ναυαγοσώστες
Τριάντα δύο λουτρικές εγκαταστάσεις και 48 ναυαγοσώστες στις παραλίες το 2020

Τα αποτελέσματα της περυσινής χρονιάς, στη διάρκεια της οποίας καταγράφηκαν οι λιγότεροι πνιγμοί  σε παραλίες του νομού Ηρακλείου, θα επιδιώξουν και φέτος όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς (λιμενικές Αρχές, δήμοι, ξενοδόχοι κοκ).

Σε σύσκεψη που έγινε προχθές  για τον χαρακτηρισμό των παραλιών ως πολυσύχναστων ή μη, τονίστηκε αρκετές φορές ότι η καλοκαιρινή περίοδος του 2019 με τα μέτρα που ελήφθησαν θα πρέπει να αποτελέσει παράδειγμα και για φέτος.

Στη σύσκεψη πήραν μέρος αξιωματικός του Κεντρικού λιμεναρχείου Ηρακλείου, εκπρόσωποι της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου και Λασιθίου, παράκτιων δήμων του νομού, αλλά και του Αγίου Νικολάου και άλλοι.

Η σύσκεψη εντάσσεται στην πρώτη φάση που έγινε για τη θωράκιση των παραλιών κατά τη θερινή περίοδο. Αποφασίστηκε για τις παραλίες που χαρακτηρίστηκαν ως πολυσύχναστες και θα υπάρξει σε αυτές περαιτέρω εκμετάλλευσή τους με ομπρέλες, καθίσματα, θαλάσσια σπορ ή τροχήλατες καντίνες, οι Δήμοι να τις επανδρώσουν με τον απαραίτητο αριθμό ναυαγοσωστών.

Σε περίπτωση που οι Δήμοι τις αναθέσουν σε σχολές ναυαγοσωστικής εκπαίδευσης, τότε η ευθύνη μετακυλά στις σχολές αυτές. Πρόκειται για μια απόφαση που εφαρμόστηκε πέρυσι για πρώτη φορά με το νέο Προεδρικό Διάταγμα που υπήρξε και έδινε συγκεκριμένες κατευθύνσεις και οδηγίες ακόμα και για την άσκηση των καθηκόντων και των υποχρεώσεων των ναυαγοσωστών.

Για παράδειγμα από πέρυσι απαιτείται σε πολυσύχναστες παραλίες να υπάρχει ένας ναυαγοσώστης ανά 400 μέτρα και οι Δήμοι να τους εφοδιάσουν με τον κατάλληλο εξοπλισμό.

Επίσης, με την αύξηση από πέρυσι των πολυσύχναστων παραλιών, αυξήθηκε και ο αριθμός των ναυαγοσωστών, ενώ από πέρυσι ζητήθηκε – κάτι που ισχύει και για φέτος- να υπάρχει σε κάθε δήμο ένα σκάφος μήκους πέντε μέτρων, που θα αποτελεί το σκάφος επιφυλακής, με χειριστή αλλά και ναυαγοσώστη για άμεση επέμβαση, όποτε αυτό απαιτηθεί.

Αξίζει να τονιστεί ότι με τα νέα μέτρα που εφαρμόστηκαν πέρυσι, στον νομό Ηρακλείου, μειώθηκαν οι θάνατοι στη θάλασσα. Συγκεκριμένα, καταγράφηκαν 10 νεκροί, εκ των οποίων οι πέντε θάνατοι οφείλονταν σε πνιγμό και οι άλλοι πέντε σε παθολογικά αίτια.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην προχθεσινή σύσκεψη, έγινε αναφορά στην πρακτική που ακολούθησαν οι Δήμοι Ηρακλείου, Μαλεβυζίου και Χερσονήσου, να καλύψουν ναυαγοσωστικά τις παραλίες και τον μήνα Οκτώβριο, πέραν της υποχρωτικής περιόδου ναυαγοσωστικής κάλυψης των παραλιών που είναι από τον Ιούνιο μέχρι τον Σεπτέμβριο (από τις 10.30 π.μ έως τις 5.30 μ.μ.).

Τέλος αναφέρεται ότι στον νομό Ηρακλείου, σε βορρά και νότο, οι λουτρικές εγκαταστάσεις που θα έχουν ναυαγοσωστική κάλυψη είναι 32 και θα επανδρωθούν με 48 ναυαγοσώστες.