Ο τουρισμός αλλιώς: Το παράδειγμα των Χανίων
Μόνο το 16% των τουριστών επιλέγουν πακέτο “all inclusive” για τις διακοπές στα Χανιά

Τριανταπεντάρηδες είναι σχεδόν 1 στους 2 ξένους επισκέπτες των Χανίων, έχουν υψηλό εισόδημα, τους ενδιαφέρουν οι εκδρομές και η τοπική γαστρονομία, ενώ γυρίζουν την πλάτη τους στο “all inclusive”.

Πολλά και ενδιαφέροντα είναι τα αποτελέσματα της έρευνας που υλοποιήθηκε από το παρατηρητήριο Τουρισμού Δυτικής Κρήτης και έγινε στο αεροδρόμιο Χανίων με την συμμετοχή 2.500 τουριστών που απάντησαν στο σχετικό ερωτηματολόγιο.

Σχετικά με τις αφίξεις αλλοδαπών τουριστών στο αεροδρόμιο Χανίων και με βάση τα στοιχεία της Fraport-Greece για το έτος 2024, καταγράφεται ρεκόρ αφίξεων, ξεπερνώντας τα 1.5 εκατ. αφίξεις, σημειώνοντας αύξηση 8% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, όπου είχαν σημειωθεί 1.4 εκ. αφίξεις.

Μόνο 16% “all inclusive”

Η οργάνωση του ταξιδιού γίνεται κυρίως από τους ίδιους τους τουρίστες (55%), αλλά υπάρχει αύξηση κατά 5% στη χρήση ταξιδιωτικών πρακτόρων. Οι παροχές διαμονής παραμένουν στα ίδια επίπεδα, με τα ξενοδοχεία να επιλέγονται από το 60% των τουριστών και τα πολυτελή ξενοδοχεία 4 & 5 αστέρων να προτιμώνται από τα 2/3 των επισκεπτών. Το “all inclusive” συνεχίζει να καταλαμβάνει μικρό ποσοστό (16%).

Πού ξοδεύουν – Ποια μέρη επισκέπτονται

Η μέση δαπάνη των επισκεπτών αυξήθηκε κατά 8%, ανατρέποντας την περυσινή πτωτική τάση. Οι μεγαλύτερες αυξήσεις καταγράφηκαν στη δαπάνη για εστίαση (+7%) και τοπικά προϊόντα (+3%), ενώ σταθερές παρέμειναν οι δαπάνες για διαμονή και μεταφορές. Οι τουρίστες από ΗΠΑ/Καναδά/Αυστραλία σημείωσαν τη μεγαλύτερη αύξηση δαπανών, ειδικά στην εστίαση και τις αγορές τοπικών προϊόντων.

Οι επισκέπτες συνεχίζουν να δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις παραλίες, με το Ελαφονήσι, τον Μπάλο και τα Φαλάσαρνα να παραμένουν κορυφαίες επιλογές, αν και οι επαναλαμβανόμενες επισκέψεις σε αυτές μειώθηκαν.

Συγκεκριμένα, το 35% των τουριστών που έχουν ξαναεπισκεφθεί την Δυτική Κρήτη δεν προτίμησαν να επισκεφθούν ξανά τον Μπάλο, ενώ το 20% δεν επισκέφθηκε ξανά το Ελαφονήσι και τα Φαλάσαρνα. Παράλληλα, το ποσοστό των επισκεπτών που δεν π

ραγματοποίησε εκδρομές πέρα από την περιοχή διαμονής τους αυξήθηκε στο 35% (+4%).

Η προτίμηση στα τοπικά αγροτικά προϊόντα παραμένει υψηλή, με το 60% όσων έχουν ξαναεπισκεφθεί την Δυτική Κρήτη να αγοράζουν περισσότερα προϊόντα σε σχέση με νέους επισκέπτες. Τα πιο δημοφιλή προϊόντα παραμένουν το ελαιόλαδο, το μέλι, το κρασί και τα τοπικά τυριά.

Η ικανοποίηση των τουριστών από το φυσικό τοπίο, το κλίμα, την κρητική γαστρονομία και τη φιλοξενία των ντόπιων παραμένει σε υψηλά επίπεδα (93%), αλλά υπάρχει μια μείωση ικανοποίησης κατά 5% στους επισκέπτες που δήλωσαν ´πάρα πολύ ικανοποιημένοι.

Σημαντικές μειώσεις καταγράφονται στην ικανοποίηση από την καθαριότητα και τα μουσεία, ενώ συνεχίζεται η δυσαρέσκεια για τις υποδομές ποδηλατόδρομων, την κυκλοφοριακή συμφόρηση και την έλλειψη χώρων στάθμευσης, με τα παράπονα να αυξάνονται φέτος κατά 7%.

Ενοικιάζουν αυτοκίνητα και γυρίζουν την Κρήτη

Η χρήση ενοικιαζόμενων οχημάτων παρέμεινε στις 7 ημέρες κατά μέσο όρο, αλλά με διαφοροποιήσεις ανά εθνικότητα. Οι Σκανδιναβοί μείωσαν τη χρήση τους από 7 σε 4 ημέρες (-43%), ενώ οι επισκέπτες από την Μεσόγειο αύξησαν τη χρήση κατά μία ημέρα. Αντίθετα, η χρήση λεωφορείων μειώθηκε για όλες τις εθνικότητες, με την μεγαλύτερη πτώση να σημειώνεται στους τουρίστες από ΗΠΑ/Καναδά/Αυστραλία.

Το 90% των τουριστών δήλωσε ότι θα επισκεπτόταν ξανά την Δυτική Κρήτη, ενώ παράλληλα, το 54% των επισκεπτών δήλωσε ότι θα επισκεπτόταν την περιοχή και τον χειμώνα αν υπήρχε απευθείας αεροπορική σύνδεση. Επίσης, τέσσερις στους δέκα τουρίστες έχουν θετική άποψη για την βιωσιμότητα του προορισμού, αλλά αυτό το ποσοστό έχει μειωθεί κατά 10% σε σχέση με πέρυσι, δείχνοντας την ανάγκη για καλύτερη διαχείριση της τουριστικής ανάπτυξης.

Η ανησυχία για τους δασμούς του Τραμπ

Η έρευνα καταλήγει με τους επιστήμονες ότι: η πρόσφατη επιβολή δασμών, που είναι πολύ πιθανό να προκαλέσει μια παγκόσμια ύφεση, δημιουργεί ανησυχία για το ενδεχόμενο περιορισμού του διαθέσιμου εισοδήματος για διεθνείς μετακινήσεις, αλλά και για πιθανή αναζήτηση νέων εναλλακτικών προορισμών και την αλλαγή σχεδίων από αλλοδαπούς τουρίστες που είχαν προγραμματίσει να πραγματοποιήσουν διακοπές στην Κρήτη.

Η κατάσταση αυτή διαμορφώνει ένα διεθνές περιβάλλον έντονης οικονομικής και εμπορικής αβεβαιότητας το οποίο απαιτεί συνεχή επαγρύπνηση, εγρήγορση και ευελιξία από τους παράγοντες του τουρισμού, ώστε να είναι έτοιμοι να προσαρμοστούν στις νέες προκλήσεις.