Τα κρούσματα στο “Mein Schiff” και ο άκυρος συναγερμός

Μετά από ώρες αγωνίας για εκατοντάδες ανθρώπους, πλήρωμα και επιβάτες, αλλά και την κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού, έληξε ο συναγερμός για τα 12 θετικά κρούσματα κοροναϊού στο κρουαζιερόπλοιο “Mein Schiff 6” τα οποία αποδείχθηκαν τελικά αρνητικά  με τρία αλλεπάλληλα τεστ, ώστε το πλοίο που κάνει κρουαζιέρα ακολουθώντας το δρομολόγιο Ηράκλειο, Πειραιάς, Κέρκυρα να μπορέσει να συνεχίσει το ταξίδι του.

“Πιθανώς λανθασμένος ο συναγερμός” λέει η TUI

Πώς φθάσαμε όμως σε αυτό το αλαλούμ με τα αποτελέσματα και τον πιθανώς λανθασμένο συναγερμό, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η TUI Cruises;

Η εταιρεία σε χθεσινή ανακοίνωση αναφέρει:

“Τα 12 ασαφή θετικά κρούσματα COVID-19 του πληρώματος του κρουαζιερόπλοιου Mein Schiff 6, τα οποία καταγράφηκαν εχθές έπειτα από ελέγχους ρουτίνας, έχουν πλέον αναγνωριστεί ως αρνητικά μετά απο δύο επαναληπτικούς ελέγχους, οι οποίοι πραγματοποιήθηκαν από την TUI Cruises καθώς και από τις ελληνικές αρχές.

Ένας τρίτος έλεγχος PCR, ο οποίος διενεργήθηκε από τις ελληνικές αρχές, αναμένεται να επιβεβαιώσει εκ νέου τα παραπάνω δεδομένα.

Η TUI Cruises συνεργάζεται πλήρως με τις ελληνικές αρχές σύμφωνα με τις προσυμφωνημένες διαδικασίες στο πλαίσιο των υγειονομικών κανόνων της TUI Cruises.

Όλο το πλήρωμα του κρουαζιερόπλοιου έχει ακολουθήσει αυστηρά όλα τα πρωτόκολλα και τους κανόνες που έχουν επιβληθεί λόγω της πανδημίας καθόλη τη διάρκεια των 14 ημερών και κανένα από τα 12 μέλη του πληρώματος δεν έχει εμφανίσει συμπτώματα.

Ως προληπτικό μέτρο και σύμφωνα με τις αυστηρές διαδικασίες για την επανέναρξη της κρουαζιέρας, οι οποίες έχουν συντονιστεί με τις ελληνικές αρχές, τα 12 εν λόγω μέλη του πληρώματος έχουν απομονωθεί από τη Δευτέρα.

Το ίδιο ισχύει και για 24 μέλη του πληρώματος της 1ης ομάδας επαφής, τα οποία υποβλήθηκαν άμεσα σε ελέγχους αντισωμάτων από τις ελληνικές αρχές, με όλα τα αποτελέσματα να εμφανίζονται αρνητικά. Μέχρι να είναι διαθέσιμα τα τελικά αποτελέσματα, το εν λόγω πλήρωμα θα παραμείνει σε απομόνωση.

Χάρη στα εκτεταμένα μέτρα υγιεινής και τους αυστηρούς κανόνες καθαρισμού και απολύμανσης επί του πλοίου, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για τους επισκέπτες και το υπόλοιπο πλήρωμα. Δεδομένου ότι κανένας επισκέπτης δεν έχει επηρεαστεί με κάποιο τρόπο από το γεγονός ή δεν ανήκει στην 1η ομάδα επαφής, δεν απαιτούνται σχετικοί έλεγχοι.

Μόλις οι ελληνικές αρχές δώσουν την έγκρισή τους, η κρουαζιέρα θα συνεχιστεί σύμφωνα με το αρχικό πρόγραμμα. Εν συνεχεία, όλες οι εκδρομές των επισκεπτών που ήταν δρομολογημένες για σήμερα (σ.σ. χθες) στον Πειραιά επαναπρογραμματίζονται και μεταφέρονται για αύριο, Τετάρτη.

Το Mein Schiff 6 βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο λιμάνι του Πειραιά ενώ η κρουαζιέρα ξεκίνησε την Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου από το Ηράκλειο της Κρήτης.

Σχετικά με τους υγειονομικούς κανόνες στο πλοίο

Για τη σταδιακή επανέναρξη της κρουαζιέρας εν μέσω της πανδημίας του κοροναϊού, η TUI Cruises σε συνεργασία με ειδικούς του ιατρικού κλάδου κατάρτισε ένα υγειονομικό πλαίσιο, προσαρμόζοντας παράλληλα τις γενικές διαδικασίες που ακολουθούνται πριν αλλά και κατά τη διάρκεια του ταξιδιού.

Οι διαδικασίες αυτές αφορούν επίσης στο check-in καθώς και στους χώρους υποδοχής επισκεπτών και του προσωπικού (π.χ. υποχρεωτικά ερωτηματολόγια υγειονομικού ελέγχου, καθημερινός έλεγχος της θερμοκρασίας των επιβατών και του προσωπικού, υποχρεωτικό ηλεκτρονικό check-in κ.λπ.).

Για την τήρηση των αποστάσεων, η πληρότητα του πλοίου περιορίζεται στο 60% και διατίθενται μόνο σουίτες και καμπίνες με μπαλκόνι. Οι υφιστάμενοι, αυστηροί κανόνες υγιεινής συμπληρώθηκαν με επιπλέον μέτρα καθαρισμού και απολύμανσης.

Τα αυστηρά προληπτικά μέτρα για την αποτροπή της διάδοσης ιογενών νόσων ενισχύθηκαν περαιτέρω και προσαρμόστηκαν στην τρέχουσα κατάσταση. Κάθε πλοίο διαθέτει εξ αρχής δικό του νοσοκομειακό χώρο, με εξειδικευμένο προσωπικό.

Όλα τα μέτρα προστασίας βασίζονται στα ιατρικά πρότυπα αναγνωρισμένων οργανισμών, όπως το γερμανικό ινστιτούτο Robert Koch-Institut (RKI) και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), και ανταποκρίνονται στις κατευθυντήριες γραμμές των ελληνικών αρχών σχετικά με την επανέναρξη των κρουαζιέρων”.

Πώς έγινε ο έλεγχος των δειγμάτων

Σύμφωνα με διεθυντικά στελέχη του Ασκληπιείου, το Ιατρικό Κέντρο παρέλαβε τα δείγματα που πήραν γιατροί του πλοίου και τα μετέφεραν στο ιδιωτικό εργαστήριο με το οποίο συνεργάζονται. “Εκεί στο κομμάτι της μεταφοράς τελείωσε ο δικός μας ρόλος” είπε.

Στελέχη του ιδιωτικού κέντρου που ανέλυσε τα δείγματα είπαν στην “Π” ότι ενημέρωσαν τον ΕΟΔΥ και δεν θέλησαν να κάνουν κάποια άλλη δήλωση για το θέμα.

Τι λέει ο Γιώργος Σουρβίνος για τα αποτελέσματα. Σε δηλώσεις του στην “Π” ο υπεύθυνος του Ιολογικού Εργαστηρίου του Πανεπιστημίου Κρήτης Γιώργος Σουρβίνος είπε στην “Π” ότι “σε ένα οριακά θετικό αποτέλεσμα, όπως ήταν τα συγκεκριμένα πολλά είναι τα δεδομένα που λαμβάνονται υπόψιν.

Ο τρόπος λήψης των δειγμάτων, η μεταφοράς τους, η επεξεργασία τους, τα αντιδραστήρια που χρησιμοποιούνται, η εμπειρία του εργαστηρίου.

Ακόμη η δυνατότητα εφαρμογής εναλλακτικών πρωτοκόλλων (για οριακά αποτελέσματα), η εμπειρία στην αξιολόγηση των αποτελεσμάτων.

Πως μπορεί να γνωρίζει μια εταιρεία ή ένας πολίτης ότι το εργαστήριο στο οποίο απευθύνεται είναι αξιόπιστο;

Η περίπτωση του κρουαζιερόπλοιου δημιουργεί προβληματισμό και ανησυχία για την αξιοπιστία των εργαστηριακών ελέγχων και σίγουρα είναι ένα ανοικτό ζήτημα, αφού το τοπίο παραμένει θολό.