Σε έλλειψη και διευθυντικά στελέχη
Ανεπαρκές ποσοτικά και ποιοτικά

Τα ξενοδοχεία  στην Κρήτη αναζητούν να προσλάβουν  από διευθυντές μέχρι λαντζέρηδες για τη νέα σεζόν και δεν βρίσκουν.

To «κυνήγι» για να την αναζήτηση προσωπικού μπορεί να άρχισε, ωστόσο στην αγορά υπάρχει μεγάλη έλλειψη από καταρτισμένα στελέχη και γενικά από ανθρώπους που θέλουν να εργαστούν στον κλάδο.

«Αυτό συμβαίνει παρά το γεγονός ότι οι μισθοί έχουν αυξηθεί σε πολλές περιπτώσεις παραπάνω απο την σύμβαση εργασίας», επεσήμανε μιλώντας στην «Π» ο Δημήτρης Κουμπαράκης αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Διευθυντών Ξενοδοχείων.

Η σεζόν φέτος άρχισε με περίπου 6.000 κενές θέσεις σε όλα τα πόστα και υπάρχουν φόβοι ότι η εικόνα θα είναι ακόμη χειρότερη το 2024.

«Τα κενά αφορούν από διευθυντές ξενοδοχείων μέχρι λαντζέρηδες» σχολίασε χαρακτηριστικά ο κ. Κουμπαράκης επισημαίνοντας ότι η έλλειψη κρατικών σχολών υψηλού επιπέδου έχουν δημιουργήσει, μεταξύ άλλων, σοβαρά προβλήματα στον τουριστικό κλάδο.

Εξήγησε ότι οι 2 σχολές  στον Άγιο Νικόλαο και στην Ρόδο έχουν απαξιωθεί, δεν θεωρούνται πανεπιστημιακές, δεν επιτρέπουν στους απόφοιτους να προχωρήσουν σε μεταπτυχιακό, δεν τους δίνουν ούτε πάσο.

Όσο για την Σχολή του Κοκκίνη, παραμένει κλειστή λόγω καταστροφών μετά από σεισμό και όσοι φοιτούν κάνουν μαθήματα σε αίθουσες του ΕΛΜΕΠΑ και αλλού, χωρίς σωστή οργάνωση.

«Στο παρελθόν από αυτή την σχολή έβγαιναν κάθε χρόνο 250-300 απόφοιτοι με σωστή κατάρτιση στον ξενοδοχειακό τομέα και τον τομέα της εστίασης» είπε ο ίδιος υπογραμμίζοντας ότι στις μέρες μας όσοι θέλουν να σπουδάσουν καταλήγουν σε ιδιωτικά ΙΕΚ.

«Αυτό που συμβαίνει στην εκπαίδευση είναι ανεπίτρεπτο και έχει υποχρέωση το κράτος να κάνει κάτι για αυτό» τόνισε.

Σε έλλειψη και διευθυντικά στελέχη
Σε έλλειψη

Με την υπάρχουσα κατάσταση η τουριστική αγορά δεν βρίσκει στελέχη, τα ξενοδοχεία κάθε χρόνο κάνουν αλχημίες για να βγει η σεζόν και επιπλέον ούτε το εγχείρημα για εισαγώμενο προσωπικό από τρίτες χώρες δεν «περπάτησε» αφού δημιουργήθηκαν θέματα με τις βίζες.

Να υπενθυμίσουμε ότι 9 στους 10 ξενοδόχους προτίθενται να αυξήσουν τους μισθούς των εργαζομένων τους έως 20% προκειμένου να προσελκύσουν προσωπικό στις επιχειρήσεις τους, σύμφωνα με έρευνα της Randstad που εξειδικεύεται   στις υπηρεσίες ανθρώπινου δυναμικού,  στην οποία περιλαμβάνονται μισθολογικοί πίνακες.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει μεταξύ άλλων και τμήμα της έρευνας που αφορά στις δυσκολίες που υπάρχουν για την στελέχωση των ξενοδοχείων λόγω έλλειψης εμπειρίας και εξειδίκευσης  σε υψηλά ποσοστά της τάξης του 60%-70%.

Το 2022 μία στις πέντε θέσεις εργασίας στα ξενοδοχεία δεν καλύφθηκε. Σε απόλυτα νούμερα οι ελλείψεις προσωπικού με βάση τα στοιχεία του “Ιnsete” ανήλθαν σε 60.225 από τις 262.981 θέσεις εργασίας που προβλέπονται συνολικά βάσει οργανογράμματος στα ξενοδοχεία.

Το ποσοστό έλλειψης εργαζομένων στις ξενοδοχειακές μονάδες της χώρας ανήλθε στο 23% και ήταν σχεδόν παρόμοιο σε όλα τα τμήματα των ξενοδοχείων (ρεσεψιόν, μπαρ, κουζίνα, καμαριέρες, διοικητικό προσωπικό, τεχνικό και βοηθητικό προσωπικό).

Οι μεγαλύτερες ελλείψεις σημειώθηκαν σε καμαριέρες (7.360 κενές θέσεις) και ακολουθούν σερβιτόροι (5.164 κενές θέσεις), βοηθοί σερβιτόρων, (3.883 κενές θέσεις), υπάλληλοι ρεσεψιόν (3.460 κενές θέσεις), Barista (2.729 κενές θέσεις), λαντζέρης (2.866 κενές θέσεις) και τεχνική υποστήριξη (2.054 κενές θέσεις). Ελλείψεις προσωπικού παρατηρήθηκαν και στις ειδικότητες στέλεχος guest relations, βοηθού ρεσεψιόν και βοηθού κηπουρού.