χώροι εστίασης σε ξενοδοχεία

Τους χώρους εστίασης περιορίζουν πολλά ξενοδοχεία για να μπορέσουν να λειτουργήσουν με τις σοβαρές ελλείψεις που υπάρχουν σε προσωπικό. Στην Κρήτη φθάνουν τις 3.000, πανελλαδικά τις 55.000. Τι σημαίνει αυτό στην πράξη;

Η πρόεδρος του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ) κ. Κωνσταντίνα Σβήνου αναφέρει ότι πολλά ξενοδοχεία που μπορεί να έχουν 4 και 5 εστιατόρια στο ξενοδοχειακό χαρτοφυλάκιο μπορεί να κλείσουν τα 2 με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την εύρρυθμη λειτουργία της επιχείρησης, άρα και της ποιότητας.

Μια ακόμη ανορθολογική κατάσταση που μπορεί να προκύψει αφορά τις επιπλέον ώρες εργασίας των εργαζομένων, πάντα επί πληρωμή. Δεν είναι σπάνιο το φαινόμενο εργαζομένων να δουλεύουν Σαββατοκύριακο, αφού δεν υπάρχει αντικαταστάτης. “Δεν υπάρχουν ελεύθεροι εργαζόμενοι να έλθουν να δουλέψουν στα ξενοδοχεία”, αναφέρει χαρακτηριστικά η κυρία Σβήνου.

“Αδικα στοχοποιείται  ο κλάδος της Ξενοδοχίας για τις συνθήκες εργασίας”

Στη σημείο αυτό η κυρία Σβήνου επισημαίνει ότι άδικα έχει στοχοποιηθεί ο κλάδος της ξενοδοχίας, αναφορικά με τους μισθούς αλλά και τις συνθήκες εργασίας. “Οι κακές συνθήκες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας δεν αφορούν τα ξενοδοχεία, αλλά άλλες τουριστικές επιχειρήσεις”, συμπληρώνει η κυρία Τετράδη.

“Στα ξενοδοχεία εφαρμόζονται συλλογικές συμβάσεις εργασίας, που στην πράξη οι ξενοδόχοι δίνουν περισσότερα από όσα αυτές  ορίζουν.

Παράλληλα  οι συνθήκες διαμονής είναι αξιοπρεπέστατες για τους εργαζόμενους, αφού παραχωρείται ένα δωμάτιο για δυο άτομα και σε καμία περίπτωση δεν υπάρχουν συνθήκες που προσβάλλουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια κλπ”, αναφέρει η κα Σβήνου. Αν δεν καλυφτούν οι θέσεις εργασίας από Ελληνες θα πρέπει να καλυφτούν από αλλοδαπούς, προσθέτει.

ΙΝΣΕΤΕ: Απασχόληση και ελλείψεις ανά ειδικότητα

Το 50% του συνόλου των θέσεων εργασίας που δεν καλύφθηκαν πέρυσι, δηλαδή σχεδόν 26.500 θέσεις, αντιστοιχούν στις ειδικότητες της καμαριέρας, του receptionist, του σερβιτόρου, του βοηθού σερβιτόρου, του λαντζέρη, του barista και της τεχνικής υποστήριξης / συντήρησης.

Από το σύνολο των 10.050 ξενοδοχείων που υπάρχουν στην Ελλάδα, το 38% (3.780 ξενοδοχεία) εμφάνισε έλλειψη σε τουλάχιστον μία θέση καμαριέρας, το 30% (3.027 ξενοδοχεία) σε receptionist, το 27% (2.751 ξενοδοχεία) σε σερβιτόρο και το 18% σε βοηθό σερβιτόρου (1.811) και barista (1.800).