Πώς είναι η ζωή τον χειμώνα σε ένα από τα πιο τουριστικά μέρη του κόσμου; Αυτό θέλουν να μάθουν χιλιάδες τουρίστες οι οποίοι επισκέπτονται τη Σαντορίνη όχι μόνο την άνοιξη, το καλοκαίρι και το φθινόπωρο αλλά και τους χειμερινούς μήνες, αφού το νησί διαφημίζεται πλέον ως προορισμός διακοπών για όλο τον χρόνο.
Η “Π” ζήτησε να μάθει από τον δήμαρχο Σαντορίνης Νίκο Ζώρζο ποια βήματα έγιναν ώστε να μπουν οι βάσεις της επέκτασης της σεζόν.
Τι κάνουν στη Σαντορίνη και έχουν αρχίσει να πετυχαίνουν αυτό που δεν μπορούμε να κάνουμε εμείς εδώ στην Κρήτη;
Ο δήμαρχος μας είπε: “Πριν προχωρήσεις σ’ ένα τέτοιο εγχείρημα πρέπει να προετοιμαστείς. Να συνεργαστείς με τους εμπλεκόμενους, να βρεις μια κοινή φόρμουλα συννενόησης, να προβάλεις όλα όσα θέλεις να προσεκλύσουν τον πελάτη.
Εμείς θέλαμε να πούμε στον κόσμο να έρθει όχι μόνο το καλοκαίρι, καθώς η Σαντορίνη είναι ένας σαγηνευτικός προορισμός όλο το χρόνο”.
Δύο χρόνια προετοιμασίας
Σύμφωνα με τον κ. Ζώρζο η αρχή έγινε το 2013, το έτος γαστρονομίας της Σαντορίνης και η προετοιμασία διήρκησε συνολικά 2 χρόνια.
“Χρειάστηκε συστηματική δουλειά.
Φανταστείτε ότι κάθε Τετάρτη είχαμε συνάντηση με όλους τους εμπλεκόμενους: ξενοδόχους, εστιάτορες, οινοποιούς και εμπόρους.
Πίναμε ένα καφέ και συζητούσαμε τι θέλουμε να κάνουμε, τι θέλουμε να πετύχουμε.
Εννοείται ότι είχαμε πολλές επαφές και με αεροπορικές και ακτοπλοϊκές εταιρείες στις οποίες εξηγούσαμε το σχέδιό μας”.
Η “αθέατη” Σαντορίνη του χειμώνα
Σύμφωνα με τον δήμαρχο Σαντορίνης, αυτά που προβάλλονται στους πελάτες του χειμώνα είναι η “αθέατη” Σαντορίνη. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην τοπική γαστρονομία, την αρχιτεκτονική, το περιβάλλον, τον πολιτισμό.
Ο τουρίστας βλέπει πώς είναι η κοινωνική ζωή στη Σαντορίνη, η ζωή στο καφενείο, στο χωράφι, στους οικισμούς, το γλέντι σε ένα πανηγύρι κ.ά.
Εχει βιώματα διαφορετικά από τον “πιεστική” κίνηση του καλοκαιριού.
“Η παρούσα δημοτική αρχή”, είπε ο δήμαρχος, δεν θέλει τον μαζικό τουρισμό, στοχεύει στον θεαματικό τουρισμό και στον ποιοτικό πελάτη.
Επίσης είμαστε αντίθετοι στην ανέγερση νέων μονάδων, γιατί το νησί είναι κορεσμένο, όσο κι αν δεν αρέσει σε κάποιους αυτή η λέξη”.
Όλο και περισσότεροι ξενοδόχοι συμμετέχουν
Ο κ. Ζώρζος είπε ότι στην έναρξη του εγχειρήματος, από τα 800 ξενοδοχεία συμμετέχουν μόνο 58. Στη συνέχεια ο αριθμός τους αυξήθηκε σε 99 και τώρα θα ξεπεράσει τα 141.
Επιπλέον από τα 650 εστιατόρια του νησιού τα 60 είναι ανοικτά και τον χειμώνα, όπως ανοικτά είναι μπαρ, και καφέ.
Οι χιλιάδες Ασιάτες και η προσπάθεια που συνεχίζεται
“Τον φετινό χειμώνα είχαμε 25.000 τουρίστες, κυρίως Ασιάτες αλλά και Ευρωπαίους, ενώ οι πληρότητες των καταλυμάτων ξεπερνούν το 50%” σημείωσε ο δήμαρχος προσθέτοντας: “Η προσπάθεια συνεχίζεται και εντείνεται. Έχουμε τέσσερις πτήσεις κάθε ημέρα τον χειμώνα από την Αθήνα και τα ξενοδοχεία που συμμετέχουν στο χειμερινό πρόγραμμα αυξάνονται καθημερινώς. Η Σαντορίνη πραγματικά αξίζει και ως χειμερινός προορισμός και θέλουμε να δείξουμε στον κόσμο και την άλλη όψη της, την αθέατη πλευρά της που είναι αληθινά γοητευτική”.