Μακρύ Γυαλος

Το καλοκαιρινό ραντεβού τους με την ανατολική Κρήτη έχουν δώσει και φέτος χιλιάδες ξένοι και Έλληνες επισκέπτες που τις απολαμβάνουν ήδη ή ετοιμάζονται για τις διακοπές τους στην περιοχή της Σητείας, του Μακρύ Γυαλού, της Ιεράπετρας. Στην περιοχή αυτή δεν γίνονται μεγάλες προσφορές γιατί οι ξενοδόχοι είχαν προχωρήσει σε λογικές αυξήσεις στις τιμές τους.

Ο Γιώργος Βαρδάκης, πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ιεράπετρας, είπε στην “Π” ότι οι πληρότητες στα ξενοδοχεία υπερβαίνουν το 95%, ωστόσο πολύ μικρότερη είναι η κίνηση στα ενοικιαζόμενα δωμάτια λόγω airbnb.

Ο ίδιος σχολίασε: “Αν και τώρα δεν είχαμε κόσμο, θα έπρεπε να ανησυχούμε στα αλήθεια”.

Ο κ. Γιώργος Βαρδάκης - Ο κ. Γιάννης Κακουράκης - Ο κ. Στέλιος Παπαδάκης

Το “μπαμ” το πρώτο 15νθήμερο του Αυγούστου

“Αυτό που περιμένουμε είναι το “μπαμ” το πρώτο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου. Θα “πνιγούμε” στον κόσμο”. Ο κ. Βαρδάκης σημείωσε ότι η περιοχή φιλοξενεί πολλούς Γερμανούς, Πολωνούς, Τσέχους, Σλοβάκους, Γάλλους, Σκανδιναβούς.

Οι τελευταίοι επιλέγουν ξενοδοχειακά πακέτα με ημιδιατροφή και έτσι ξοδεύουν περισσότερα χρήματα στην τοπική αγορά. Ωστόσο, σε γενικές γραμμές οι καταστηματάρχες είναι δυσαρεστημένοι, γιατί, όπως λένε, υπάρχει πτώση στην κίνηση.

Όσον αφορά τους Έλληνες, έχουν αρχίσει να πηγαίνουν για διακοπές στην Ιεράπετρα και τον Μακρύ Γυαλό, ωστόσο οι διακοπές τους, που στο παρελθόν ξεπερνούσαν τις 10 ημέρες, τώρα περιορίζονται στα πενθήμερα ή στο διήμερο όταν πρόκειται για Κρητικούς.

Ο Γιάννης Κακουράκης, πρόεδρος των ξενοδόχων Σητείας, εκτιμά ότι η σεζόν θα κλείσει με μείωση της τάξης του 8% -9% ενώ λέει ότι οι πληρότητες στα ξενοδοχεία κυμαίνονται από 60%-100%.

Γεμάτες είναι οι μονάδες που φιλοξενούν Σκανδιναβούς που ταξιδεύουν απευθείας στη Σητεία με πτήσεις τα τελευταία χρόνια. Στα ενοικιαζόμενα οι πληρότητες είναι 40%-70%.

 

Πολλοί μαγειρεύουν στα σπίτια που ενοικιάζουν

Η κίνηση σε εστιατόρια και καφέ δεν είναι έντονη, γιατί, όπως σχολιάζει ο κ. Κακουράκης, πολλοί μένουν σε airbnb και μαγειρεύουν οι ίδιοι στο σπίτι που ενοικιάζουν.

“Τους προτείνουμε τοπικά προϊόντα “

“Η κίνηση είναι μειωμένη σε σχέση με πέρυσι” σημείωσε ο κ. Στέλιος Παπαδάκης, ιδιοκτήτης του εστιατορίου “Ζιαφέτι” στη Σητεία, που πρόσφατα πήρε το πιστοποιητικό ποιότητας από το Γεωπάρκο Σητείας και προσπαθεί να αναδείξει όσο  μπορεί περισσότερο τα τοπικά προϊόντα της περιοχής. “Θα έλεγα ότι οι Γάλλοι και οι Ιταλοί είναι οι πιο καλοφαγάδες, ενώ οι Γερμανοί είναι πιο συγκρατημένοι στις παραγγελίες τους”.

Ωστόσο, όπως προσθέτει, οι τουρίστες χρειάζονται καθοδήγηση για να ξεφύγουν από το κλασικό τατζίκι και σουβλάκι.

“Τους προτείνουμε να δοκιμάσουν λαδερά μαγειρευτά με εποχιακά λαχανικά, ντόπια προϊόντα, φρέσκο ψάρι και γενικά προσπαθούμε να προωθήσουμε την τοπική κουζίνα. Οι περισσότεροι ξένοι επισκέπτες είναι ανοικτοί σε προτάσεις και τους αρέσει να δοκιμάζουν τα προϊόντα της περιοχής μας και μας χαροποιεί ιδιαίτερα αυτό” είπε.