Ο… διάβολος δεν φορούσε Prada στη Γαύδο

Μια σκηνή κάτω από τους κέδρους, σε μια δυσπρόσιτη, ερημική παραλία.

Η φύση, η ελευθερία, η ανωνυμία. Αυτά αναζητούν κάποιες φορές στη ζωή τους η διάσημη Ιταλίδα σχεδιάστρια μόδας Μιούτσια Πράντα και ο σύζυγός της Πατρίτσιο Μπερτέλι και τα βρίσκουν στη Γαύδο.

Εχουν κάνει μέχρι τώρα τέσσερις φορές διακοπές στο νησί, επιλέγουν πάντα τον μήνα Οκτώβριο και απολαμβάνουν τον ζεστό φθινοπωρινό ήλιο για 2-3 εβδομάδες, απαλλαγμένοι από τα ρούχα τους.

Αλλωστε, η ίδια, που κατάφερε να καθιερώσει την εταιρεία της ως ένα από τα πλέον παγκοσμίως αναγνωρισμένα brand, έχει δηλώσει:

“Στην πραγματικότητα δεν με ενδιαφέρουν καθόλου τα ενδύματα και τα στιλ. Πάντοτε έβλεπα αυτό που κάνω ως μια οδό διαφυγής, καθώς μπορείς να χρησιμοποιήσεις τα ρούχα για να επαναφέρεις τον εαυτό σου”.

Η πρώτη επαφή της με το νησί ήταν πριν 6 χρόνια. Η γραμματέας της έστειλε ένα μέιλ από τη Νέα Υόρκη σε κατάλυμα της Γαύδου, ενημερώντας γι’ αυτό που θα χρειαστεί. Ενα δωμάτιο για 3 εβδομάδες στη διάθεσή της, ώστε να μπορεί να κάνει ντουζ όποτε θέλει, αφού επρόκειτο να μείνει σε σκηνή και εχεμύθεια για την παρουσία της εκεί.

Ολα αυτά τα χρόνια η Μιούτσια Πράντα και ο σύζυγός της ταξιδεύουν μέχρι τη  Γαύδο και ακολουθούν περίπου το ίδιο πρόγραμμα. Πηγαίνουν στην περιοχή του ποταμού με σκάφος, όπου 2-3 άτομα που τους συνοδεύουν στήνουν τη σκηνή τους και φροντίζουν για το φαγητό τους. Την περίοδο αυτή που επιλέγουν για να ξεκουραστούν, η παραλία είναι άδεια από κόσμο και έτσι μπορούν να απολαύσουν ανενόχλητοι τις διακοπές τους σ’ ένα πανέμορφο τοπίο με κρυστάλλινα νερά.

Η διάσημη σχεδιάστρια και ο σύζυγός της το διάστημα αυτό περπατούν στα ορειβατικά μονοπάτια του νησιού και πηγαίνουν στο δωμάτιό τους για να φρεσκαριστούν όχι περισσότερο από 2 φορές την εβδομάδα.

Ένας από τους ελάχιστους ανθρώπους που γνωρίζει την παρουσία τους στο νησί και μιλάει μαζί τους είπε στην “Π” ότι, όταν την ρώτησε γιατί έρχεται στη Γαύδο για διακοπές και τι την ελκύει στο νησί, απάντησε: “Η αίσθηση της ελευθερίας που νοιώθω ,ότι μπορώ να κυκλοφορώ όπως θέλω με ρούχα ή χωρίς και ότι δεν με γνωρίζει κανείς”.

Η Μιούτσια Πράντα αναχωρεί από τη Γαύδο και πάλι με σκάφος, ενώ, όταν προγραμματίζει να επισκεφθεί το νησί, ενημερώνει περίπου ένα μήνα πριν μέσω της γραμματέως της ώστε να της κλείσουν το δωμάτιο που προτιμά.

Πριν 2 χρόνια, τον Οκτώβριο του 2015, έκανε διακοπές σε πολυτελές ξενοδοχείο της Ελούντας, ενώ επισκέφθηκε με ναυλωμένο σκάφος και τη νήσο Χρυσή.  Ωστόσο, η αγάπη της ανατρεπτικής σχεδιάστριας για τη Γαύδο δεν ήταν μέχρι τώρα γνωστή.

Η Μιούτσια Πράντα, αριστερή, φεμινίστρια, επιμελήτρια έργων τέχνης, παραγωγός ταινιών, ασχολήθηκε με τη μόδα λόγω οικογενειακής παράδοσης, αν και στα νεανική της χρόνια την έβρισκε βαρετή.

“Στο μυαλό μου το επάγγελμα της σχεδιάστριας ήταν ό,τι χειρότερο θα μπορούσε να μου συμβεί. Θεωρούσα τη μόδα και τους ανθρώπους της συντηρητικούς, χωρίς δύναμη και ψυχή. Η οικογένειά μου ήταν ο μόνος λόγος που ασχολήθηκα με το αντικείμενο. Μεγάλωσα σε ένα περιβάλλον με αίσθηση του γούστου, και αυτό ήταν η πηγή της έμπνευσής μου”.

“Η μόδα συναρτάται άμεσα με το πώς συνθέτουμε τον εαυτό μας κάθε μέρα” έγραψε κάποτε η Πράντα συμπληρώνοντας:

“Όταν ξεκίνησα, η μόδα ήταν ο χειρότερος χώρος στον οποίο θα μπορούσες να βρίσκεσαι, ειδικά αν ήσουν αριστερή φεμινίστρια. Ήμουν προκατειλημμένη, ναι.

Πάντοτε είχα πρόβλημα με τη μόδα. Υποθέτω ότι ένιωθα ενοχές, επειδή δεν έκανα κάτι σημαντικό σε πολιτικό επίπεδο. Κατά κάποιο τρόπο, λοιπόν, χρησιμοποιώ την εταιρεία ως μέσο για να πραγματοποιήσω εναλλακτικές δραστηριότητες. Δεν με ενδιαφέρει καθόλου η σιλουέτα, ενώ είμαι παντελώς ανίκανη να σχεδιάσω. Είναι λίγο περίπλοκο το πράγμα. Προσπαθώ να βρω ποιες εικόνες του θηλυκού θέλω να αναλύσω. Στην πραγματικότητα δεν με ενδιαφέρουν καθόλου τα ενδύματα και το στιλ».

Η ίδια έχει δηλώσει:

“Δεν έχω καταφέρει ακόμα να ανακαλύψω τον πραγματικό λόγο για τον οποίο κάνω αυτή τη δουλειά… Πάντοτε έβλεπα αυτό που κάνω ως μία οδό διαφυγής, καθώς μπορείς να χρησιμοποιήσεις τα ρούχα για να επανεφεύρεις τον εαυτό σου.

Το πρώτο πράγμα που έχει κανείς, όσο φτωχός κι αν είναι, είναι το σώμα του. Οι άνθρωποι μιλάνε συνεχώς για την πολυτέλεια και η μόδα είναι περισσότερο ή λιγότερο ακριβή.

Παρ’ όλα αυτά, δεν παύει να είναι δημοκρατική. Ένας από τους φτηνότερους τρόπους για να αλλάξει κανείς τον εαυτό του. Ένα από τα πρώτα επίπεδα χειραφέτησης”.

Η Μιούτσια Πράντα μιλώντας πρόσφατα στο γερμανικό περιοδικό Frankfurter Allgemeine Quarterly είπε ότι “σε έναν κόσμο που αλλάζει και πλέον στο επίκεντρο βρίσκονται στα δικαιώματα των φτωχών, η μόδα θα πρέπει να αλλάξει και αυτή χαρακτήρα”.