διεθνής τουρισμός
Η εκτίμηση στηρίζεται στις τελευταίες εξελίξεις και δεν αποκλείεται να αναθεωρηθεί

Μείωση των διεθνών τουριστικών αφίξεων από 20% έως 30% το 2020, σε σύγκριση με το το 2019, προβλέπει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού (UNWTO) στην τελευταία επικαιροποιημένη εκτίμησή του για τον πιθανό αντίκτυπο του COVID-19 στον διεθνή τουρισμό.

Ο ΠΟΤ σπεύδει, ωστόσο, να υπογραμμίσει ότι η εκτίμηση στηρίζεται στις τελευταίες εξελίξεις και δεν αποκλείεται να αναθεωρηθεί, καθώς ο πλανήτης αντιμετωπίζει μια άνευ προηγουμένου κατάσταση και είναι αβέβαιο πότε θα τελειώσει η κρίση.

Μια πτώση των διεθνών αφίξεων κατά 20-30% θα περιορίσει τις διεθνείς τουριστικές εισπράξεις μεταξύ 300 έως 450 δισ.δολαρίων και ο ρυθμός της ανάπτυξης του παγκόσμιου τουρισμού θα επιστρέψει στα επίπεδα που ήταν πέντε έως εφτά χρόνια πριν.

Ο ΠΟΤ σημειώνει ότι το 2009 με την παγκόσμια οικονομική κρίση, οι διεθνείς αφίξεις τουριστών μειώθηκαν κατά 4%, ενώ η επιδημία SARS οδήγησε σε πτώση μόλις 0,4% το 2003.

Ο γενικός γραμματέας του UNWTO,  Zurab Pololikashvili, δήλωσε ότι ο τουριστικός τομέας είναι από τους πιο σημαντικούς στην παγκόσμια οικονομία και ότι ο κλάδος είναι ενωμένος για να βοηθήσει στην αντιμετώπιση αυτής της τεράστιας έκτακτης ανάγκης για την υγεία – “την πρώτη και ύψιστη προτεραιότητά μας” – ενώ εργάζονται όλοι μαζί για να μετριασθεί ο αντίκτυπος της  κρίσης, ιδιαίτερα στην απασχόληση και να υποστηρίξει τις ευρύτερες προσπάθειες ανάκαμψης μέσω της παροχής θέσεων εργασίας και την επάνοδο στον δρόμο της οικονομικής ανάπτυξης.

Ο κ. Pololikashvili πρόσθεσε ότι, ενώ είναι πολύ νωρίς για να γίνει μια πλήρης εκτίμηση του πιθανού αντίκτυπου του COVID-19 στον τουρισμό, είναι σαφές ότι εκατομμύρια θέσεις εργασίας στον τομέα διατρέχουν τον κίνδυνο να χαθούν. Περίπου το 80% όλων των τουριστικών επιχειρήσεων είναι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις (ΜμΕ) και ο κλάδος έχει ηγετικό ρόλο στην παροχή απασχόλησης και άλλων ευκαιριών για τις γυναίκες, τη νεολαία και τις αγροτικές κοινότητες.

Παράλληλα ο ΠΟΤ υπογραμμίζει την ιστορική ανθεκτικότητα του τουρισμού και την ικανότητα δημιουργίας θέσεων εργασίας μετά από καταστάσεις κρίσης, τονίζοντας ταυτόχρονα τη σημασία της διεθνούς συνεργασίας, ώστε ο τομέας να πρωταγωνιστήσει ξανά στις προσπάθειες ανάκαμψης.