Η Κρήτη συμπεριλαμβάνεται μεταξύ των δημοφιλέστερων προορισμών για το Πάσχα και ήδη οι κρατήσεις σε ξενοδοχεία για αυτές τις ημέρες είναι αυξημένες.
Πανελλαδικά οι κρατήσεις από Έλληνες είναι αυξημένες κατά 15%.
Η Μαρία Χατζάκη του Vai Travel σημείωσε ότι η μεγαλύτερη ζήτηση αφορά σε ξενοδοχεία στα Χανιά, τη Σητεία και την Ιεράπετρα.
Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι μια μέση τιμή πακέτου “all inclusive” για τετραμελή οικογένεια (2 ενήλικες, 2 παιδιά) με 2 ή 3 διανυκτερεύσεις είναι 150-200 ευρώ η βραδιά σε δίχωρο δωμάτιο.
Η ίδια σημείωσε ότι υπάρχει ενδιαφέρον για κρατήσεις την περίοδο του Πάσχα και για νησιά όπως είναι η Νάξος, η Μύκονος και η Σαντορίνη.
Η Μίκα Μυκωνιάτη του Mika Travel ανέφερε ότι το ενδιαφέρον του κόσμου εστιάζεται κυρίως στη διαμονή σε ξενοδοχεία εντός Κρήτης με τιμές που ποικίλλουν ανάλογα με τα αστέρια και τις περιοχές.
Ωστόσο, πρόσθεσε, ότι κάποιοι κλείνουν ταξίδι για να γιορτάσουν το Πάσχα στην Κύπρο.
Για υψηλές πληρότητες την περίοδο του Πάσχα έκανε λόγο ο Μαρίνος Αλεξανδρόπουλος, ιδιοκτήτης του Casa Maistra Residence, ξενώνα στο κέντρο του Ρεθύμνου, ο οποίος ωστόσο σχολίασε ότι μεγάλο κομμάτι των ξένων και Ελλήνων επισκεπτών θα μείνει σε σπίτια που ενοικιάζονται σε πλατφόρμες τύπου Airbnb.
Μειώνουν τις τιμές για να προσελκύσουν όσο γίνεται περισσότερους πελάτες, είπε.
Ο κ. Αλεξανδρόπουλος ανέφερε ότι οι κρατήσεις τις ημέρες του Πάσχα γίνονται τόσο από Έλληνες όσο και ξένους με μέσο χρόνο διαμονής τις 3-4 διανυκτερεύσεις.
Αυξημένες οι κρατήσεις στους δημοφιλείς προορισμούς
Aυξημένη κατά 15% περίπου παρουσιάζεται η κίνηση των Ελλήνων ταξιδιωτών κατά την περίοδο του Πάσχα, σε προορισμούς της Ελλάδας και του εξωτερικού, όπως προκύπτει από τις κρατήσεις στα ελληνικά τουριστικά γραφεία που ανήκουν σε συνδέσμους-μέλη της FedHATTA.
Δημοφιλέστεροι είναι και φέτος οι νησιωτικοί προορισμοί της Ελλάδας (Κέρκυρα, Κρήτη, Κεφαλονιά, Ζάκυνθος, Πάτμος και Σύρος) καθώς και η Πελοπόννησος (Πόρτο Χέλι), το Μέτσοβο, τα Ιωάννινα και το Πήλιο, με έντονο ενδιαφέρον των ταξιδιωτών να αποκτήσουν εμπειρίες από τοπικά ήθη και έθιμα της εορταστικής περιόδου.
Στο εξωτερικό
Στο εξωτερικό, μεγάλη δυναμική παρουσιάζει η ζήτηση για Ισραήλ (Ιερουσαλήμ) καταγράφοντας αύξηση της τάξης του 8-10%, με μεγάλο ενδιαφέρον των ταξιδιωτών για την αφή του Αγίου Φωτός.
Παράλληλα, ισχυρή αύξηση παρατηρείται στις κρατήσεις για ταξίδια στην Ιορδανία, στο Ντουμπάι, στο Μαρόκο και την Αίγυπτο, ενώ συνεχιζόμενη ζήτηση υπάρχει και για τις αραβικές χώρες, την Κωνσταντινούπολη, την Ιταλία (Σαρδηνία, Σικελία, Ρώμη), τη Γαλλία και την Ισπανία.
Αυξημένες είναι και οι εκδρομές προς τη Ρωσία και τη Ρουμανία, την Κεντρική Ευρώπη αλλά και μακρινούς προορισμούς (Περού, Αφρική, ΗΠΑ, Λατινική Αμερική, Αυστραλία) δείχνοντας τη διάθεση των Ελλήνων ταξιδιωτών να ανακαλύψουν νέους προορισμούς. Άλλωστε, οι συνέργειες της FedHATTA με τους κορυφαίους φορείς τουριστικών γραφείων των ΗΠΑ, του Ισραήλ και της Κύπρου, αποδίδουν καρπούς, ενισχύοντας τις τουριστικές ροές από και προς τη χώρα μας.
Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, κ. Λύσανδρος Τσιλίδης, δήλωσε: «Ανεξαρτήτως από την αύξηση της κίνησης, δεν έχουμε καταφέρει ακόμα να καλύψουμε το έλλειμμα που υπέστη ο κλάδος των τουριστικών γραφείων από την περίοδο της κρίσης την περασμένη δεκαετία, όμως προοδευτικά προσεγγίζουν τα μεγέθη προ του 2010».