Ο πληθυσμός της γης εκτιμάται ότι μέχρι το 2050 θα ξεπεράσει το όριο των 9 δις. ανθρώπων, από 8,2 δισεκατομμύρια που είναι σήμερα.
Αλλά τα πράγματα δεν είναι ρόδινα για όλους, πολλά κράτη υποφέρουν από έλλειψη κατοίκων και οι λόγοι πολλοί και διάφοροι, από οικονομικούς μέχρι γεωγραφικούς.
Ισλανδία
Στην έκτη θέση βρίσκεται η μόνη ευρωπαϊκή καταχώρηση σε αυτόν τον κατάλογο: η Ισλανδία. Το σκανδιναβικό νησί είναι πολύ δημοφιλές στους τουρίστες, και παρά το γεγονός ότι είναι σχετικά απομονωμένο είναι μόνο τρεις ώρες πτήσης από το Λονδίνο.
Ωστόσο, ο χαμηλός πληθυσμός της Ισλανδίας ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο (3,82), μπορεί να εξηγηθεί από τα φυσικά χαρακτηριστικά της. Η χώρα των λιγότερων από 390.000 κατοίκων βρίσκεται ανάμεσα σε τεκτονικές πλάκες και έτσι φιλοξενεί 41 ενεργά ηφαιστειακά συστήματα.
Ιστορικές εκρήξεις έχουν κάνει τεράστιες εκτάσεις του μικρού νησιού αβίωτες. Ως εκ τούτου, οι περισσότεροι κάτοικοι ζουν μέσα ή γύρω από την πρωτεύουσα Ρέικιαβικ στο νότιο τμήμα της χώρας.
Γουιάνα
Η Γουιάνα – η μόνη αγγλόφωνη χώρα στη Νότια Αμερική – είναι αποσυνδεδεμένη από τους γείτονές της λόγω των κακών υποδομών και του γεγονότος ότι καταπίνεται σε μεγάλο βαθμό από το τροπικό δάσος του Αμαζονίου.
Το κράτος έχει λιγότερα από 800 χιλιόμετρα ασφαλτοστρωμένων δρόμων, καθιστώντας εξαιρετικά δύσκολη τη μετακίνηση και την ανάπτυξη οικισμών.
Η Γουιάνα φιλοξενεί περίπου 831.000 ανθρώπους ή 3,79 άτομα ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο.
Αυστραλία
Η γη Down Under είναι σχεδόν τόσο μεγάλη όσο οι ηπειρωτικές Ηνωμένες Πολιτείες. Ωστόσο, σε αντίθεση με τις ΗΠΑ, οι οποίες έχουν βόρεια 333 εκατομμύρια ανθρώπους, η Αυστραλία έχει λίγο πάνω από 27 εκατομμύρια κατοίκους.
Αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν 3,48 άτομα ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο. Αν αφαιρέσετε τις πολυπληθέστερες πόλεις της, τη Μελβούρνη, το Σίδνεϊ και το Μπρίσμπεϊν, θα ήταν μακράν το λιγότερο πυκνοκατοικημένο έθνος στη γη.
Το κενό του μπορεί να αποδοθεί στην τεράστια άνυδρη περιοχή του που είναι σχεδόν αδύνατο να ζήσει άνθρωπος.
Ναμίμπια
Η ακτή Skeleton της Ναμίμπια και η έρημος Namib καθιστούν το κράτος της νότιας Αφρικής απίστευτα δύσκολο να ζήσει. Υπάρχουν μόνο 3,36 άτομα ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο.
Παρά το γεγονός ότι είναι δύο φορές το μέγεθος της Καλιφόρνιας, όπου ζουν λίγο πάνω από 39 εκατομμύρια άνθρωποι, η Ναμίμπια έχει μόλις 2,7 εκατομμύρια.
Ο λόγος για τον χαμηλό πληθυσμό της είναι η κλίμακα της ερήμου Namib. Τρέχει 1.900 χιλιόμετρα κατά μήκος ολόκληρης της ακτογραμμής της χώρας και ως εκ τούτου η Ναμίμπια είναι πολύ, πολύ ξηρή. Στην πραγματικότητα, βλέπει μόλις 2 χιλιοστά βροχής το χρόνο.
Επιπλέον, τα ψυχρά ρεύματα από την Ανταρκτική χτυπούν την καυτή ακτή Skeleton και προκαλούν βαριά ομίχλη πολύ τακτικά, καθιστώντας πολύ δύσκολη την εισαγωγή μέσω της θάλασσας. Ως εκ τούτου, η Ναμίμπια θα μπορούσε να θεωρηθεί de facto μεσόγεια χώρα.
Μογγολία
Η Μογγολία μπορεί να είναι μια από τις πιο προφανείς εικασίες για όσους αναρωτιούνται ποιες χώρες στη Γη είναι οι λιγότερο πυκνοκατοικημένες. Το έθνος της Κεντρικής Ασίας έχει μόλις 2,2 άτομα ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο.
Η χώρα είναι διπλάσια από το μέγεθος του Τέξας, αλλά έχει μόλις 3,5 εκατομμύρια κατοίκους – αυτό είναι άνετα λιγότερο από τη Σκωτία.
Υπάρχουν μερικοί λόγοι για τους οποίους είναι τόσο άδειο. Πρώτον, απέχει περίπου 700 χιλιόμετρα από τον πλησιέστερο ωκεανό.
Δεύτερον, το 90% της χώρας αποτελείται από υπερυψωμένες στέπες λιβαδιών ή ερήμους. Ως αποτέλεσμα, βιώνει ακραίες θερμοκρασίες, ιδιαίτερα βάναυσες και μακρές ψυχρές περιόδους.
Επιπλέον, πολλοί από τους εθνοτικούς κατοίκους της ζουν στην πραγματικότητα στη Ρωσία ή την Κίνα.
Δυτική Σαχάρα
Η Δυτική Σαχάρα δεν θεωρείται κράτος από πολλές χώρες της Γης ή του ΟΗΕ και το Μαρόκο διεκδικεί τη γη του. Ωστόσο, 46 χώρες την αναγνωρίζουν ως ανεξάρτητο κράτος.
Αν το αποδεχτείτε ως κράτος, τότε είναι το λιγότερο πυκνοκατοικημένο στον κόσμο με 2.207 ανθρώπους ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο.
Δεδομένου ότι το μεγαλύτερο μέρος της χώρας καλύπτεται από την έρημο της Σαχάρας, είναι προφανές γιατί τόσο λίγοι άνθρωποι ζουν εκεί.
Δεν υπάρχουν μόνιμοι ποταμοί και μόνο το 0,2% της γης είναι καλλιεργήσιμο. Επιπλέον, η σύγκρουση με το Μαρόκο έχει οδηγήσει 150.000 εθνοτικούς ανθρώπους της περιοχής να εξαναγκαστούν σε ξένους προσφυγικούς καταυλισμούς.