Ναυαρχίδα του τουρισμού η Κρήτη

Σημείο αναφοράς για τις διακοπές του καλοκαιριού παραμένει η Κρήτη που ετοιμάζεται να υποδεχθεί και φέτος εκατομμύρια τουρίστες.

Ήδη αρκετά ξενοδοχεία έχουν ανοίξει για Έλληνες και ξένους επισκέπτες λόγω του Πάσχα, ωστόσο όλες σχεδόν οι μονάδες θα λειτουργήσουν στο τέλος του μήνα.

Τόσο η υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά όσο και ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Γιάννης Ρέτσος έκαναν δηλώσεις σύμφωνα με τις οποίες φέτος στη χώρα μας θα φιλοξενήσουμε επιπλέον 2 εκατομμύρια τουρίστες.

Οι τουριστικοί επιχειρηματίες της Κρήτης εκτιμούν ότι την τρέχουσα σεζόν η αύξηση της κίνησης στο νησί θα είναι της τάξης του 5%-6%, ενώ καθοριστικό ρόλο θα παίξουν οι κρατήσεις της τελευταίας στιγμής αλλά και οι προσφορές.

Ο Γιάννης Οικονόμου, αντιπρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας είπε στην “Π” ότι το ενδιαφέρον για τουριστικές κρατήσεις στην Κρήτη παραμένει ισχυρό, όπως άλλωστε και για όλη την Ελλάδα και εκτιμά ότι το 2018 θα έχουμε αύξηση στην κίνηση κατά 5%-6%.

Ωστόσο, τόνισε ότι σοβαρό θέμα παραμένει η υπερφορολόγηση, το οποίο θα ενταθεί το 2019. Ο ίδιος πάντως τόνισε ότι η όποια αύξηση δεν οφείλεται στην άσκηση σοβαρής πολιτικής από το αρμόδιο Υπουργείο, αλλά στο γεγονός ότι η χώρα “πουλάει” από μόνη της στον αυτόματο πιλότο και η καλή τουριστική ροή δεν οφείλεται σε κάποιο σχεδιασμό, αλλά σε συγκυριακούς λόγους που μέχρι τώρα λειτουργούν υπέρ μας.

Ο αντιπρόεδρος του ΞΕΕ είπε ακόμη ότι τα ξενοδοχεία πόλης στο Ηράκλειο έχουν αυξημένη κίνηση κυρίως από Γερμανούς, Γάλλους, Αμερικανούς, τουρίστες από την Άπω Ανατολή κ.ά., ωστόσο σχολίασε: “Κόσμο έχουμε, το πολύ αρνητικό είναι η κακή εικόνα που παρουσιάζει η πόλη. Κακοφωτισμένη και όχι καθαρή. Κάποτε πρέπει να αντιληφθούμε ότι αυτά είναι σοβαρά προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν και όχι να τα συζητάμε συνεχώς χωρίς να γίνεται τίποτα”.

Ο κ. Γιάννης Οικονόμου - Ο κ. Μανόλης Ρασούλης - Ο κ. Ζαχαρίας Χνάρης

Πολύ last minute

Μια καλή σεζόν περιμένει και τα 5άστερα ξενοδοχεία, ωστόσο η τελική εικόνα θα διαφοροποιηθεί σε μεγάλο βαθμό από τις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής, σύμφωνα με τον διευθυντή του ξενοδοχείου Elounda Beach Μανόλη Ρασούλη.  “Κυρίως οι Άγγλοι και οι Ρώσοι που επιλέγουν τα πολυτελή ξενοδοχεία για τις διακοπές τους αναζητούν πακέτα με καλύτερες τιμές και δεν βιάζονται για τις κρατήσεις τους” είπε.

Σύμφωνα με τον κ. Ρασούλη, τα πεντάστερα θα έχουν υψηλές πληρότητες από τον Ιούνιο μέχρι τις 20 Σεπτεμβρίου.  Και εκείνος εκτιμά ότι η φετινή σεζόν στην Κρήτη θα κλείσει με αύξηση της τάξης του 5%-6%.

Ανάλογες επισημάνσεις όσον αφορά τα ποσοτά της αύξησης κάνει και ο Ζαχαρίας Χνάρης, η εταιρεία του οποίου αναλαμβάνει τη διαχείριση και λειτουργία ξενοδοχείων.

Και προσφορές

Ο κ. Χνάρης σημείωσε: “Φέτος θα έχουμε πολύ κόσμο με προσφορές, κάτι που δεν ίσχυε πέρυσι. Ωστόσο, τώρα έχουμε τον ανταγωνισμό, την Τυνησία, την Αίγυπτο, την Τουρκία, που πωλούν πακέτα σε πολύ χαμηλές τιμές και έχουν ιδιαίτερα αυξημένες κρατήσεις. Όλα αυτά πρέπει να τα λαμβάνουμε υπόψη πριν αρχίσουμε να λέμε ότι έρχεται μια πολύ καλή τουριστική σεζόν.

Έλενα Κουντουρά: “Περιμένουμε 2 εκατ. περισσότερους τουρίστες”

Απολύτως αισιόδοξη για τη νέα χρονιά εμφανίζεται η υπουργός Τουρισμού.

Τουλάχιστον 2 εκατομμύρια επιπλέον τουρίστες θα επισκεφτούν την Ελλάδα εφέτος σε σχέση με πέρυσι δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η  Έλενα Κουντουρά, σημειώνοντας ότι η εξαιρετική πορεία των τριών προηγούμενων ετών με ιστορικά ρεκόρ σε όλα τα τουριστικά μεγέθη συνεχίζεται και το 2018 με την τάση να είναι περισσότερο ανοδική από κάθε άλλη χρονιά.

Στη συνέντευξη της, η κα Κουντουρά επισημαίνει ότι η Ελλάδα μπορεί να απαντήσει στη μεγάλη ζήτηση και στις αυξημένες ροές τουριστών υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα πέτυχε να προσελκύσει την τριετία 2015-2017 νέες επενδύσεις υψηλής προστιθέμενης αξίας. Συγκεκριμένα, περισσότερες από 25.000 νέες κλίνες προστέθηκαν σε μεγάλες μονάδες 5 και 4 αστέρων άνω των 300 κλινών, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ειδικής Υπηρεσίας Προώθησης και Αδειοδότησης Τουριστικών Επενδύσεων (ΕΥΠΑΤΕ) του Υπουργείου Τουρισμού.

Η συνέντευξη

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης της υπουργού Τουρισμού Ελένης Κουντουρά στον δημοσιογράφο του ΑΠΕ-ΜΠΕ Κώστα Χαλκιαδάκη:

-Ποιες οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα τουριστική χρονιά;

-Το 2018 έχει ξεκινήσει πολύ δυναμικά. Το 1ο τρίμηνο του έτους (Ιανουάριος-Μάρτιος) σημειώθηκε μεγάλη αύξηση των διεθνών αφίξεων κατά 20%. Σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, που ουδέποτε είχαν χειμερινή τουριστική κίνηση έχουμε πετύχει εντυπωσιακή άνοδο. Όπως η Κρήτη, στην οποία καταγράφεται μία τεράστια άνοδος 800% από την αρχή του έτους ως και το τέλος Μαρτίου, με περισσότερους από 50.000 τουρίστες να επισκέπτονται το νησί.

Η εξαιρετική πορεία των τριών προηγούμενων ετών με ιστορικά ρεκόρ σε όλα τα τουριστικά μεγέθη συνεχίζεται και το 2018 με την τάση να είναι περισσότερο ανοδική από κάθε άλλη χρονιά. Από την εξέλιξη των προκρατήσεων αναμένουμε τουλάχιστον δύο εκατομμύρια επιπλέον τουρίστες για φέτος σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά (2017 – 30,1 εκατ.) και στοχεύουμε ως τέλος του έτους να πετύχουμε μία συνολική άνοδο άνω του 10%.

Συνεχίζουμε να προβάλλουμε και να προωθούμε νέους ελληνικούς προορισμούς, να επενδύουμε στα θεματικά μας προϊόντα και να ενισχύουμε το άνοιγμα νέων τουριστικών αγορών. Μέσω του ΕΟΤ προβάλλουμε και προωθούμε την Ελλάδα ως παγκόσμιο ελκυστικό προορισμό για τουρισμό 365 ημέρες τον χρόνο.

-Ποιο είναι το στοίχημα της νέας περιόδου;

-Τις δύο προηγούμενες χρονιές (2016, 2017) σε εξαιρετική συνεργασία με τις Περιφέρειες, τα Επιμελητήρια και όλους τους ιδιωτικούς εμπορικούς και τουριστικούς φορείς, πετύχαμε μία σημαντική επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου. Τόσο οι μήνες της άνοιξης (Μάρτιος, Απρίλιος, Μάιος), όσο και του φθινοπώρου (Σεπτέμβριος, Οκτώβριος, Νοέμβριος) σημείωσαν εντυπωσιακή αύξηση της τουριστικής κίνησης σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα το 2014.

Όμως, η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου δεν αρκεί. Πόσο άλλωστε να «επιμηκύνει» κάποιος το ελληνικό καλοκαίρι; Γι’αυτό, ο τουρισμός 365 ημέρες τον χρόνο αποτελεί τον «πυρήνα» της Εθνικής-Περιφερειακής Τουριστικής Πολιτικής μας. Σε αυτό το πλαίσιο αναπτύσσουμε στρατηγικά νέους προορισμούς και θεματικά τουριστικά προϊόντα, και επιδιώκουμε η τουριστική κίνηση να διαχέεται ισόρροπα 365 ημέρες τον χρόνο σε όλες τις περιοχές της χώρας.

Αυτή είναι η νέα πρόκληση που καλούμαστε πλέον να ανταποκριθούμε. Και μας χαροποιεί ιδιαίτερα που βλέπουμε τις ενέργειές μας να αποδίδουν από το ξεκίνημα του έτους, με τη μεγάλη αύξηση της τουριστικής κίνησης για πρώτη φορά την χειμερινή περίοδο.

Δεν εφησυχάζουμε όμως. Από κοινού με την Περιφέρεια Κρήτης και την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου έχουμε προχωρήσει σε εφαρμογή του πιλοτικού προγράμματος «Τουρισμός 365 ημέρες τον χρόνο» σε Κρήτη και Ρόδο για τη σεζόν 2018-2019. Επίσης, αναδεικνύουμε την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη σε κορυφαίους ευρωπαϊκούς προορισμούς τουρισμού πόλεως (city-break) για τουρισμό όλο τον χρόνο.

-Μπορούμε να ανταποκριθούμε σε αυτούς τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης του τουρισμού τα επόμενα χρόνια;

-Σε όλες τις στρατηγικές μας κινήσεις, στόχος μας είναι να φέρουμε περισσότερους επισκέπτες και έσοδα, επωφελείς επενδύσεις και να αναβαθμίσουμε τις υποδομές μας. Είναι πολύ σημαντικό να ενισχύσουμε τη διαθεσιμότητά μας, ώστε να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στην αυξημένη, χρόνο με τον χρόνο, ζήτηση που υπάρχει και ειδικά για μονάδες υψηλών κατηγοριών.

Με το ελκυστικό περιβάλλον που δημιουργήσαμε, με τη συνεχή ενίσχυση όλων των τουριστικών μεγεθών, πετύχαμε να προσελκύσουμε την τριετία 2015-2017 νέες επενδύσεις υψηλής προστιθέμενης αξίας. Περισσότερες από 25.000 νέες κλίνες προστέθηκαν σε μεγάλες μονάδες 5 και 4 αστέρων άνω των 300 κλινών, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΥΠΑΤΕ του Υπουργείου Τουρισμού. Ενώ, διεθνείς όμιλοι διερευνούν πλέον συγκεκριμένες ευκαιρίες στον τουρισμό και το real estate, και έχουν ανακοινώσει τα σχέδιά τους να επενδύσουν στην ελληνική ξενοδοχειακή και τουριστική αγορά, διασφαλίζοντας τη συνέχιση των υψηλών ρυθμών τουριστικής ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια.

Όλα αυτά αποτελούν ένα πρώτο βήμα για τη μετάβαση του ελληνικού τουρισμού σε μια νέα αντίληψη και προσέγγιση, περισσότερο βιώσιμη και με μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης στο άμεσο μέλλον για τουρισμό 365 ημέρες τον χρόνο.

Ρέτσος: Θετική χρονιά

Μια νέα θετική χρονιά για τον ελληνικό τουρισμό θα είναι, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΕΤΕ Γιάννη Ρέτσο, το 2018, παρά τον προβληματισμό που γεννούν οι γεωπολιτικές εξελίξεις και η άνοδος αγορών όπως της Τουρκίας, της Αιγύπτου και της Βόρειας Αφρικής.

Το θετικό φετινό κλίμα επιβεβαιώνεται από τα 3,5 εκατ. επιπλέον αεροπορικές θέσεις που έχουν προγραμματιστεί για το φετινό καλοκαίρι, οι οποίες οδηγούν παράγοντες του χώρου στην εκτίμηση πως θα αποτυπωθούν σε 1 έως 2 εκατ. επιπλέον επισκέπτες φέτος.

Ενδεικτικά αναφέρει το Euro2day, οι προγραμματισμένες θέσεις από τη Γερμανία σημειώνουν αύξηση 45%, με τον μεγαλύτερο τουριστικό όμιλο της χώρας, TUI, να εκτιμά ως πιθανότερο σενάριο μια αύξηση της τάξης του 15% των Γερμανών τουριστών το 2018 στη χώρα μας.

Η Ελλάδα, την ίδια στιγμή, εμφανίζεται να έχει κατοχυρώσει τη θέση της ως παγκόσμιου προορισμού, καθώς σύμφωνα με στοιχεία του ΣΕΤΕ Ιntelligence, συγκαταλέγεται ήδη στο top 10 προορισμών που προτιμούν οι ταξιδιώτες, από τις 16 μεγαλύτερες τουριστικές αγορές. Εξαίρεση αποτελούν οι ΗΠΑ, όπου η Ελλάδα βρίσκεται στην 25η θέση, και η Ρωσία, όπου βρίσκεται στην 11η θέση.

Ταυτόχρονα, η Ελλάδα βρίσκεται στο top 5 προορισμών της Μεσογείου για τους ταξιδιώτες που προέρχονται από το σύνολο των μεγάλων αγορών, με μόνη εξαίρεση τη Ρωσία.

Ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ εντόπισε ως μεγαλύτερη απειλή αυτή τη στιγμή για τον ελληνικό τουρισμό, τις γεωπολιτικές εξελίξεις, επισημαίνοντας πως οι αναφορές σε ό,τι έχει να κάνει με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις προσφέρονται για σπέκουλα, η οποία μπορεί να αξιοποιηθεί πολλαπλά και από διάφορους.

Παράλληλα, ο κ. Ρέτσος προειδοποίησε για το ενδεχόμενο αποκλιμάκωσης των μεγεθών του τουρισμού τα επόμενα χρόνια, για δύο βασικούς λόγους. Ο πρώτος αφορά στην άνοδο προορισμών όπως η Τουρκία (+52% φέτος), η Αίγυπτος, η Τυνησία και το Μαρόκο, οι οποίες αντιμετώπιζαν προβλήματα τα προηγούμενα χρόνια. Ο δεύτερος, όπως εξήγησε, αφορά τις παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν άμεσα, εντός των επόμενων 18 μηνών, από την κυβέρνηση, και αφορούν στο επενδυτικό περιβάλλον, το φορολογικό πλαίσιο, την ταχύτητα διεκπεραίωσης των δικαστικών υποθέσεων και το χωροταξικό πλαίσιο της χώρας.