ξενοδοχεία

Με χαμηλές, όπως αναμενόταν, πληρότητες και το 1/3 των ξενοδοχείων ανοικτά, συνεχίζεται η τουριστική σεζόν στην Κρήτη. Οι φορείς του τουρισμού  ελπίζουν να έχουμε λίγα και διαχειρίσιμα κρούσματα  Covid-19 και λένε ότι αν όλα πάνε καλά η κίνηση θα τονωθεί από τον Αύγουστο.

“Από τα μέσα του μήνα και μετά, η κίνηση θα αρχίσει να αυξάνεται” μας είπε ο  πρόεδρος των ξενοδόχων Νίκος Χαλκιαδάκης, σχολιάζοντας ότι ανάλογα με το κατάλυμα, τώρα οι πληρότητες κυμαίνονται στο 10-20%.

“Είναι πολύ σημαντικό να μην έχουμε πολλά κρούσματα, και να κάνουμε σωστή δαιχείριση, γιατί αυτό θα καθορίσει και την πορεία της κίνησης τον Αύγουστο”, τόνισε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Διευθυντών Ξενοδοχείων Γιώργος Πελεκανάκης. Ο ίδιος είπε ότι από τα μέσα Ιουλίου θα αρχίσουν να αυξάνονται και τα ανοικτά ξενοδοχεία.

Ποιές περιοχές   πάνε καλύτερα

Με βάση τις εκτιμήσεις από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων, η επαναλειτουργία των μονάδων θα φτάσει σταδιακά κοντά στο 60% συνολικά, με τις πληρότητες για τον μήνα Ιούλιο να φτάνουν σε πρωτοφανή χαμηλά επίπεδα, μόλις στο 20%, με τους ξενοδόχους να παρακολουθούν με αγωνία τα δεδομένα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στην Κρήτη και πιο συγκεκριμένα στο Ηράκλειο, έχει ανοίξει μέχρι στιγμής το 1/3 των ξενοδοχειακών μονάδων, ενώ η πληρότητα δεν ξεπερνά το 10%.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο ταξιδιωτικών πρακτόρων Κρήτης, Μιχάλη Βλατάκη, οι περισσότεροι τουρίστες πάνω στο δήμο Χερσονήσου και οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για 20.000 επισκέπτες από την 1η Ιουλίου.

Ανέφερε ότι ο Αύγουστος αναμένεται να κινηθεί σε επίπεδο τουριστικής κίνησης αντίστοιχα με τον Ιούλιο του 2019 και ο Σεπτέμβριος όπως ο Μάιος του 2019. Εξέφρασε επίσης την ελπίδα ότι θα υπάρξει κάποια κίνηση και τον Οκτώβριο.

Με τα στοιχεία για τις κρατήσεις να μην είναι καλά, το τοπίο για τους ξενοδόχους των νησιών στο μέσον της τουριστικής περιόδου είναι θολό. Οι κρατήσεις στα περισσότερα καταλύματα παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα προσδοκώντας σε μία αύξηση μετά τις 15 Ιουλίου, όταν θα έχει φτάσει το πρώτο μεγάλο κύμα τουριστών.

Αξίζει να σημειωθεί πως εφόσον διατηρηθεί το αίσθημα της ασφάλειας και δεν υπάρχουν προβλήματα με τη διαχείριση πιθανών κρουσμάτων, η χώρα θα διατηρήσει το σημαντικό πλεονέκτημα που έχει στην υγειονομική κρίση, κάτι που με τη σειρά του θα ενισχύσει τη ροή τουριστών από τους tour operators.

Βέβαια, πολλές ξενοδοχειακές μονάδες παραμένουν κλειστές, ενώ οι εκτιμήσεις συγκλίνουν στο γεγονός ότι θα υπάρξει ραγδαία πτώση του τζίρου στον κλάδο αυτό.

Αποκαλυπτική είναι πρόσφατη έκθεση της EY Ελλάδος, η οποία ανεβάζει στα 10 δισ. ευρώ τις εκτιμώμενες απώλειες εισπράξεων του τουριστικού κλάδου το 2020, στα 4,46 δισ. ευρώ την εκτιμώμενη ζημία για τα ελληνικά ξενοδοχεία.