ξενοδοχείο
Κατά 80% θα είναι φέτος μειωμένα τα τουριστικά έσοδα στην Κρήτη

Το επίσημο υγειονομικό πρωτόκολλο περιμένουν εντός της εβδομάδας από το Υπουργείο Τουρισμού, οι ξενοδόχοι της Κρήτης προκειμένου να προετοιμαστούν για την επόμενη ημέρα, ενώ στις 15 Μαΐου ανακοινώνονται από τις Βρυξέλλες και τα υγειονομικά πρωτόκολλα που θα ισχύσουν για τις αεροπορικές πτήσεις.

“Δεν έχει νόημα να κάνουμε καμία δήλωση ή συζήτηση αν δεν γνωρίζουμε τι ακριβώς περιλαμβάνουν αυτά τα πρωτόκολλα”, μας είπε ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδοχείων Ηρακλείου,Νίκος Χαλκιαδάκης.

Τα τουριστικά έσοδα στο -80%

Ο ίδιος επανέλαβε ότι σε κάθε περίπτωση, τα τουριστικά έσοδα θα είναι μειωμένα κατά 80%, σε σχέση με πέρυσι.

Τι είπε ο Χάρης Θεοχάρης

Τα 8 δισ. ευρώ είναι το «ταβάνι» για τα έσοδα του ελληνικού τουρισμού τη φετινή χρονιά, περίπου 10 δισ. ευρώ λιγότερα σε σχέση με το 2020.

Την επισήμανση αυτή έκανε ο υπουργός Χάρης Θεοχάρης, μιλώντας σε διαδικτυακή εκδήλωση της ΟΝΝΕΔ, δίνοντας το στίγμα των στόχων για τη φετινή περίοδο.

Ουσιαστικά, η χώρα μας καταβάλλει προσπάθειες να «κερδίσει» τουριστικά τον Αύγουστο, τον καλύτερο μήνα για την ελληνική τουριστική βιομηχανία.

Ο κ. Θεοχάρης, στη διάρκεια της διαδικτυακής εκδήλωσης, έκανε αναφορά και στα υγειονομικά πρωτόκολλα που θα πρέπει να εφαρμόσει η χώρα μας για τον τουρισμό. Τα τελικά κείμενα θα παρουσιαστούν μέσα στην εβδομάδα, αλλά ο κ. Θεοχάρης μεταξύ άλλων επεσήμανε ότι:

  • Για να επιβιβαστεί ένας επιβάτης από το εξωτερικό σε πτήση που έχει προορισμό την Ελλάδα, θα πρέπει το αργότερο εντός των τελευταίων 72 ωρών να έχει λάβει πιστοποιητικό υγειονομικού χαρακτήρα ότι δεν είναι φορέας του κορονοϊού. Χωρίς αυτό δεν θα γίνεται επιβίβαση.
  • Στις πτήσεις από, προς και εντός της Ελλάδας δεν θα υπάρχουν κενές θέσεις, δηλαδή η χωρητικότητά τους θα είναι πλήρης, προκειμένου -όπως είπε- να είναι οικονομικά βιώσιμες οι αερομεταφορές.
  • Οι τουρίστες θα αναχωρούν από τη χώρα χωρίς κανέναν έλεγχο, προκειμένου να μην έχουμε τον κίνδυνο εγκλωβισμού τους και παραμονής σε καραντίνα στην Ελλάδα, κάτι το οποίο θα αποτελούσε αντικίνητρο για την επιλογή της χώρας μας ως τόπου διακοπών.
  • Σε κάθε τουριστική περιοχή της χώρας το Υπουργείο Τουρισμού θα μισθώσει ένα τουριστικό κατάλυμα το οποίο θα λειτουργεί ως «ξενοδοχείο καραντίνας», όπου θα μεταφέρονται τουρίστες που διαπιστώνεται ότι είναι φορείς του κορονοϊού.
  • Κάθε ξενοδοχείο-τουριστικό κατάλυμα θα υποχρεωθεί να συμβληθεί με γιατρό, ο οποίος είτε διά ζώσης είτε με τηλεϊατρική θα διαπιστώνει εάν ένας τουρίστας πρέπει να υποβληθεί σε τεστ για κορωνοϊό. Τα τεστ για κοροναϊό θα έχουν αποτέλεσμα το αργότερο εντός 6 ωρών, προκειμένου όποιος διαπιστώνεται θετικός να μεταφέρεται σε «ξενοδοχεία καραντίνας».