ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΟ

“Ο τουρισμός είναι ο πλέον ουσιαστικός κλάδος της ελληνικής οικονομίας. Στηρίξτε τον”, λένε οι ξενοδόχοι

Οι ξενοδόχοι δεν ζητούν προνομιακή μεταχείριση, αλλά σωστή αξιολόγηση της δυναμικής τους.

Τι λένε στην “Π” οι ξενοδόχοι που εκπροσωπούν την Κρήτη και εξελέγησαν στις εκλογές του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας.

Συγκεκριμένα εξελέγησαν:

Από τα ξενοδοχεία 5 αστέρων ο Αλέξανδρος Αγγελόπουλος, από τα ξενοδοχεία 4 αστέρων ο Ιωάννης Οικονόμου, από τα ξενοδοχεία 3 αστέρων ο Γεώργιος Πλεύρης, από τα ξενοδοχεία 2 αστέρων ο Μιχαήλ Κυριακάκης, από τα ξενοδοχεία 1 αστέρος ο Νικ. Φαραγκουλιτάκης.

ΟΙ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΣΤΟ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΟΣ ΜΙΛΟΥΝ ΣΤΗΝ “Π”

Καλούμαστε να κτίσουμε νέο τουριστικό μοντέλο

Ο κ. Αγγελλπουλος σε δηλώσεις του στην “Π” επεσήμανε:
“Το ΞΕΕ ώς σήμερα πορεύτηκε με σεβασμό στον ρόλο του ως συμβούλου του κράτους, χωρίς οξύτητες και με διάθεση να δώσει την πραγματική διάσταση στην ελληνική ξενοδοχία, χωρίς στρογγυλοποίηση και χωρίς κορώνες κενές περιεχομένου ή με ύποπτες επιδιώξεις. Ο πρόεδρος, Γιώργος Τσακίρης, κατηύθυνε το ΔΣ με σεβασμό στη διαφορετικότητα των καταλυμάτων, τη διασπορά των προορισμών, αλλά και σαφή πρόθεση να περάσει στην κοινωνία το μύνημα μιας παραγωγικής και συνάμα εξωστρεφούς Ελλάδας, όπως αυτή καθρεπτίζεται στο πρόσωπο των ξενοδόχων”.

Ο ίδιος τόνισε: “Μια σκληρή και εξαιρετικά άδικη αντιμετώπιση των ξενοδόχων που δεν ζητούν ξεχωριστή μεταχείριση, αλλά σωστή αξιολόγηση της δυναμικής τους, των θεμάτων που απασχολούν ή και απειλούν τον πλέον ουσιαστικό κλάδο της οικονομίας, τον τουρισμό, και την από κοινού εκπόνηση ενός σχεδίου φιλοξενίας που να ανταποκρίνεται στις σημερινές ή προκλήσεις ή και απαιτήσεις. Καλούμαστε να χτίσουμε το νέο, ολοκληρωμένο μοντέλο της οικονομίας της φιλοξενίας υπό την καθοδήγηση του νέου προέδρου.
Δεν είναι ούτε δύσκολο ούτε μακροπρόθεσμο. Αρκεί να αναγνωριστεί στο ΞΕΕ ο ρόλος του συμβούλου του κράτους, ρόλος που του αποδόθηκε και ζητά να υπηρετήσει”.

Κοντόφθαλμο το τέλος διανυκτέρευσης

“Το ΞΕΕ είναι ο θεσμικός σύμβουλος της Πολιτείας σε θέματα τουρισμού” μάς είπε ο Γιάννης Οικονόμου, υπογραμμίζοντας:
“Αυτά που πάντα διεκδικούμε είναι καλύτερες υποδομές, καλύτερη οργάνωση χώρων, όπως είναι οι αρχαιολογικοί, οι παραλίες κ.λπ.
Μείζον θέμα είναι για εμάς το τέλος διανυκτέρευσης που ξεκάθαρα θα κάνει ζημιά στην ανταγωνιστικότητα του προϊόντος μας”.
Ο ίδιος τόνισε: “Προσπαθούμε να πείσουμε ότι είναι ένα κοντόφθαλμο μέτρο, με σοβαρά αρνητικό αντίκτυπο στον τουρισμό μας, που δεν πρέπει να εφαρμοστεί”.

Φραγμός στον αθέμιτο ανταγωνισμό

Από το 1995 ασχολείται με το ξενοδοχειακό επιμελητήριο ο Νίκος Φραγκουλιτάκης, ο οποίος μάς είπε:
“Θα συνεχίσουμε να ασχολούμαστε με την οικονομία διαμοιρασμού, ως συνιθεζεται να λέγεται, που δημιουργεί αθέμιτο ανταγωνισμό έναντι των νόμιμων καταλυμάτων!

Για δυο λόγους: Πρώτον ο νόμος προβλέπει δημιουργία μητρώου που η κυβέρνηση ουδέποτε δημιούργησε, αν και η ίδια ψήφισε τον σχετικό νόμο.

Το άδικο του νομοθετήματος είναι η βραχυχρόνια μίσθωση (πληρώνει 3,6 χαρτόσημο) και εμείς 13% ΦΠΑ.
Εμείς είμαστε δηλωμένοι γνωστοί για έλεγχο, αυτοί… Αντε να τους βρεις από την ιστοσελίδα…

Σήμερα υπάρχουν εταιρείες που ασχολούνται μ’ αυτό και όχι μόνο μεμονωμένα άτομα. Το ΞΕΕ έχει εντοπίσει αρκετές εταιρείες και τις έχει καταγγείλει”.

Ο κ. Φραγκουλιτάκης δίνει ιδιαίτερη έμφαση και στον φόρο διανυκτέρευσης, που θα έχει σοβαρά αρνητικό αντίκτυπο στον τουρισμό.