Την πεποίθησή της ότι τα έσοδα από τον τουρισμό αναμένεται να ξεπεράσουν τα 20 δισ. ευρώ το 2024, επιβεβαιώνοντας τη στρατηγική σημασία του τομέα για τη βιώσιμη ανάπτυξη της χώρας, εκφράζει σε συνέντευξή της στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η υπουργός Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη.
Παράλληλα, η υπουργός επισημαίνει ότι συνολικά για το 2024 ο ελληνικός τουρισμός, όχι μόνο διατήρησε τη δυναμική του αλλά την ενίσχυσε περαιτέρω, σημειώνοντας ιστορικά υψηλές επιδόσεις, τόσο το πρώτο πεντάμηνο του έτους, όσο και τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο.
«Έχουμε επομένως τα πρώτα απτά αποτελέσματα της στρατηγικής μας στόχευσης για την επέκταση της τουριστικής περιόδου. Αναμένεται το 2024 να κλείσει ως το νέο έτος-ρεκόρ για τον ελληνικό τουρισμό» υπογραμμίζει η κυρία Κεφαλογιάννη.
Εστιάζοντας στην επόμενη χρονιά σημειώνει:
«Ήδη τα πρώτα μηνύματα για το 2025 είναι θετικά. Εμείς, στο υπουργείο Τουρισμού και τον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού συνεχίζουμε με τη στρατηγική μας για την περαιτέρω ισχυροποίηση της ανταγωνιστικότητας του ελληνικού τουρισμού και την αναβάθμιση της εικόνας της χώρας, ενώ επιδιώκουμε άνοιγμα σε νέες αγορές-στόχους».
Αναφορικά με το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Τουρισμού και τις βασικές ρυθμίσεις για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις που περιλαμβάνονται σε αυτό, η κυρία Κεφαλογιάννη τονίζει:
«Με το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Τουρισμού, κάνουμε ένα αποφασιστικό βήμα προς τη θωράκιση της ασφάλειας και της ποιότητας στον τομέα των βραχυχρόνιων μισθώσεων» και συμπληρώνει:
«Θεσπίζεται, για πρώτη φορά, πλαίσιο ελαχίστων λειτουργικών προδιαγραφών και αντιστοίχων ασφαλείας για τα ακίνητα που μισθώνονται βραχυχρόνια».
Ειδική αναφορά κάνει και για το σύστημα κατάταξης των ξενοδοχείων με βάση τις περιβαλλοντικές επιδόσεις τους, επισημαίνοντας ότι στο νομοσχέδιο θεσπίζεται ένα παγκόσμια καινοτόμο σύστημα κατάταξης για τα κύρια τουριστικά καταλύματα, δηλαδή τα ξενοδοχεία, και προαιρετικά για τα μη κύρια τουριστικά καταλύματα, το οποίο επεξεργάστηκε το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος σε συνεργασία με το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος.
«Το σύστημα αυτό αξιολογεί τις περιβαλλοντικές επιδόσεις των ξενοδοχείων και ενσωματώνει αρχές βιωσιμότητας, προσφέροντας επιπλέον εργαλεία προβολής και ανταγωνιστικότητας για τις επιχειρήσεις» τονίζει η κυρία Κεφαλογιάννη.
Ακολουθεί η συνέντευξη
Ερ: Ποια είναι η εικόνα από τα στοιχεία του εννεαμήνου 2024 για τις εισπράξεις και την εισερχόμενη τουριστική κίνηση. Πώς θα κλείσει η χρονιά και ποια είναι η εκτίμησή σας για το 2025;
Απ: Συνολικά για το 2024 ο ελληνικός τουρισμός, όχι μόνο διατήρησε τη δυναμική του αλλά την ενίσχυσε περαιτέρω, σημειώνοντας ιστορικά υψηλές επιδόσεις, τόσο το πρώτο πεντάμηνο του έτους, όσο και τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο. Έχουμε επομένως τα πρώτα απτά αποτελέσματα της στρατηγικής μας στόχευσης για την επέκταση της τουριστικής περιόδου. Αναμένεται το 2024 να κλείσει ως το νέο έτος-ρεκόρ για τον ελληνικό τουρισμό.
Ήδη, τα πρώτα μηνύματα για το 2025 είναι θετικά. Εμείς, στο υπουργείο Τουρισμού και τον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού συνεχίζουμε με τη στρατηγική μας για την περαιτέρω ισχυροποίηση της ανταγωνιστικότητας του ελληνικού τουρισμού και την αναβάθμιση της εικόνας της χώρας, ενώ επιδιώκουμε άνοιγμα σε νέες αγορές-στόχους.
Ερ: Ποιες είναι οι βασικές ρυθμίσεις για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις που περιλαμβάνονται στο νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Τουρισμού;
Απ: Με το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Τουρισμού, κάνουμε ένα αποφασιστικό βήμα προς τη θωράκιση της ασφάλειας και της ποιότητας στον τομέα των βραχυχρόνιων μισθώσεων. Να σημειώσω ότι την Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου ολοκληρώθηκε και η διαδικασία της δημόσιας διαβούλευσης.
Θεσπίζεται, για πρώτη φορά, πλαίσιο ελαχίστων λειτουργικών προδιαγραφών και αντιστοίχων ασφαλείας για τα ακίνητα που μισθώνονται βραχυχρόνια.
Βάσει αυτών των προδιαγραφών, τα ακίνητα αυτά θα πρέπει να αποτελούν χώρους κύριας χρήσης με φυσικό φωτισμό, αερισμό και κλιματισμό, να διαθέτουν ασφάλιση έναντι αστικής ευθύνης, ΥΔΕ, πυροσβεστήρες, ανιχνευτές καπνού και ρελέ διακοπής και τέλος, πιστοποιητικό μυοκτονίας και απεντόμωσης, φαρμακείο με είδη πρώτων βοηθειών.
Το νέο πλαίσιο αντανακλά τη δέσμευσή μας για την προάσπιση της ποιότητας στον τουρισμό, την προστασία των δικαιωμάτων των επισκεπτών και τη διατήρηση της εμπιστοσύνης προς τη χώρα μας ως κορυφαίο τουριστικό προορισμό.
Ερ: Θα θέλαμε να μας πείτε και για μια ακόμα πρωτοβουλία που περιλαμβάνεται στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο, το σύστημα κατάταξης των ξενοδοχείων με βάση τις περιβαλλοντικές επιδόσεις τους.
Απ: Στο νομοσχέδιο θεσπίζεται και ένα παγκόσμια καινοτόμο σύστημα κατάταξης για τα κύρια τουριστικά καταλύματα, δηλαδή τα ξενοδοχεία, και προαιρετικά για τα μη κύρια τουριστικά καταλύματα, το οποίο επεξεργάστηκε το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος σε συνεργασία με το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος. Το σύστημα αυτό αξιολογεί τις περιβαλλοντικές επιδόσεις των ξενοδοχείων και ενσωματώνει αρχές βιωσιμότητας, προσφέροντας επιπλέον εργαλεία προβολής και ανταγωνιστικότητας για τις επιχειρήσεις.
Ερ: Ένα σχόλιο για τον προϋπολογισμό που ψηφίστηκε στη Βουλή και τη σύνδεσή του με τον τουρισμό;
Απ: Ο προϋπολογισμός του 2025 αντανακλά με ρεαλισμό τις εθνικές και κοινωνικές προτεραιότητες της κυβέρνησης Κυριάκου Μητσοτάκη, θέτοντας την ανάπτυξη και την πρόοδο στο επίκεντρο.
Στο πλαίσιο αυτό, ο ελληνικός τουρισμός που αποτελεί έναν από τους βασικούς πυλώνες της εθνικής οικονομίας, συμβάλλει καθοριστικά στην ενίσχυση των τοπικών κοινωνιών και στη βελτίωση της ζωής των πολιτών. Να αναφέρω ενδεικτικά ότι τα έσοδα από τον τουρισμό αναμένεται να ξεπεράσουν τα 20 δισεκατομμύρια ευρώ το 2024, επιβεβαιώνοντας τη στρατηγική σημασία του τομέα για τη βιώσιμη ανάπτυξη της χώρας.
Πλέον, με τη στήριξη που προσφέρει ο προϋπολογισμός, το υπουργείο Τουρισμού εστιάζει στη διαρκή ποιοτική αναβάθμιση του ελληνικού τουρισμού, προωθώντας επενδύσεις σε σύγχρονες υποδομές με έμφαση στην προστασία του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος.
Ερ: Πώς προχωρά το πρόγραμμα του υπουργείου που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και πώς θα βοηθήσει στην ποιοτική και βιώσιμη ανάπτυξη του ελληνικού τουρισμού;
Απ: Το υπουργείο Τουρισμού αξιοποιεί τους πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ), για την αναβάθμιση των υποδομών και των υπηρεσιών στον τομέα του τουρισμού.
Μεταξύ των έργων συμπεριλαμβάνεται η αναβάθμιση 4 χιονοδρομικών κέντρων, ενώ καταβάλλουμε προσπάθειες να αυξηθεί ο προϋπολογισμός ώστε να ενταχθεί ακόμη ένα. Με εντατικούς ρυθμού προχωράει επίσης απορρόφηση των κονδυλίων για την αναβάθμιση τουριστικών λιμένων.
Ακόμα, με πόρους από το ΤΑΑ δίνουμε προτεραιότητα στο ανθρώπινο δυναμικό του τουρισμού, με την υλοποίηση ειδικού προγράμματος κατάρτισης για reskilling και upskilling δεξιοτήτων στον τουριστικό τομέα που απευθύνεται σε 20.000 ωφελούμενους.
Παράλληλα, προωθούμε επενδύσεις που στηρίζουν την εξέλιξη και αναβάθμιση υποδομών για τις ειδικές μορφές τουρισμού όπως ο ορεινός, ο καταδυτικός και ο ιαματικός τουρισμός.
Ακόμα, χρηματοδοτείται η αναβάθμιση του επίσημου portalτης χώρας VisitGreece.gr, με την ενσωμάτωση τεχνολογίας τεχνητής νοημοσύνης, προσφέροντας εξατομικευμένες υπηρεσίες στους ταξιδιώτες και ενισχύοντας την εμπειρία τους.
Μια εξαιρετικά σημαντική δράση που έχει υλοποιηθεί είναι η βελτίωση της προσβασιμότητας στις παραλίες της χώρας, μια πρωτοβουλία που βελτιώνει την καθημερινότητα των ατόμων με αναπηρία και των εμποδιζομένων ατόμων.
Ερ: Αναφερθήκατε στο visitgreece.gr. Ποια είναι τα οφέλη από την ψηφιοποίηση του ΕΟΤ και τις αλλαγές στο portal;
Απ: Η ψηφιοποίηση του ΕΟΤ θα συμβάλει ουσιαστικά στην αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών, και συνολικά της ποιότητας προώθησης και προβολής του τουρισμού της χώρας μας.
Εκτός από την αναβάθμιση του VisitGreece.gr σε ένα καινοτόμο portal πληροφόρησης των επισκεπτών, προχωράμε και στην ψηφιοποίηση του αρχείου του ΕΟΤ, διασφαλίζοντας την πρόσβαση σε αυτό και δίνοντας τη δυνατότητα στους ενδιαφερόμενους να εμβαθύνουν στην ιστορία του ελληνικού τουρισμού.
Ερ: Πώς διαμορφώνεται η εικόνα του εσωτερικού τουρισμού και ποιες πρωτοβουλίες αναλαμβάνει το υπουργείο για την περαιτέρω ενίσχυσή του; Ποιες είναι οι κατευθύνσεις του νέου κύκλου «Τουρισμός για όλους»;
Απ: Μας ενδιαφέρει ιδιαίτερα η ενίσχυση του εσωτερικού τουρισμού. Στην κατεύθυνση αυτή, και με βάση τη στρατηγική μας για χωρική και χρονική επέκταση της τουριστικής περιόδου, συνεχίζουμε και το 2025 με τον τρίτο κύκλο του προγράμματος «Τουρισμός για Όλους», με ενισχυμένα ποσά για τους κληρωθέντες που θα επιλέξουν να κάνουν διακοπές σε περιόδους χαμηλότερης τουριστικής ζήτησης (Ιανουάριο- Απρίλιο και Οκτώβριο – Δεκέμβριο 2025).
Επιπλέον τα ποσά θα είναι αυξημένα με βάση κοινωνικά κριτήρια, παρέχοντας έτσι κίνητρα σε ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες συμπολιτών μας, όπως συνταξιούχοι, άτομα με αναπηρία και με τέκνα με αναπηρία, μονογονεϊκές, τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες, να πραγματοποιήσουν τις διακοπές τους στη χώρα. Γίνεται λοιπόν για το 2025 μια ακόμα πιο συντεταγμένη προσπάθεια συγκερασμού του αναπτυξιακού και του κοινωνικού χαρακτήρα του εν λόγω προγράμματος ενίσχυσης του εσωτερικού τουρισμού.
Με πληροφορίες ΑΠΕ – ΜΠΕ