ο διευθυντής σε ένα από τα μεγαλύτερα ξενοδοχεία των Κυκλάδων στην "Π"

«Είναι πρωτόγνωρο και στενάχωρο μετά από τριάντα χρόνια να ζω έναν Μάιο χωρίς τουρισμό».

Αυτό υποστηρίζει ο διευθυντής σε ένα από τα μεγαλύτερα ξενοδοχεία των Κυκλάδων, ο Γιώργος Φουστανάκης, ο οποίος από την Κρήτη βρέθηκε και πέρασε όλη την πανδημία σχεδόν μόνος σαν «ναυαγός» σε μια αχανή ξενοδοχειακή μονάδα της Πάρου.

Με λόγο μεστό, αλλά και την εμπειρία χρόνων, ο Γιώργος Φουστανάκης μιλά αποκλειστικά στην «Π» για τις δυσκολίες, την επόμενη ημέρα στον τουρισμό, τις προκλήσεις, αλλά και τις δυνατότητες που έχει η χώρα για να ανακάμψει.

«Έχουμε δώσει πολλές φορές εξετάσεις και πάντα περνάμε με άριστα» αναφέρει χαρακτηριστικά, ενώ σε μερικές μόνο γραμμές δίνει «λύση» στο πρόβλημα του Τουρισμού σε πολιτικό επίπεδο, παραθέτοντας τα αυτονόητα που θα πρέπει να γίνουν για την ανάκαμψη κλάδου, επιχειρηματιών και χώρας.

Ερ.: Κατ’ αρχάς να αρχίσουμε από τη… μετάβαση. Ποιος είναι ο λόγος που ένας διευθυντής επιτυχημένου ξενοδοχείου αποφασίζει να φύγει από την Κρήτη και πηγαίνει στην Πάρο;

Απ.: O κύριος λόγος ήταν η πρόταση – πρόκληση που είχα από την εταιρεία που επιλέχθηκα, και μου εμπιστεύθηκε αυτή την θέση, καθώς φυσικά και η εμπειρία να διευθύνω ένα τόσο μεγάλο ξενοδοχείο, αφού είναι το μεγαλύτερο στις Κυκλάδες, που θα άφηνε μεγάλα περιθώρια βελτίωσης τόσο για τη μονάδα, όσο και για έμενα.

Όλα αυτά μαζί σε συνδυασμό με την εργασία σε ένα υπέροχο νησί, ήταν αρκετά για να με κάνει να μετακομίσω.

Ερ.: Η καραντίνα λοιπόν σας βρίσκει «εγκλωβισμένο». Πώς περνούν οι 40 ημέρες σε ένα νησί; Πώς είναι η καθημερινότητα σε ένα άδειο ξενοδοχείο;

Απ.: Να σας πω την αλήθεια το «εγκλωβισμένος»  δεν το ένοιωσα σε μεγάλο βαθμό. Μου δόθηκε η ευκαιρία να γνωρίσω τους  χώρους να μάθω την κάθε του γωνιά, να κάνω απογραφή και καταγραφή των εγκαταστάσεων και των κτηρίων και να προετοιμαστώ όσο μπορώ καλύτερα για το άνοιγμα.

Ερ.: Μετά την άρση των αυστηρών περιοριστικών μέτρων, πώς περνά η μέρα στο ξενοδοχείο;

Απ.: Με την άρση δεν άλλαξαν και πολλά εκτός από την δυνατότητα ότι μπορούν κάποιοι συνεργάτες ή προμηθευτές να έρχονται κάνοντας ραντεβού και να βρισκόμαστε από κοντά.

Η άρση των μέτρων, μού έδωσε τη δυνατότητα επίσης να μπορώ περισσότερο ελεύθερα, αλλά πάντα με προφυλάξεις, να πηγαίνω έως την Νάουσα ή την Παροικιά την πρωτεύουσα του νησιού. Το μονό στενάχωρο  είναι ότι βλέπεις κλειστά μαγαζιά που σε κανονικές συνθήκες θα έσφυζαν από κόσμο.

 Ερ.: Ποιες είναι οι σκέψεις για την επόμενη ημέρα; Θα ανοίξουν τα ξενοδοχεία; Θα υπάρξει τουρισμός;

Απ.: Οι σκέψεις μου είναι σε όλους που ασχολούνται και εμπλέκονται έμμεσα ή άμεσα  με τον τουρισμό.  Σε νορμάλ συνθήκες αρκετά ξενοδοχεία θα δούλευαν ήδη μισό μήνα. Είναι κάτι ξένο για έμενα μετά από τριάντα χρόνια καριέρας, πρώτη φορά Μάιο μήνα χωρίς πελάτες.

Ερ.: Ποιο θεωρείτε ότι είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή ο τουριστικός κλάδος; Θα μπορέσει να το ξεπεράσει;

Απ.: Το μεγαλύτερο πρόβλημα  είναι η αβεβαιότητα της επόμενης ημέρας μη γνωρίζοντας το πλαίσιο που θα εργαστούμε. Θα  το  ξεπεράσουμε  είμαι σίγουρος. Ο τουρισμός μας, έχει ικανά στελέχη σε όλες τις βαθμίδες και σταθερές. Έχει δώσει εξετάσεις και έχει περάσει με άριστα. Μπόρα είναι θα περάσει, πιστεύω αυτή η χρονιά θα είναι η δύσκολη, απλώς θέλει υπομονή και ψυχραιμία.

Ερ.: Ποια είναι κατά την άποψή σας η επόμενη ημέρα για τον τουρισμό και τι θεωρείτε ότι θα συμβεί;

Απ.: Την επομένη ημέρα πρέπει να προσαρμοστούμε στα καινούρια δεδομένα, όπως εκπαίδευση των στελεχών και εργαζομένων για αποφυγή περιστατικών. Αυστηρή διαδικασία τήρησης των κανόνων υγειονομικής προστασίας εργαζομένων και πελατών και επίσης να εγγυηθούμε στους πελάτες μας υγειονομική ασφάλεια για να μας εμπιστευτούν και να έρθουν όπως επίσης πρωτόκολλα και ενημέρωση των  tour operator.

Ερ. Αν εσείς είχατε τη θέση Υπουργού Τουρισμού αυτό το διάστημα σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προχωρούσατε;

Α)  Συνεργασία του υπουργείου με τους ξενοδόχους, διοίκηση τουριστικών γραφείων, σύλλογο διευθυντών, και  λοιμωξιολόγους.

Β)  Άμεση αποσαφήνιση των όρων επαναλειτουργίας των ξενοδοχείων για να υπάρξει εύλογος χρόνος για να  προετοιμαστούμε, γιατί το μόνο που κάνουμε τώρα είναι υποθέσεις  για την επόμενη ημέρα.

Γ)   Διαφήμιση της Ελλάδας στο εξωτερικό με όπλο τα  μέχρι τώρα καλά αποτελέσματα.

Δ)  Διευθέτηση εργασιακών ζητημάτων.

Ε)   Αύξηση κινήτρων για εσωτερικό τουρισμό.

ΣΤ)  Μείωση ΦΠΑ.

Ζ)   Τραπεζικές ρυθμίσεις.

Και αυτό που πρέπει να μας διακρίνει όλους ανεξάρτητα από τη θέση,  είναι ψυχραιμία και όχι βιαστικές  κινήσεις.