Κάμψη παρουσιάζει το “all inclusive” στα Χανιά, που είναι ένας προορισμός οικογενειακών διακοπών, με πολλούς Σκανδιναβούς τουρίστες. Σχετική έρευνα πραγματοποιήθηκε το 2017 στο αεροδρόμιο Χανίων, από το Πολυτεχνείο, το Πανεπιστήμιο Κρήτης και το Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων.
Οι αφίξεις αλλοδαπών επισκεπτών με απευθείας πτήσεις τσάρτερ για το έτος 2017 στο αεροδρόμιο Χανίων έφτασαν τις 1.094.862, σημειώνοντας αύξηση 4,4% σε σχέση με την περίοδο του 2016 (1.048.703 αφίξεις). Η πλειονότητα των επισκεπτών προέρχεται από τις σκανδιναβικές χώρες, όπως Σουηδία (16,2%), Νορβηγία (13,8%), Δανία (13,2%), Φινλανδία (7,0%). Ακολουθούν αλλοδαποί επισκέπτες από Μεγάλη Βρετανία (14,2%), Πολωνία (7,5%), Γερμανία (6,8%) και Ιταλία (4,6%).
Σύμφωνα με την έρευνα, από το σύνολο των αλλοδαπών τουριστών που προτιμούν το αεροδρόμιο Χανίων ως τελικό προορισμό των διακοπών τους, η συντριπτική πλειονότητα (85%) παραμένει στην περιοχή των Χανίων για τις διακοπές του, το 13% προτιμάει το Ρέθυμνο, ενώ μικρότερα ποσοστά επιλέγουν περιοχές του Ηρακλείου και του Λασιθίου.
Η δυτική Κρήτη θεωρείται από τους αλλοδαπούς τουρίστες ως προορισμός οικογενειακός, χαλάρωσης, ξεκούρασης, παραλίας, θάλασσας και φιλοξενίας. Τρεις στους τέσσερις επισκέπτες είναι απόφοιτοι τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, ενώ οι μισοί αλλοδαποί τουρίστες δηλώνουν ετήσιο οικογενειακό εισόδημα πάνω από 60.000 ευρώ.
Το μεγαλύτερο ποσοστό των αλλοδαπών επισκεπτών (63%) προτιμούν τη διαμονή σε ξενοδοχεία, ένας στους τέσσερις σε ενοικιαζόμενα δωμάτια/διαμερίσματα, ενώ σημαντικός αριθμός τουριστών επιλέγει ενοικιαζόμενες βίλες.
Οι τουρίστες που επισκέπτονται τη δυτική Κρήτη είναι κυρίως οικογένειες με ή χωρίς παιδιά, με τους μισούς Σκανδιναβούς να πραγματοποιούν διακοπές με τα παιδιά τους. Όσον αφορά τα ξενοδοχειακά «πακέτα», το λεγόμενο «all inclusive package», φαίνεται για πρώτη φορά στα 4 τελευταία έτη να παρουσιάζει μια κάμψη.
Έτσι, ενώ το 2016 παρατηρήθηκε ότι ένας στους τρεις έκανε χρήση του συγκεκριμένου πακέτου, στην τελευταία τουριστική περίοδο το ποσοστό αυτό συρρικνώθηκε κατά 5 – 6%, με σχεδόν έναν στους τέσσερις μόλις να επιλέγει αυτό το πακέτο, με τους μη Σκανδιναβούς να το προτιμούν περισσότερο, με αιχμή του δόρατος αυτούς που προέρχονται από την ανατολική Ευρώπη.
Αντίθετα, φαίνεται να κερδίζει έδαφος η απλή διαμονή, όπου σχεδόν τέσσερις στους δέκα την επιλέγουν, με τους Σκανδιναβούς να δείχνουν ιδιαίτερη προτίμηση. Ο μέσος όρος διάρκειας των διακοπών αυξήθηκε κατά μία ημέρα σε σχέση με το 2016 και διαμορφώνεται γύρω στις 10 ημέρες, με τους μη Σκανδιναβούς να διαμένουν επίσης κατά μέσο όρο μία ημέρα παραπάνω.
Αύξησαν τις δαπάνες τους
Σχετικά με τις δαπάνες που πραγματοποίησαν οι αλλοδαποί τουρίστες, κατά τη διάρκεια των διακοπών τους, η μέση δαπάνη κυμαίνεται μεταξύ 650 – 800 ευρώ, χωρίς να υπολογίζονται τα κόστη μετάβασης στον τουριστικό τόπο επιλογής και τα πάγια έξοδα καταλύματος/διαμονής. Η δαπάνη αυτή είναι αυξημένη κατά 50 με 100 ευρώ περίπου σε σχέση με την προηγούμενη τουριστική περίοδο. Εννέα στους δέκα αλλοδαπούς τουρίστες προτίμησαν να ξοδέψουν τον προϋπολογισμό τους στις ταβέρνες/εστιατόρια και καφετέριες, ενώ μεγάλο είναι και το ποσοστό αυτών που πραγματοποιούν αγορές από σούπερ και μίνι μάρκετ και φούρνους.