καταδυτικά πάρκα

Όταν όλη η Ελλάδα αναζητά τρόπους για να προχωρήσει εναλλακτικές μορφές τουρισμού, η Κρήτη διαθέτει ένα συγκριτικό πλεονέκτημα που θα ζήλευαν σε ολόκληρο τον κόσμο. Κι όμως το κρατά ακόμα ανενεργό.

Ο λόγος για τον καταδυτικό τουρισμό, ο οποίος μπορεί να έχει τεράστια οφέλη για όλο το νησί. Οι συζητήσεις γύρω από το συγκεκριμένο είδος τουρισμού δεν είναι νέες και οι προτάσεις που έχουν κατατεθεί διαχρονικά, πολλές. Ακόμα ωστόσο η Κρήτη δεν διαθέτει κάποιο οργανωμένο, μεγάλο καταδυτικό πάρκο.

Η έλλειψη είναι ενδεικτική του συνολικότερου οράματος που θα έπρεπε να έχει αναπτυχθεί εδώ και δεκαετίες, αφού από τη μία πλευρά, οι επισκέπτες καταδυτικού τουρισμού, αναζητούν συνεχώς νέα πάρκα και θεωρούνται ως ένα βαθμό «δεδομένοι», ενώ από την άλλη το κόστος κατασκευής ενός τέτοιου πάρκου θεωρείται αμελητέο συγκρινόμενο ασφαλώς με τα οφέλη του.

Τι συμβαίνει όμως τη δεδομένη στιγμή στην Κρήτη; Η πρώτη μεγάλη και οργανωμένη προσπάθεια για τη δημιουργία ενός σύγχρονου καταδυτικού πάρκου έχει προχωρήσει σε μεγάλο βαθμό στον Αποκώρωνα. Η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για το πάρκο βρίσκεται προς έγκριση και υπογραφή στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης, έχοντας λάβει έγκριση από την αρμόδια Επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας κι ακόμα 10 – 11 θετικές γνωμοδοτήσεις. Με βάση την ταχύτητα που προχωρούν οι εξελίξεις, μέχρι τα μέσα Μαρτίου αναμένεται να έχει εγκριθεί η μελέτη και από την Αποκεντρωμένη.

Μόλις δοθεί και αυτή η έγκριση, η πρόταση πηγαίνει για χωροθέτηση από το Υπουργείο και στη συνέχεια για κατασκευή με σχετική έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης, με τη συνεργασία των Υπουργείων Ναυτιλίας και Άμυνας. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, κι αν δεν υπάρξει κάποια άλλη καθυστέρηση, το πάρκο θα είναι έτοιμο μέχρι το καλοκαίρι και αμέσως μετά θα μπορέσει να υποδεχθεί τους πρώτους επισκέπτες.

Η περίπτωση του Αποκώρωνα, όμως, δεν είναι η μοναδική στην Κρήτη, είναι όμως η πρώτη που έχει προχωρήσει σε τέτοιο βαθμό. Για τον νομό Ηρακλείου υπήρξε μια αντίστοιχη πρόταση από το Εμπορικό Επιμελητήριο σε συνεργασία με το Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών και την Περιφέρεια Κρήτης.

Η πρόταση περιλαμβάνει τη δημιουργία δύο νέων καταδυτικών πάρκων, ένα στον Δήμο Μαλεβιζίου, στον θαλάσσιο χώρο της περιοχής Μονοναύτη κι ένα ακόμα στον Δήμο Χερσονήσου σε θαλάσσιο χώρο της Σταλίδας. Και τα δύο σημεία, λόγω του τουριστικού ενδιαφέροντος των περιοχών αναμένεται να συγκεντρώσουν πλήθος καταδυτικών τουριστών, εφόσον προχωρήσουν. Σκέψεις για νέο καταδυτικό πάρκο υπάρχουν και στην περιοχή του Αγίου Νικολάου, ωστόσο βρίσκονται σε πρώιμη σχετικά φάση.

καταδυτικο πάρκο

Κόστος

Είναι χαρακτηριστικό ότι τα συγκεκριμένα πάρκα δεν έχουν ακόμα προχωρήσει αρκετά, αν και το μελετητικό κόστος τους δεν υπερβαίνει τις 40.000 ευρώ. Αντίστοιχα το κατασκευαστικό, μπορεί να αρχίσει από τις 50.000 ευρώ και να ανέβει στα επίπεδα που επιθυμεί ο εντολέας κατασκευής. Για να υπάρξει μια τάξη μεγέθους, στην περίπτωση του Αποκώρωνα προβλέπεται πόντιση δύο πλοίων και 40 τεχνητών «ενδιαιτημάτων», τα οποία θα φιλοξενήσουν θαλάσσια πανίδα, με το κόστος να μην υπερβαίνει τα 150.000 ευρώ.

Ποιοι μπορούν  να κατασκευάσουν

Εκτός από το χαμηλό κόστος, πρακτικά είναι πολύ εύκολη η κατασκευή ενός καταδυτικού πάρκου. Ο νόμος δίνει τη δυνατότητα κατασκευής καταδυτικών πάρκων σε νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, σε νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου ή σε συμπράξεις αυτών. Έτσι, εκτός από τους Δήμους και την Περιφέρεια, πάρκα θα μπορούσαν δυνητικά να κατασκευάσουν ακόμα και ιδιοκτήτες ξενοδοχείων με μια σχετική υποστήριξη, αλλά και συμπράξεις ιδιωτών με κάποιο νομικό πρόσωπο Ιδιωτικού δικαίου. Η αρχή στην Κρήτη έχει γίνει. Η ελπίδα είναι να υπάρξει ως το καλοκαίρι το πρώτο πάρκο και να ακολουθήσουν στη συνέχεια κι επόμενα.