Συγκεκριμένες προδιαγραφές για τα ακίνητα που μπαίνουν στο Airbnb περιλαμβάνει ως γνωστόν, το νομοσχέδιο του υπουργείου Τουρισμού που κατατέθηκε στη Βουλή.
Όσα δεν τις διαθέτουν δεν θα μπορούν να ενοικιάζονται, άρα όσοι έχουν επενδύσει σε τέτοια ακίνητα , χάνουν τα χρήματά τους.
Μεγάλος είναι ο αριθμός ιδιοκτητών από την Κρήτη, μια από τις περιοχές με τα περισσότερα Airbnb στην χώρα, που ανήκουν σε αυτή την κατηγορία.
Στο νησί οι κλίνες αυτές ξεπερνούν τις 180.000 και αφορούν σε περίπου 20.000 καταλύματα.
Στο νομοσχέδιο γίνεται σαφές πως τα ακίνητα που μισθώνονται βραχυχρόνια «αποτελούν χώρους κύριας χρήσης κατοικίας», με παραπομπή στον σχετικό νόμο του 2012 και «διαθέτουν φυσικό φωτισμό, αερισμό και κλιματισμό».
Συνεπώς, εκτός βραχυχρόνιας μίσθωσης μένουν αποθήκες, υπόγεια και πρώην βιοτεχνικοί χώροι, ακόμα και αν οι ιδιοκτήτες τους έχουν κάνει διαμορφώσεις-ανακαινίσεις ώστε να τα μετατρέψουν σε χώρους υποδοχής καλεσμένων-πελατών.
Αστική ευθύνη και μέτρα ασφαλείας στις προδιαγραφές για το Airbnb
Στον αντίποδα, το νομοσχέδιο προβλέπει μια σειρά από προδιαγραφές που είναι απαραίτητο να πληροί κάθε ακίνητο που είναι στις πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης. Αυτές είναι:
Να αποτελούν χώρους κύριας χρήσης κατοικίας και να διαθέτουν φυσικό φωτισμό, αερισμό και κλιματισμό.
Να είναι ασφαλισμένα έναντι αστικής ευθύνης για ζημιές ή ατυχήματα που μπορεί να προκληθούν.
Να διαθέτουν υπεύθυνη δήλωση ηλεκτρολόγου εγκαταστάτη, πυροσβεστήρες και ανιχνευτές καπνού, ρελέ διακοπής ή ρελέ αντιηλεκτροπληξιακό και ενδείξεις σήμανσης διαφυγής.
Να διαθέτουν πιστοποιητικό μυοκτονίας και απεντόμωσης, φαρμακείο με είδη πρώτων βοηθειών, καθώς και οδηγό με τηλέφωνα πρώτης ανάγκης.
Στο ερώτημα «Πώς θα ελέγχονται όλα αυτά;» το νομοσχέδιο έχει απάντηση. Προβλέπει ελέγχους από μεικτά κλιμάκια υπαλλήλων του υπουργείου Τουρισμού και της ΑΑΔΕ.
Οι διαχειριστές των ακινήτων θα ενημερώνονται τουλάχιστον 10 ημέρες νωρίτερα προκειμένου να προετοιμάσουν τα απαραίτητα έγγραφα.
Αν κρίνεται απαραίτητο, οι υπάλληλοι που διενεργούν τον έλεγχο θα μπορούν ζητούν τη συνδρομή των οργάνων της Ελληνικής Αστυνομίας για τη διενέργεια του ελέγχου, «τα οποία την παρέχουν κατά τον χρόνο και στον τόπο που ζητείται», αναφέρεται στο νομοσχέδιο.
Στην περίπτωση που διαπιστωθεί ότι οι ιδιοκτήτες δεν έχουν συμμορφωθεί με όσα προβλέπονται στον νόμο ή αρνούνται τη διεξαγωγή του ελέγχου από τα μεικτά κλιμάκια, επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο ύψους 5.000 ευρώ.
Προβλέπεται περιθώριο 15 ημερών στους ιδιοκτήτες για να συμμορφωθούν από την ημέρα διαπίστωσης της παράβασης.
Ωστόσο, σε περίπτωση υποτροπής για την ίδια παράβαση εντός ενός έτους, το πρόστιμο διπλασιάζεται, ενώ αν διαπιστωθούν στο μέλλον κι άλλες παραβάσεις, τότε το πρόστιμο τετραπλασιάζεται.