Ξενοδοχεία

Σε αυτή την πολύ δύσκολη σεζόν οι Γερμανοί θα κυριαρχήσουν στην τουριστική αγορά της Κρήτης, ενώ αποφυγές κρουσμάτων κοροναϊού τις δύο – τρεις πρώτες εβδομάδες θα παίξουν καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη της κίνησης αφού οι υποψήφιοι πελάτες θα πάρουν πιο εύκολα την απόφαση να ταξιδέψουν.

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Διευθυντών Ξενοδοχείων Γιώργος Πελεκανάκης
Ο κ. Γιώργος Πελεκανάκης

Αυτό επισήμανε στην “Π” ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Διευθυντών Ξενοδοχείων Γιώργος Πελεκανάκης, ο οποίος κάνει τις προβλέψεις του για τη σεζόν τονίζοντας ότι χρειάζεται προσοχή απ’ όλους μας για να μπορέσει έστω  για λίγους μήνες ο τουριστικός κλάδος να δουλέψει.

Ο πρόεδρος των διευθυντών σημείωσε:

“Με τρεις μήνες καθυστέρηση λόγω πανδημίας ξεκινά την 1η Ιουλίου η τουριστική σεζόν για το 2020, ενώ οι απώλειες εισπράξεων του τουριστικού κλάδου για το 2020 υπολογίζεται ότι θα ξεπεράσουν τα 10 δις!

Οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις που θα ανοίξουν υπολογίζονται στο 50% περίπου, ίσως και λιγότερες, και είναι πολύ καλά προετοιμασμένες να προσφέρουν στους επισκέπτες μια ασφαλή και γεμάτη εμπειρία διακοπές, ακολουθώντας τα υψηλού επιπέδου υγειονομικά πρωτόκολλα του ΕΟΔΥ.

Οι πτήσεις και οι χώρες

Την 1η Ιουλίου ξεκινούν οι πρώτες πτήσεις από αρκετές πόλεις της Γερμανίας, ενώ παράλληλα ξεκινάνε το πτητικό τους πρόγραμμα και άλλες εταιρείες από Αυστρία, Ελβετία, Πολωνία, και σταδιακά θα επεκτείνεται και από άλλες χώρες όπως Βέλγιο και Ολλανδία των οποίων τα σύνορα είναι πλέον ανοικτά με εξαίρεση και μεγάλο ερωτηματικό να παραμένει η Μεγάλη Βρετανία και η Ρωσία, ενώ θετικά αναπάντεχη ήταν η απόφαση της Σουηδίας να ξεκινήσουν οι πτήσεις από τις 4 Ιουλίου στην Κρήτη σε Χανιά και Ηράκλειο.

Πιθανόν μερικοί Βρετανοί πολίτες που θέλουν να κάνουν διακοπές στη χώρα μας να χρησιμοποιήσουν το αεροδρόμιο των Βρυξελλών ως ενδιάμεσο σταθμό και έτσι τα καταφέρουν και βρεθούν στο νησί μας!

Μεγάλο ποσοστό Γερμανών θα προτιμήσουν να περάσουν τις διακοπές τους εντός της Γερμανίας σε περιοχές που προσφέρουν ποδηλατικές διαδρομές όπου παρουσιάζεται μεγάλη έξαρση για φέτος η σε ξενοδοχεία που βρίσκονται κοντά σε λίμνες αλλά και στο νησάκι Sylt με τις ωραίες παραλίες του στις ακτές της βόρειας Γερμανίας.

Κυρίαρχος η Γερμανία

Παρόλα αυτά, η Γερμανία θα είναι σε αυτή την πολύ δύσκολη τουριστική σαιζόν η χώρα που θα κυριαρχήσει στην τουριστική αγορά της Κρήτης αλλά και της Ελλάδος γενικότερα.

Ένα καθοριστικό σημείο για την περαιτέρω εξέλιξη της φετινής σεζόν θα είναι η αποφυγή κρουσμάτων Covid19 τις πρώτες 2 – 3 εβδομάδες, διότι όλοι όσοι έχουν κάνει κράτηση για τους επόμενους μήνες περιμένουν να δουν την εξέλιξη κρουσμάτων τον Ιούλιο, ώστε να αποφασίσουν εάν τελικά θα ταξιδέψουν η όχι”.

Με πισωγυρίσματα οι επιχειρήσεις δεν θα αντέξουν

Ο κ. Πελεκανάκης τόνισε: “Η κάθε τουριστική επιχείρηση θα πρέπει να ακολουθεί όχι μόνο τα υποχρεωτικά πρωτόκολλα, αλλά να θεσπίζει και δικά της, ανάλογα με την ιδιαιτερότητά της. Κανένας ξενοδόχος δεν έχει στόχο για φέτος το οικονομικό κέρδος, αλλά την εύρυθμη λειτουργία της επιχείρησης που θα εξασφαλίζει την υγεία του προσωπικού και των φιλοξενούμενών της, και αν σε αυτήν τη περίοδο καταφέρει μια επιχείρηση να κρατηθεί, αυτό θα είναι η επένδυση της για τα επόμενα χρόνια.

Το άνοιγμα της τουριστικής σεζόν θα πρέπει να γίνει με υπευθυνότητα και επαγγελματισμό χωρίς πισωγυρίσματα που δε θα τα αντέξουν οι επιχειρήσεις. Χάσαμε ήδη τρεις μήνες και εάν υπολογίσουμε και τις πολύ χαμηλές πληρότητες του Ιουλίου, τότε μιλάμε για τέσσερις χαμένους μήνες. Εάν αναγκαστούμε να ξανακλείσουμε θα είναι η απόλυτη καταστροφή.

Τα εποχικά ξενοδοχεία θα δουλέψουν μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου και εάν όλα πάνε καλά ίσως μερικά πρακτορεία επιτέλους να επεκτείνουν το πτητικό τους πρόγραμμα και μέσα στον Νοέμβριο. ενώ τα 12μηνης λειτουργίας θα πρέπει να παραμείνουν ανοικτά για να μπορέσουν να ισορροπήσουν. Αν όλοι λειτουργήσουν συνετά θα έχουμε τη σταθερή πορεία που χρειάζεται η οικονομία μας.

Φυσικά και θα αυξηθούν τα κρούσματα όσο δεν υπάρχει το εμβόλιο και θα έχουμε και απώλειες όσο δεν υπάρχει το φάρμακο. Όμως θα πρέπει να υπάρχει μια μέση κατάσταση και να μην πάμε στα άκρα και κατέληξε:  “Το ρόλο ρυθμιστή έχει η σύνεση, ώστε και ο τουριστικός κλάδος να μπορέσει να δουλέψει, αλλά και να μην έχουμε τεράστιους αριθμούς κρουσμάτων.

Είναι λοιπόν και στο δικό μας χέρι, να οργανώσουμε την επιχείρησή μας και να τηρούμε τους κανόνες ώστε να επιτευχθεί η όσο το δυνατόν καλύτερη λειτουργεία του κλάδου μας. Δεν μπορούμε όμως από την άλλη να παραμείνουμε με τα χέρια σταυρωμένα γιατί τότε θα έχουμε αύξηση της ανεργίας και της οικονομικής καταστροφής με ανεπανόρθωτες συνέπειες”.