Ροή ειδήσεων
Τρίτη, 17 Σεπτεμβρίου 2024
Γιορτάζουν: Σοφιανός, Πίστη, Ελπίδα, Αγάπιος, Σοφιάννα, Αγαθοκλής, Ολιβιανός, Παντολέων, Πηλεύς
28°
Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ
Ταξιδιωτικές εισπράξεις:  Αυξημένες για την Κρήτη αλλά μοιράζονται σε περισσότερους

Τα 7,5 δις θα φθάσουν φέτος οι ταξιδιωτικές εισπράξεις στην Κρήτη-από 6 δις το 2023- αλλά οι επιχειρηματίες της τοπικής αγοράς δεν είναι ικανοποιημένοι.

«Μόνο τα σούπερ μάρκετ δουλεύουν καλά, γιατί εκτός από τους ντόπιους γεμίζουν με τουρίστες που ψωνίζουν τρόφιμα και ποτά και μαγειρεύουν και τρώνε στα καταλύματά τους» υποστηρίζουν οι καταστηματάρχες που περίμεναν η αύξηση της κίνησης να φανεί και στο πορτοφόλι τους.

Ωστόσο, παρά την γκρίνια κόσμος υπάρχει, βγαίνει από τα ξενοδοχεία, ψωνίζει, τρώει σε ταβέρνες και εστιατόρια. Σε τουριστικές περιοχές, όπως είναι η χερσόνησος, η Σταλίδα, τα Μάλια, τα μαγαζιά είναι γεμάτα τουρίστες που απολαμβάνουν την καλοκαιρία στις φθινοπωρινές διακοπές τους στην Κρήτη.

Κάπως έτσι συνεχίζεται η τουριστική σεζόν στην Κρήτη, που θα ολοκληρωθεί στα μέσα Νοεμβρίου.

Υψηλές πληρότητες το φθινόπωρο

Η κίνηση τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο θα είναι αυξημένη κατά 3%-4%, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Ξενοδόχων Κρήτης Νίκο Χαλκιαδάκη, ο οποίος επεσήμανε ότι οι πληρότητες στα μεγάλα ξενοδοχεία παραμένουν υψηλές 80%-85%,ωστόσο στα μικρότερα είναι της τάξης του 60%.

O Νίκος Χαλκιαδάκης

Ζευγάρια και οικογένειες με μικρά παιδιά, αφού έχουν ανοίξει τα σχολεία, κάνουν αυτή την περίοδο διακοπές στην Κρήτη και στην πλειοψηφία τους προέρχονται από την Γερμανία,την Αγγλία,την Γαλλία,την Ολλανδία,την Πολωνία. Όσον αφορά στις τιμές, είναι περίπου 20% μειωμένες σε σχέση με τον Αύγουστο.

Το 2023 οι ταξιδιωτικές εισπράξεις στην Ελλάδα έφθασαν τα 22 δις και η Κρήτη μοιράστηκε 6 δις. Φέτος, τα νούμερα αναμένονται αυξημένα και θα φθάσουν σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του κ. Χαλκιαδάκη στην «Π» , τα 7,5 δις.

Μισό εκατομμύριο κλίνες

Στο νησί λειτουργούν σήμερα σχεδόν μισό εκατομμύριο κρεβάτια σε ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα, βίλες, Airbnb, κατά πολύ αυξημένα σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

Αυτό σημαίνει ότι τα έσοδα τα μοιράζονται τώρα πολλοί περισσότεροι. Επιπλέον οι ευρωπαίοι τουρίστες, λόγω της οικονομικής κρίσης ξοδεύουν όλο και λιγότερα χρήματα εκτός ξενοδοχείων.

Έλλειψαν οι Έλληνες

Οι οικονομικές δυσκολίες στέρησαν άλλωστε τις διακοπές σε μεγάλο αριθμό Ελλήνων, γι’ αυτό φέτος ο εσωτερικός τουρισμός ήταν αισθητά μειωμένος σε σχέση με προηγούμενες χρονιές.

Σε πτωτική πορεία για Τρίτη χρονιά η μέση δαπάνη των ξένων επισκεπτών

Τουρισμός με μειωμένη μέση δαπάνη

Παρά τη σημαντική άνοδο των συνολικών ταξιδιωτικών εισπράξεων, η μέση δαπάνη ανά ταξίδι των μη κατοίκων στην Ελλάδα εξακολουθεί να βρίσκεται σε πτωτική πορεία για τρίτο διαδοχικό έτος.

Συγκεκριμένα, από τα Ευρώ 681,3 το πρώτο εξάμηνο του 2021, μειώθηκε σταδιακά σε Ευρώ 570,7 το πρώτο εξάμηνο του 2024. Το γεγονός αυτό θα μπορούσε ενδεχομένως να αποδοθεί σε μία αλλαγή της καταναλωτικής συμπεριφοράς των ταξιδιωτών, ως απόρροια της διάβρωσης των εισοδημάτων εξαιτίας των πληθωριστικών πιέσεων αλλά και τη συνεχιζόμενη επέκταση της οικονομίας διαμοιρασμού.

Συγκεκριμένα, η αύξηση της προσφοράς καταλυμάτων -απόρροια, μεταξύ άλλων, της ανόδου του αριθμού των ακινήτων που διατίθενται σε διαδικτυακές πλατφόρμες- έχει οδηγήσει σε σημαντική άνοδο του αριθμού των τουριστών, με παράλληλη μείωση της κατά κεφαλή δαπάνης.

Συγκεκριμένα, οι διανυκτερεύσεις ξένων υπηκόων στα καταλύματα που διατίθενται σε διαδικτυακές πλατφόρμες μέσω της οικονομίας διαμοιρασμού αυξήθηκαν κατά 21,1% πέρυσι και κατά 32% το πρώτο τρίμηνο του 2024.

Οι επιδόσεις του ελληνικού τουρισμού

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος για τον ελληνικό τουρισμό, οι εισπράξεις ανήλθαν σε Ευρώ 6,9 δισ., σημειώνοντας αύξηση κατά 12,2% σε σχέση με το 2023 (Ευρώ 6,2 δισ.).

Παράλληλα, οι τουριστικές αφίξεις ανήλθαν σε 11,6 εκατ. επισκέπτες, καταγράφοντας ετήσια αύξηση κατά 15,5% σε σύγκριση με τους 10,1 εκατ. τουρίστες που επισκέφτηκαν τη χώρα το πρώτο εξάμηνο του 2023. Αξίζει να αναφερθεί ότι στη διαμόρφωση του αποτελέσματος αυτού για το πρώτο εξάμηνο του έτους έχουν συμβάλλει όλοι οι μήνες, καθώς οι τουριστικές αφίξεις του εκάστοτε μήνα υπερέβησαν τις αντίστοιχες περυσινές.

Επιπρόσθετα, πρόκειται για την τρίτη υψηλότερη ετήσια μεταβολή που καταγράφηκε το πρώτο εξάμηνο σε επιλεγμένες χώρες της Μεσογείου. Αξίζει, ωστόσο, να σημειωθεί ότι σε όλες τις ανταγωνίστριες χώρες η ετήσια μεταβολή των ταξιδιωτικών αφίξεων το πρώτο εξάμηνο του 2024 ήταν έντονα θετική, με τα ποσοστά αύξησης να είναι διψήφια για την Ισπανία, την Τουρκία, την Ιταλία και την Μάλτα.

Το γεγονός αυτό συνάδει με τις προβλέψεις του διεθνούς οργανισμού World Travel & Tourism Council (WTTC) ο οποίος προβλέπει ότι το τρέχον έτος θα αποτελέσει νέα χρονιά ρεκόρ για τον παγκόσμιο τουρισμό.

Σημαντική αύξηση κατέγραψαν στον ελληνικό τουρισμό, το πρώτο εξάμηνο του 2024, οι αφίξεις και οι εισπράξεις σε τέσσερις από τις κυριότερες χώρες προέλευσης, ήτοι την Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Γαλλία και τις ΗΠΑ, αντιπροσωπεύοντας περίπου το 38% των συνολικών αφίξεων και το 46% των συνολικών εισπράξεων, αντίστοιχα.

Οι χώρες

Όσον αφορά στις διεθνείς ταξιδιωτικές αφίξεις, οι περισσότερες προήλθαν από την Γερμανία (1,8 εκατ., +13,6%) και ακολούθησε το Ηνωμένο Βασίλειο (1,4 εκατ., +6%), ενώ σημαντικός ήταν και ο αριθμός των επισκεπτών από την Γαλλία (676 χιλ., +5,6%) και τις ΗΠΑ (578 εκατ., +9,5%).

Συνολικά οι αφίξεις από τις χώρες της ΕΕ-27 αυξήθηκαν κατά 17,3% το πρώτο εξάμηνο του έτους, ενώ από χώρες εκτός της ΕΕ-27 κατά 13,1%.

Αντίστοιχα σε όρους εισπράξεων, οι περισσότερες προήλθαν από την Γερμανία (Ευρώ 1,2 δισ., +7,4%), το Ηνωμένο Βασίλειο (1 δισ., +20%), τις ΗΠΑ (540 εκατ., +1%) και την Γαλλία (446 εκατ., +2,5%), με τις εισπράξεις από τις χώρες της ΕΕ-27 να αυξάνονται κατά 14,8%, ενώ από χώρες εκτός της ΕΕ-27 κατά 8,4%.