Ενώ μέχρι και τον Απρίλιο η ζήτηση από τη γερμανική αγορά- που για τον ελληνικό τουρισμό αποτελεί από τις βασικότερες “δεξαμενές” αφίξεων και εσόδων- είχε ανοδική πορεία, οι κρατήσεις στη συνέχεια δεν ακολούθησαν το ίδιο ρυθμό.
Όπως μάλιστα δείχνουν τα στοιχεία του ΙΝΣΕΤΕ για τον προγραμματισμό των αεροπορικών θέσεων σε διεθνείς πτήσεις για τη φετινή θερινή περίοδο, σε σύγκριση με το 2022 η μείωση στις θέσεις από τη Γερμανία φτάνει το 6,7% (σημειώνεται πως ο προγραμματισμός των θέσεων είναι δυναμικός, με την πτώση από την εν λόγω αγορά να έχει φτάσει το 12% και 15% μέσα στο Μάιο).
Επιχειρηματίες από το χώρο των ξενοδοχείων εξηγούν, σύμφωνα με το “Capital” πως ο πληθωρισμός, αλλά και η αύξηση των τιμών στα τουριστικά πακέτα έχουν επηρεάσει φέτος τις κρατήσεις από τη γερμανική αγορά (οι ξενοδόχοι πέτυχαν μια μεσοσταθμική αύξηση της τάξης του 10%-12% στο μαζικό μοντέλο του 2023 μετά από διαπραγματεύσεις με τους tour operators).
Παράλληλα σημειώνουν πως καταγράφεται άνοδος στις κρατήσεις για την Τουρκία, που προσφέρει καλύτερες τιμές στα πακέτα all inclusive σε σύγκριση με τους δημοφιλείς προορισμούς της Μεσογείου.
Σύμφωνα δε με μια σύγκριση τιμών για τις υπηρεσίες ξενοδοχείων και εστίασης σε ευρωπαϊκό επίπεδο στην οποία προέβη η γερμανική Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία, στην Κροατία και την Κύπρο οι τιμές είναι κατά 17% φθηνότερες απ’ ό,τι στην Γερμανία. Στην Ισπανία, την Πολωνία και την Τσεχία, οι παραθεριστές δαπάνησαν 18% λιγότερα για την εστίαση και τις ξενοδοχειακές υπηρεσίες, στην Ελλάδα 21% και στην Πορτογαλία και τη Μάλτα 28%.
Ακόμη φθηνότερες ήταν οι διακοπές για τους Γερμανούς στο Μαυροβούνιο και την Ρουμανία, όπου διαμονή και εστιατόρια κόστιζαν περίπου τα μισά απ΄ ό,τι στη Γερμανία (46%).
Όπως αναφέρει η στατιστική υπηρεσία: “στην Τουρκία και την Αλβανία, το επίπεδο των τιμών ήταν το χαμηλότερο από όλες τις υπό εξέταση χώρες. Και στους δύο τουριστικούς προορισμούς το κόστος διακοπών είναι φθηνότερο από το μισό με περίπου 56%”.
Στον αντίποδα, σε σύγκριση με την περσινή θερινή περίοδο, οι προγραμματισμένες αεροπορικές θέσεις καταγράφουν αύξηση 4,6% από το Ηνωμένο Βασίλειο και 1,5% από τις ΗΠΑ. Πτώση 8,2% καταγράφεται από τη Γαλλία.
Πόσοι Γερμανοί τουρίστες επισκέπτονται την Ελλάδα
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, τη χρονιά που πέρασε η ταξιδιωτική κίνηση από τη Γερμανία παρουσίασε αύξηση κατά 45% σε σχέση με το 2021 και διαμορφώθηκε σε 4,35 εκατ. ταξιδιώτες. Για πρώτη φορά, πέρσι οι Βρετανοί τουρίστες ξεπέρασαν σε αφίξεις τους Γερμανούς, με 4,48 εκατομμύρια επισκέπτες.
Όσον αφορά στις τουριστικές εισπράξεις, πέρσι τα έσοδα από τη Γερμανία αυξήθηκαν κατά 40,6% και διαμορφώθηκαν στα 3,25 δισ. ευρώ.
Οι δημοφιλέστεροι προορισμοί των τουριστών από τη Γερμανία στην Ελλάδα είναι η Κρήτη, το Νότιο Αιγαίο και η Κεντρική Μακεδονία.