τουρίστες με μάσκες στο αεροδρόμιο

Αρνητικό τεστ Covid-19 θα πρέπει να παρουσιάζουν από τη Δευτέρα όσοι ταξιδεύουν από το εξωτερικό στην Ελλάδα, τόσο μέσω των αεροδρομίων, όσο και μέσω λιμανιών και χερσαίων συνόρων.

Όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς στις δηλώσεις του για τη συγκεκριμενοποίηση των μέτρων που θα ισχύσουν στο διάστημα του lockdown, όσοι εισέρχονται στη χώρα μέσω αεροδρομίων θα πρέπει να παρουσιάζουν αρνητικό τεστ Covid έως και 48 ώρες, ενώ όσοι επιθυμούν να εισέλθουν στη χώρα μέσω των χερσαίων συνόρων, θα πρέπει να εμφανίζουν αρνητικό τεστ Covid έως και 72 ώρες.

Το μέτρο ισχύει για όλους, δίχως εξαιρέσεις, ενώ οι έλεγχοι θα είναι σχολαστικοί σε όλα τα σημεία εισόδου της χώρας.

Πόσοι συνεχίζουν τις διακοπές τους στην Κρήτη

Περίπου 2.000 ξένοι επισκέπτες εκτιμάται ότι κάνουν αυτή την περίοδο διακοπές στην Κρήτη και σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδοχείων Ηρακλείου Νίκο Χαλκιαδάκη θα συνεχίσουν τις διακοπές τους κανονικά εφαρμόζοντας, ωστόσο, τα μέτρα που θα ισχύσουν για όλους μας.

Ο κ. Χαλκιαδάκης ανέφερε ότι σε χθεσινή επικοινωνία που είχε με τον υπουργό Τουρισμού, ο κ. Θεοχάρης του είπε ότι το πρόγραμμα του τουρισμού θα συνεχιστεί μέχρι το κλείσιμο της σεζόν στα τέλη Νοεμβρίου.

Τα ευρωπαϊκά αεροδρόμια ζήτησαν χθες από την ΕΕ έκτακτα και συγκεκριμένα μέτρα, καθώς ανησυχούν για την κατάστασή τους που επιδεινώνεται με την κλιμάκωση της κρίσης της Covid-19.

H κρίση συνεχίζει να επιδεινώνεται, ανέφερε σε ανακοίνωση ο γενικός διευθυντής του ACI Europe (Διεθνούς Συμβουλίου Αεροδρομίων Ευρώπης) Ολιβιέ Γιάνκοβιτς.

Ο οργανισμός, που αντιπροσωπεύει 500 αεροδρόμια σε 46 ευρωπαϊκές χώρες, προειδοποίησε στα τέλη Οκτωβρίου για τον κίνδυνο πτωχεύσεων κατά τους επόμενους μήνες για περίπου 200 περιφερειακά αεροδρόμια λόγω της συνεχιζόμενης αδυναμίας στην αεροπορική κίνηση εξαιτίας του κλεισίματος των συνόρων και των περιορισμών για την ανακοπή της εξάπλωσης του νέου κοροναϊού.

«Η ρευστότητα που δαπανούν τα αεροδρόμια, που είναι ήδη σε μη βίωσιμα επίπεδα, απλά θα επιταχύνει τις νέες απώλειες θέσεων εργασίας, απουσία μιας έκτακτης παρέμβασης», σύμφωνα με τον ACI.

Τα ευρωπαϊκά αεροδρόμια ζητούν συγκεκριμένα η κρατική βοήθεια προς τις επιχειρήσεις να μπορεί να καταβληθεί έως τα τέλη του 2021.

Τον Οκτώβριο, οι Βρυξέλλες ανακοίνωσαν τη διεύρυνση και την παράταση έως το καλοκαίρι του 2021 της χαλάρωσης της κρατικής βοήθειας που υιοθετήθηκε την περασμένη άνοιξη, προκειμένου να στηριχθούν οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις απέναντι στην κρίση του κοροναϊού.

Ο ACI ζητά, επίσης, ένα συγκεκριμένο σχέδιο για την αεροπορία που θα επιτρέψει την καταβολή βοήθειας όσο παραμένουν σε ισχύ τα περιοριστικά μέτρα στην Ευρώπη. Ο κλάδος των αερομεταφορών είναι ένας από τους πλέον πληγέντες από την κρίση.