ξενοδοχείο

Μέσα στον Μάρτιο αναμένεται να υπογραφεί η τοπική συλλογική σύμβαση εργασίας των ξενοδοχοϋπαλλήλων με τους ξενοδόχους του ν. Ηρακλείου, ωστόσο η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων έχει ζητήσει αντισταθμιστικά οφέλη από τα αρμόδια Υπουργεία όπως είναι η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κ.ά.

“Περιμένουμε την επίσημη ενημέρωση των αρμόδιων Υπουργείων αναφορικά με τα αιτήματά μας” είπε στην “Π” ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδοχείων Ηρακλείου Νίκος Χαλκιαδάκης, σημειώνοντας ότι μέσα στον Μάρτιο θα έχει υπογραφεί η τοπική συλλογική σύμβαση με το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων ν. Ηρακλείου.

“Θα διεκδικήσουμε η τοπική σύμβαση να γίνει υποχρεωτική” μας είπε ο πρόεδρος του Σωματείου Νίκος Κοκολάκης.

Τι ζητούν οι ξενοδόχοι

Στην καταγραφή των σημαντικότερων θεμάτων που απασχολούν τους ξενοδόχους προχώρησε η ΠΟΞ και απέστειλε το σχετικό υπόμνημα στην αρμόδια υφυπουργό Οικονομικών Αικατερίνη Παπανάτσιου, το οποίο κοινοποιήθηκε και στην υπουργό Τουρισμού, Έλενα Κουντουρά.

Συγκεκριμένα σημειώνει:

“Συντελεστές ΦΠΑ

Πέραν της οριζόντιας μείωσης των συντελεστών ΦΠΑ, ένα μέτρο άμεσης εφαρμογής που θα ενίσχυε την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών ξενοδοχειακών επιχειρήσεων και του τουριστικού μας προϊόντος, είναι η μείωση του μέσου συντελεστή ΦΠΑ που επιβαρύνει το τουριστικό πακέτο (ΠΟΛ 1224/12-10-2015).

Ειδικότερα η πρότασή μας είναι η αναλογία του κανονικού συντελεστή ΦΠΑ να μειωθεί: α. στη διαμονή με πρωινό κατά ποσοστό 2%, β. στη διαμονή με ημιδιατροφή κατά ποσοστό 2% και γ. στη διαμονή με πλήρη διατροφή, καθώς και στη διαμονή με το σύστημα all inclusive κατά ποσοστό 3%.

Οι πλατφόρμες ηλεκτρονικών πωλήσεων (εξωτερικού), για παράδειγμα booking expedia κλπ, πρέπει να υπολογίζουν την προμήθεια που λαμβάνουν στην καθαρή τιμή που εισπράττει η επιχείρηση από τη διάθεση του δωματίου και όχι και επί του ΦΠΑ. Η αντίθετη πρακτική που ακολουθείται σήμερα (χρέωση της προμήθειας στην τιμή με τον ΦΠΑ) δεν υπόκειται σε συμψηφισμό ΦΠΑ εισροών- εκροών μιας και ως ενδοκοινοτική συναλλαγή απαλλάσσεται του ΦΠΑ και επομένως αποτελεί μια άδικη επιβάρυνση για τις επιχειρήσεις, ενώ στερεί έσοδα και από το δημόσιο.

Παράνομα καταλύματα – Βραχυχρόνιες μισθώσεις

Ο ξενοδοχειακός κλάδος είναι πλέον μετά και την επέκταση της ΕΚΣΣΕ για τους όρους αμοιβής και εργασίας των εργαζομένων στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις όλης της χώρας ο πιο «ρυθμισμένος», ας μας επιτραπεί η έκφραση, κλάδος της ελληνικής οικονομίας. Δυστυχώς όμως τα μέλη μας υφίστανται αθέμιτο ανταγωνισμό, τόσο από τα ακίνητα που μισθώνονται βραχυχρόνια, όσο και από τα παράνομα καταλύματα (παραξενοδοχεία).

Δεν ζητάμε την απαγόρευση της βραχυχρόνιας μίσθωσης, απαιτούν όμως να υπάρχουν και κυρίως vα εφαρμόζονται και για αυτή συγκεκριμένοι κανόνες με προτεραιότητα στα ζητήματα φορολόγησης (ΦΠΑ, φόρος εισοδήματος, δημοτικά τέλη επαγγελματικής στέγης κ.λ.π.) και υγιεινής και ασφάλειας.

Για τα παράνομα καταλύματα τώρα η θέση μας είναι απόλυτη. Εντοπισμός των παράνομων καταλυμάτων και επιβολή όλων των προβλεπόμενων κυρώσεων (πρόστιμα, σφράγιση κλπ).

Φόρος διαμονής

Πρόκειται για έναν άδικο φόρο που πλήττει ευθέως την ανταγωνιστικότητα των μελών μας. Σε όσες ευρωπαϊκές χώρες έχει επιβληθεί ανάλογος φόρος, αυτός έχει την μορφή του τέλους διανυκτέρευσης, αποδίδεται στην τοπική αυτοδιοίκηση και  έχει ανταποδοτικό χαρακτήρα (προβολή, marketing, καθαριότητα κ.λ.π.).

Αντί του συγκεκριμένου φόρου θα μπορούσε να επιβληθεί τέλος εισόδου για τους οδικούς τουρίστες, όπως συμβαίνει και σε άλλες χώρες (σημειώνουμε πως κατ’εκτιμηση οι οδικές αφίξεις για το 2018 ανέρχονται σε 8 εκ) και με το ποσό αυτό να καλύπτονται και ελλείμματα σε συντήρηση υποδομών κ.λ.π.

ΕΝΦΙΑ

Η κατάργηση της απαλλαγής του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ για τα ιδιοχρησιμοποιούμενα ακίνητα των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων προκάλεσε τεράστια οικονομική επιβάρυνση στα μέλη μας.

Παρόμοια προβλήματα προκαλεί και η διαφορετική-δυσμενέστερη αντιμετώπιση των ακινήτων των ατομικών επιχειρήσεων, οι οποίες είναι στη μεγάλη πλειοψηφία τους μικρές επιχειρήσεις που χρειάζονται στήριξη για να επιβιώσουν, καλούμενες να λειτουργήσουν μέσα σε ένα εξαιρετικά ανταγωνιστικό περιβάλλον”.

Εκτενής αναφορά γίνεται στα ζητήματα που αφορούν την παραχώρηση της χρήσης αιγιαλού, ενώ η επιστολή καταλήγει με τα πρόστιμα και σημειώνεται:  Κατάργηση προστίμων, όπως αυτά της εκπρόθεσμης τροποποιητικής δήλωσης του φόρου διαμονής, του φόρου εισοδήματος, του περιβαλλοντικού τέλους για τις πλαστικές σακούλες κ.λ.π., που είναι δυσανάλογα των αντίστοιχων παραβάσεων και κατάφωρα άδικα”.