Με την υπουργό Εργασίας κα Αχτσιόγλου συζήτησαν οι ξενοδοχοϋπάλληλοι της Κρήτης

Θέματα που αφορούν τον κλάδο τους όπως είναι η στήριξη των εποχιακών ανέργων, η παροχή προστασίας της μητρότητας, η κατάργηση του ειδικού καθεστώτος για την απονομή του εφάπαξ κ.ά. συζήτησαν με την υπουργό Εργασίας οι ξενοδοχοϋπάλληλοι της Κρήτης, ενώ η κα Αχτσιόγλου τούς υποσχέθηκε ότι θα απαντήσει σύντομα στα αιτήματά τους.

Στην ανακοίνωση του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων ν. Ηρακλείου αναφέρεται: “Εκπρόσωποι των Πρωτοβάθμιων Σωματείων Ξενοδοχοϋπαλλήλων Κρήτης μαζί με εκπρόσωπους της Ομοσπονδίας Εργαζομένων Επισιτισμού-Τουρισμού συναντήθηκαν με την υπουργό Εργασίας κα Έφη Αχτσιόγλου, τον υφυπουργό κ. Νάσο Ηλιόπουλο, τον ειδικό γραμματέα του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας κ. Πάνο Κορφιάτη, παρουσία των τοπικών βουλευτών κ.κ. Θραψανιώτη, Μπαλωμενάκη, Βαρδάκη”.

Τι ζητήσαμε

“Πρώτο αίτημα που εκφράσαμε είναι η κατάργηση του Νόμου 3986/11 που έθεσε πλαφόν στην επιδότηση των ανέργων ζητώντας ταυτόχρονα από την κυβέρνηση στήριξη στους εποχιακά άνεργους αυξάνοντας τους μήνες επιδότησης ανάλογα με τους 5 μήνες  απασχόλησης θέτοντας ταυτόχρονα κίνητρο για την εμφάνιση της αδήλωτης εργασίας.

Δεύτερο αίτημα η ειδική παροχή προστασίας της μητρότητας που είναι υποχρεωμένος να χορηγεί ο ΟΑΕΔ κατ’ εφαρμογή της ΥΑ.26637/1050/2009 και παράλληλη κοινοποίηση της ερμηνευτικής εγκυκλίου στον ΕΦΚΑ προκειμένου να υποστηριχθούν οι γυναίκες ξενοδοχοϋπάλληλοι, οι οποίες μετά από διαπιστώσεις, αν τεκνοποιήσουν στη νεκρά περίοδο, οι εργοδότες τις αντιμετωπίζουν ως εν δυνάμει άνεργες και δεν τους παρέχουν την παραμικρή υποστήριξη.

Τρίτο αίτημα η κατάργηση του Ν.4387/2016 για το ειδικό καθεστώς απονομής του εφάπαξ παροχών με 20ετή προϋπηρεσία, νόμος ο οποίος δημιούργησε αδικίες και άνιση μεταχείριση αφού πολλοί συνάδελφοι είχαν ήδη υποβάλει αιτήσεις που τέθηκαν στο αρχείο ή διαπιστώθηκε η έλλειψη ελαχίστων ενσήμων και τους αφαιρέθηκε η δυνατότητα υποβολής αίτησης.

Τέταρτο αίτημα η στήριξη ελεγκτικών μηχανισμών προκειμένου να διαπιστώνεται η διαρκής συμμόρφωση των εργοδοτών ως προς την υποχρεωτική κλαδική μας σύμβαση.

Τελευταίο αίτημα η ενσωμάτωση των ξενοδοχοϋπαλλήλων στο ηλεκτρονικό σύστημα πληρωμών με τις προϋποθέσεις του ειδικού λογαριασμού και του καταστατικού του τέως ΤΑΞΥ για τις παροχές σε χρήμα, σταματώντας τις δυσμενείς διακρίσεις που υφίστανται οι ασφαλισμένοι ξενοδοχοϋπάλληλοι με πολύμηνες καθυστερήσεις στην απόδοση παροχών σε χρήμα.

Η υπουργός επιδεικνύοντας ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθ’ όλη την ενημέρωση, με επιφύλαξη δεσμεύτηκε να αξιολογηθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα τα αιτήματα και να προβεί σε σχετικές απαντήσεις στους αιτούντες” καταλήγει το Σωματείο.