“Μα είναι δυνατόν να πηγαίνεις σε ψαροταβέρνες και να σου σερβίρουν σούσι, ταρτάρ και σεβίτσε;”.
Ο σεφ Γιάννης Μπαξεβάνης, ένθερμος υποστηρικτής των τοπικών προϊόντων, εκνευρίζεται όταν βλέπει τέτοια πιάτα στους καταλόγους των ψαρομάγαζων και προτείνει στους επαγγελματίες της εστίασης να αναδείξουν τα ελληνικά ψάρια με συνταγές που έχουν τη σφραγίδα της δικής μας παράδοσης.
“Κάθε περιοχή έχει τη δική της παράδοση και πρέπει να την υποστηρίζει και να την αναδεικνύει” τονίζει ο σεφ ο οποίος στο πλαίσιο εκπαιδευτικού σεμιναρίου του ΣΕΤΕ έδειξε σε επαγγελματίες στο Ηράκλειο συνταγές με σύγχρονους συνδυασμούς ψαριών και θαλασσινών με αρωματικά, και όχι μόνο, της Κρήτης.
Η αίθουσα του ξενοδοχείου “Galaxy”, όπου έγινε το σεμινάριο, γέμισε ενώ ο ίδιος μας είπε:
“Ο σκοπός δεν ήταν να τους διδάξω συνταγές, αλλά να ανταλλάξουμε ιδέες, να δοθούν καινούργια ερεθίσματα και τροφή για σκέψη.
Γαύρος με εφτάζυμο και μπακαλιάρος σκορδαλιά σουφλέ
Για παράδειγμα, ο Γ. Μπαξεβάνης δημιούργησε ένα πιάτο που είχε γαύρο με γέμιση που μπήκε στο τηγάνι μαζί με λεπτοκομμένο εφτάζυμο. Έγιναν πολλές παρασκευές με χταπόδι – ο σεφ λέει ότι ο ίδιος το λιάζει 2 ημέρες και μετά το ψήνει έτσι ώστε να μείνει τραγανό και να μυρίζει θάλασσα- με μύδια, μπαρπούνια, κουτσομούρες, μπακαλιάρο κ.ά.
Ο ίδιος ανέφερε: “Μια από αυτές ήταν μια απλή συνταγή της μητέρας μου. Μύδια, πιπεριές, φέτα στο τηγάνι. Ενα απλό, γρήγορο, γευστικό, ελληνικό πιάτο.
Άλλα πιάτα ήταν μπαρμπούνια και κουτσομούρες στο τηγάνι με άρωμα πορτοκαλιού ή μπακαλιάρος σκορδαλιά σουφλέ. Έφτιαξα ακόμη διάφορα συνοδευτικά, ντιπ κ.ά. με τοπικά προϊόντα”.
Οπως τονίζει ο Γ. Μπαξεβάνης, η Κρήτη έχει παράδοση και είναι καλό που συνεχίζει να στηρίζει τις ρίζες της.
“Αλλωστε”, συμπληρώνει, “κάθε τόπος πρέπει να έχει παράδοση και κάθε άνθρωπος την προσωπικότητά του. Αυτή τον κάνει να ξεχωρίζει από τους άλλους”.