Τα υγειονομικά πρωτόκολλα στις ξενοδοχειακές μονάδες

Τα αναθεωρημένα υγειονομικά πρωτόκολλα, βάσει των οποίων θα λειτουργήσουν οι τουριστικές επιχειρήσεις φέτος, στο πλαίσιο λήψης μέτρων κατά της πανδημίας, δημοσιεύθηκαν στην εφημερίδα της Κυβέρνησης.

Με βάση τα πρωτόκολλα, μεταξύ άλλων, κάθε κατάλυμα άνω των 50 δωματίων θα πρέπει να έχει συνεργασία με ιατρό ή δομή υγείας, που ενεργεί βάσει των οδηγιών του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), για τον έλεγχο της νόσου COVID-19, ενώ προβλέπεται και ειδικό πλάνο εκπαίδευσης ενός συντονιστή. Μάλιστα, μεταξύ άλλων, έχει οριστεί ένα σχέδιο διαχείρισης σε περίπτωση ύποπτου κρούσματος.

Υποχρεωτικά θα πραγματοποιούνται rapid test στο σύνολο του προσωπικού του καταλύματος τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα από επαγγελματία υγείας ή τον γιατρό εργασίας, ο οποίος ενεργεί βάσει των οδηγιών του ΕΟΔΥ για τον έλεγχο της COVID-19.

Δωμάτια καραντίνας

Σύμφωνα με το ΦΕΚ, που υπογράφουν ο αναπληρωτής υπουργός Θεόδωρος Σκυλακάκης, ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, και ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, τα τουριστικά καταλύματα προαιρετικά μπορούν να διαθέτουν δωμάτια καραντίνας τα οποία χρησιμοποιούνται αποκλειστικά ως χώρος απομόνωσης επιβεβαιωμένων περιστατικών COVID-19, των οποίων η κλινική κατάσταση δεν απαιτεί νοσοκομειακή περίθαλψη.

Οι Περιφερειακές Υπηρεσίες Τουρισμού του Υπουργείου Τουρισμού θα είναι υπεύθυνες για την επιβολή προστίμου σε περίπτωση μη τήρησης των πρωτοκόλλων.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στο ΦΕΚ, «στα φυσικά ή νομικά πρόσωπα που παραβιάζουν τους όρους των ειδικών πρωτοκόλλων υγειονομικού περιεχομένου, επιβάλλεται με αιτιολογημένη πράξη του προϊσταμένου της οικείας Περιφερειακής Υπηρεσίας Τουρισμού του Υπουργείου Τουρισμού, διοικητικό πρόστιμο χρηματικής κύρωσης ύψους από πεντακόσια (500) ευρώ έως πέντε χιλιάδες (5.000) ευρώ ή και αναστολή λειτουργίας της τουριστικής επιχείρησης για χρονικό διάστημα από δεκαπέντε (15) έως ενενήντα (90) ημέρες».

Τι ισχύει για τον μπουφέ

Ειδικά για τα εστιατόρια των ξενοδοχείων που διαθέτουν μπουφέ απαιτούνται τα εξής:

  • Παροχή απολυμαντικού στην είσοδο του μπουφέ
  • Τήρηση των απαιτούμενων αποστάσεων
  • Υποχρεωτική τοποθέτηση διαχωριστικού προστατευτικού. Εναλλακτικά δίνεται η δυνατότητα το σερβίρισμα να πραγματοποιείται από τον πελάτη με την παροχή από το προσωπικό γαντιών μιας χρήσεως.
  • Συνιστάται η παράθεση των προϊόντων σε ατομικά σκεύη στον μπουφέ, όπου δεν είναι δυνατό το σερβίρισμα από το προσωπικό.