Οι κ.κ. Δημήτρης Γερογιάννης και Ευτύχιος Βασιλάκης για την Aegean
Οι κ.κ. Δημήτρης Γερογιάννης και Ευτύχιος Βασιλάκης

Η Ετήσια Γενική Συνέλευση των Μετόχων της AEGEAN πραγματοποιήθηκε χθες.

Στο πλαίσιο της τοποθέτησής του, ο διευθύνων σύμβουλος της Εταιρείας, κ. Δημήτρης Γερογιάννης, εστίασε στην τρέχουσα συγκυρία, στις επιπτώσεις της κρίσης της πανδημίας και στις πρωτοβουλίες διαχείρισης που ανέλαβε η εταιρεία.

Ειδικότερα, οι πέντε τελευταίοι μήνες ήταν οι πιο επίπονοι στην ιστορία της AEGEAN και οι προσπάθειες προσαρμογής εστίασαν τόσο στη διαμόρφωση των απαραίτητων διαδικασιών για την προστασία της υγείας των επιβατών και των πληρωμάτων της εταιρείας, όσο όμως και στην αντιμετώπιση των εμπορικών και οικονομικών προκλήσεων.

Σε επιχειρησιακό επίπεδο συνεχίζεται η σταδιακή επαναφορά του δικτύου, η οποία ξεκίνησε από τα μέσα Μαΐου, με την προοδευτική άρση των περιορισμών στις μετακινήσεις. Τον Ιούλιο η εταιρεία έχει επαναφέρει το 40% της πτητικής της δραστηριότητας, σε σχέση με το 2019, ενώ τον Αύγουστο εκτιμάται ότι το ποσοστό επαναφοράς θα αγγίξει το 50%.

Μέχρι τις αρχές Αυγούστου η AEGEAN θα συνδέει την Αθήνα με 73 προορισμούς και αντίστοιχα με 52 προορισμούς αθροιστικά από τις υπόλοιπες βάσεις της σε Ηράκλειο, Ρόδο, Χανιά και Λάρνακα, με συνολικά 1.600 πτήσεις την εβδομάδα. Με δεδομένες τις μεταβαλλόμενες συνθήκες της πανδημίας αλλά και την τάση των επιβατών να έχουν μικρό ορίζοντα προγραμματισμού, η εταιρεία θα εξακολουθεί να προβαίνει στις απαραίτητες προσαρμογές στο δίκτυο δρομολογίων με δυναμικό τρόπο.

Η AEGEAN έχει ήδη παραλάβει πέντε νέα αεροσκάφη Airbus A320neo, ενώ άλλα δύο αναμένονται εντός των επόμενων μηνών, μεταξύ αυτών και το πρώτο Α321neo. Το επενδυτικό πρόγραμμα της AEGEAN για τη συνολική παραγγελία των 46 αεροσκαφών διατηρείται μεν, ωστόσο η εταιρεία επιδιώκει και εργάζεται, ώστε να επιτύχει τις προσαρμογές και την ευελιξία που απαιτούνται.

Το εκτιμώμενο αποτέλεσμα του δεύτερου τριμήνου 2020 (Απριλίου – Ιουνίου), που αφορά δηλαδή το προηγούμενο διάστημα αναστολής του πτητικού έργου, παραμένει στα επίπεδα που είχε επικοινωνήσει η εταιρεία κατά την ενημέρωση των αναλυτών στις 18 Μαίου, δηλαδή σε ζημιές 26-28 εκατ. ευρώ ανά μήνα.

Οι ταμειακές απώλειες για το ίδιο διάστημα ήταν σημαντικά χαμηλότερες από την αρχική πρόβλεψη των 40 εκατ. μηνιαίως και, ως εκ τούτου, τα ταμειακά διαθέσιμα (χωρίς να λογίζεται το προϊόν των νέων γραμμών των τράπεζων) διατηρήθηκαν σε πάνω από 400 εκατ. ευρώ στα τέλη Ιουνίου.

Οι πληρότητες των πτήσεων εμφανίζουν σταδιακά μια θετική εξέλιξη μεταξύ Ιουνίου, Ιουλίου και όπως διαφαίνεται, και τον Αύγουστο, εκτιμάται όμως ότι θα παραμείνουν σημαντικά χαμηλότερες από τα συνήθη επίπεδα. Η συνεισφορά τους όμως θα είναι θετική, ώστε να μετριασθούν οι απώλειες σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες.