάρι και εξαιρετικά επιδόρπια.

Τα μενού των αεροπορικών εταιρειών της δεκαετίας του ’60 ήταν ποικίλα και περιλάμβαναν:

Χαβιάρι, καπνιστός σολομός, θαλασσινά κοκτέιλ ήταν μερικά από τα δημοφιλή ορεκτικά.
Φιλέτο μινιόν, αστακός, κοτόπουλο μαγειρεμένο σε διάφορες σάλτσες ήταν μερικές από τις επιλογές για το κύριο πιάτο.

Σοκολατάκια, παγωτά, φρέσκα φρούτα και τάρτες ήταν μερικά από τα επιδόρπια που προσφέρονταν.
Επίσης οι επιβάτες μπορούσαν να επιλέξουν από μια μεγάλη ποικιλία αλκοολούχων και αναψυκτικών ποτών.

SAS DC-8-33. First Class1969. Interior of cabin, service on board by chef and air hostess.

Αρκετοί ταξιδιώτες, πίνοντας σήμερα τον καφέ και μασουλώντας το μπισκοτάκι τους, θυμούνται με λαχτάρα τα πολυτελή γεύματα που απολάμβαναν στις πτήσεις τους ,τότε που τα αεροπλάνα ήταν μικρότερα, τα εισιτήρια απλησίαστα και η ατμόσφαιρα πολύ πιο προσωπική.