ΣΤΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΝΩΣΟ: Ρεκόρ επιβατών και εισπράξεων

Νέο ρεκόρ εισπράξεων, που πέρυσι έφθασαν τα 7,5 εκατομμύρια ευρώ και το 2015 τα 3,5 εκατομμύρια, αναμένεται να έχει φέτος το “χρυσωρυχείο” της Κνωσού.

Η κίνηση έως το τέλος του χρόνου εκτιμάται ότι θα είναι αυξημένη κατά 5%-10%.

Σύμφωνα με στοιχεία από τον αρχαιολογικό χώρο, πέρυσι όλο τον χρόνο η επισκεψιμότητα έφθασε τα 611.061 άτομα, ενώ φέτος από την αρχή της χρονιάς έως και χθες είχαν κοπεί 615.320 εισιτήρια, νούμερο που αναμένεται να αυξηθεί αρκετά μέχρι το τέλος του 2017. Υπενθυμίζεται ότι αρκετοί τουρίστες κάνουν ακόμη διακοπές στην Κρήτη, ενώ άρχισε τον Οκτώβριο και η έλευση των επισκεπτών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα του χειμερινού τουρισμού.

Η κίνηση εκτοξεύθηκε τον φετινό Αύγουστο σε σχέση με τον περυσινό. Φέτος οι επισκέπτες ήταν 120.000 αντί 105.000 το 2016, ενώ αυξήθηκαν κατά 15.000 τον φετινό Οκτώβριο.

Πρόβλημα προσβασιμότητας των ΑμΕΑ

Οι αρχαιολογικοί χώροι αναδεικνύουν διαφορετικές ο καθένας διαστάσεις του προβλήματος προσβασιμότητας, λόγω μορφολογίας του εδάφους και άλλων χαρακτηριστικών.

Συνεπώς, απαιτούνται κατά περίπτωση μελέτες και ανάλογες επενδύσεις σε έργα, ενώ εξίσου απαραίτητη κρίνεται η διατήρηση της προσβασιμότητας μετά από βελτιώσεις και αποκατάσταση με συνεχή φροντίδα.

Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει μεταξύ άλλων από ημερίδα διαλόγου με θέμα την «Προσβασιμότητα στους αρχαιολογικούς χώρους» η οποία πραγματοποιήθηκε στα κεντρικά γραφεία της Interamerican.

Όπως αναφέρθηκε, μόνο 151 από τους 434 αρχαιολογικούς χώρους είναι προσβάσιμοι σε άτομα με αναπηρία.

Μεταξύ άλλων επισημάνθηκε ότι:

– Το Υπουργείο Πολιτισμού ως διαχειριστής των θεμάτων πρόσβασης σε αρχαιολογικούς και πολιτιστικούς χώρους είναι ο καθ’ ύλην αποδέκτης επισήμα-νσης προβλημάτων και σχετικών με την πρόσβαση εισηγήσεων και θα πρέπει να αναζητεί τις απαντήσεις από θέση ευθύνης στα ζητήματα που εγείρονται για την πρόσβαση στους αρχαιολογικούς χώρους.

– Η συνεργασία υπηρεσιών συναρμοδίων υπουργείων, πολιτιστικών φορέων και οργανισμών για άτομα με αναπηρία για τη συγκέντρωση καλών πρακτικών, διαμόρφωση εργαλείων πληροφόρησης και εκπαιδευτικών προγραμμάτων, μέσων εποπτείας, θα είναι σημαντική για τη διάχυση της γνώσης σε άτομα με αναπηρία και την ευρύτερη κοινωνία.

– Βελτιώσεις θα πρέπει να προβλέπονται για όλο το φάσμα των ειδικών αναγκών ατόμων με αναπηρία. Π.χ. θα βοηθήσει σημαντικά η ύπαρξη αντιγράφων για την εμπειρία δια της αφής των ατόμων που αντιμετωπίζουν πρόβλημα όρασης.

– Απαιτείται μέριμνα για δημιουργία υποδομών ξεκούρασης στους αρχαιολογικούς χώρους, καθώς και για τακτικό έλεγχο και καθαρισμό των χώρων από εμπόδια που δυσχεραίνουν την πρόσβαση, ώστε να επιτυγχάνεται η ποιότητα της εμπειρίας στον χώρο.

Χρειάζεται να εκλείψουν «οι ατομικοί φραγμοί» και η ψυχολογική αίσθηση ότι ο χώρος δεν είναι φιλόξενος.

– Είναι αναγκαία για τον σχεδιασμό λύσεων προσβασιμότητας η συνεργασία με οργανισμούς και εξειδικευμένα άτομα στις ανάγκες ατόμων με αναπηρία, για συλλογή πληροφοριών και απαιτήσεων που θα συνεκτιμώνται κατά τη μελέτη.

– Είναι κρίσιμες και για την προσβασιμότητα διαδικασίες και συνεργασίες για την καλύτερη οργάνωση της σχέσης πολίτη με ή χωρίς αναπηρία με τις τοπικές και κρατικές αρχές.

– Στη διεκδίκηση των ίσων δικαιωμάτων στην επαφή και γνωριμία με την πολιτιστική κληρονομιά – τους αρχαιολογικούς χώρους, ο «Συνήγορος του Πολίτη» μπορεί να αναπτύξει ουσιαστικό διαμεσολαβητικό ρόλο για την προώθηση των θεμάτων.

– Η μέριμνα για την προσβασιμότητα στους αρχαιολογικούς χώρους θα συμβάλει στην τοπική ανάπτυξη μέσω του ειδικού τουρισμού που απευθύνεται σε πληθυσμό 50 εκατομμυρίων με αναπηρία στην Ευρώπη.

 

Από το “Νίκος Καζαντζάκης” πέρασαν 2 στους 3 τουρίστες που ήρθαν στην Κρήτη

τουρίστες στο αεροδρόμιο Ηρακλείου

Περίπου 7,5 εκατομμύρια τουρίστες εκτιμάται ότι θα διακινηθούν φέτος (αφίξεις-αναχωρήσεις) από το αεροδρόμιο Ηρακλείου

Τα 2/3 των τουριστών που κατέλυσαν στα ξενοδοχεία της Κρήτης πέρασαν φέτος από το αεροδρόμιο “Νίκος Καζαντζάκης”. Η σεζόν αναμένεται να κλείσει με αύξηση στην κίνηση κατά 9%, καθώς μέχρι το τέλος του χρόνου εκτιμάται ότι θα διακινηθούν συνολικά (αφίξεις-αναχωρήσεις εξωτερικού) 7.450.000 επιβάτες.

“Πρόκειται για πολύ μεγάλο νούμερο και θα έλεγα ότι φέτος τα παράπονα του κόσμου ήταν λιγότερα σε σχέση με πέρυσι, παρά το γεγονός ότι η κίνηση είναι μεγαλύτερη” είπε στην “Π” ο αερολιμενάρχης Γιώργος Πλιάκας.

Όπως ανέφερε, αυτή την περίοδο έχουμε τους τελευταίους επισκέπτες της σεζόν και οι τελευταίες πτήσεις τσάρτερ έχουν προγραμματιστεί για τις 18 Νοεμβρίου.

Ωστόσο, είναι γνωστό ότι έχει αρχίσει από τον Οκτώβριο το νέο πρόγραμμα του χειμερινού τουρισμού που μέχρι τον ερχόμενο Απρίλιο θα φέρει στην Κρήτη περίπου 50.000 τουρίστες.

Ο κ. Πλιάκας σημείωσε ότι από τον Ιανουάριο μέχρι τον Οκτώβριο η κίνηση στις πτήσεις εξωτερικού ήταν αυξημένη κατά 8,4% και το επόμενο δίμηνο θα φθάσει όπως όλα δείχνουν το 9%.

Μέχρι τα τέλη Οκτώβρη οι αφίξεις εξωτερικού ήταν 3.140.000 και εσωτερικού 484.000.

Πέρυσι η σεζόν έκλεισε με 6.898.000 (αφίξεις-αναχωρήσεις) και φέτος μέχρι τον Οκτώβριο έφθασαν τα 7.270.000.

“Θεωρούμε ότι θα κλείσουμε στο 7.450.000” σημείωσε.