Ο κ. Νίκος Χαλκιαδάκης και o κ. Νίκος Κοκολάκης
Ο κ. Νίκος Χαλκιαδάκης και o κ. Νίκος Κοκολάκης

Με… μεσολαβητή συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις μεταξύ ξενοδόχων και ξενοδοχοϋπαλλήλων στο Ηράκλειο για την υπογραφή τοπικής συλλογικής σύμβασης εργασίας αφού οι δύο πλευρές δεν τα κατάφεραν να τα «βρουν» ούτε στην… πέμπτη συνάντησή τους που πραγματοποιήθηκε χθες,(Τρίτη 21), ένα 24ωρο πριν τις κινητοποιήσεις του κλάδου.

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι δεν μπορούν να συμφωνήσουν και κατέθεσαν ήδη το σχετικό αίτημα στον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας.

«Σε αυτή τη φάση είναι η μόνη λύση είπαν στην «Π» τόσο  ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδοχείων Ηρακλείου κ. Νίκος Χαλκιαδάκης, όσο και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ξενοδοχοϋπαλλήλων ν. Ηρακλείου κ. Νίκος Κοκολάκης.

Σύμφωνα με την διαδικασία που ακολουθείται θα έρθει στο Ηράκλειο μεσολαβητής από την Αθήνα ,θα ακούσει και τις δυο πλευρές και θα καταλήξουν σε μια συμφωνία.

Αν δεν καταστεί δυνατόν θα προχωρήσουν στο επόμενο βήμα που είναι η διαιτησία.

Μέχρι τώρα η αιτία της διαφωνίας τους δεν ήταν  οι μισθοί, αλλά ο τρόπος αμοιβής της υπερωριακής εργασίας.

Ο Σύνδεσμος είχε ζητήσει αυξήσεις μισθών 15% και τελικά συμφώνησαν με την Ένωση Ξενοδοχείων σε αύξηση της τάξης του 11,5%. Ένα  σημείο αιχμής που παραμένει άλυτο είναι αυτό της υπερωριακής απασχόλησης και το πώς θα αμείβεται.

Ο κ.Κοκολάκης υπογράμμισε ότι αυτό που ζητά ο Σύνδεσμος είναι να μην ισχύσει η διευθέτηση του χρόνου εργασίας, δηλαδή να γίνεται προσμέτρηση των έξτρα ωρών και ημερών εργασίας και να αμείβονται ή να δίνονται ρεπό κατόπιν συμφωνίας, αλλά η υπερωριακή απασχόληση να πληρώνεται όπως προβλέπεται από τη σύμβαση, κάθε μήνα.

«Αυτό το ζήτημα για εμάς είναι αδιαπραγμάτευτο» τόνισε ο κ. Κοκολάκης επισημαίνοντας ότι τώρα οι ξενοδόχοι ζητούν να αυξηθεί το ποσοστό που αφαιρείται από το μισθό των  εργαζόμενων στους οποίους παρέχεται στέγη και τροφή και σήμερα είναι της τάξης του 7% και 2%, αντίστοιχα.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι διατροφή παρέχεται σε όλους τους υπαλλήλους, ενώ στέγη σε εκείνους που έρχονται από άλλες περιοχές της Κρήτης για να εργαστούν σε ξενοδοχειακές μονάδες του νησιού.

«Από τη μια μας λένε ότι μας αυξάνουν τους μισθούς μας και από την άλλη θέλουν να μας πάρουν τα χρήματα που μας δίνουν με πλάγιους τρόπους» είπε στην «Π» ο κ.Κοκολάκης, υπογραμμίζοντας ότι ο Σύνδεσμος δεν πρόκειται να υπαναχωρήσει.