Στο υγειονομικό πρωτόκολλο πρέπει να εκπαιδευτούν οι ξενοδοχοϋπάλληλοι
Στο υγειονομικό πρωτόκολλο πρέπει να εκπαιδευτούν οι ξενοδοχοϋπάλληλοι

“Θα προσπαθήσουμε να αρχίσουμε τη σεζόν τον Ιούλιο, θα το παλέψουμε για όλα υπάρχουν λύσεις” είπε χθες στην “Π” ο Mιχάλης Βλατάκης πρόεδρος των τουριστικών και ταξιδιωτικών πρακτόρων  Κρήτης τονίζοντας μάλιστα ότι του χρόνου η Ελλάδα και η Κρήτη ειδικότερρα που διαχειρίζονται υποδειγματικά την πανδημία θα βρίσκονται σε πολύ καλό σημείο εκκίνησης, για την επανεκκίνηση του τουρισμού.

“Χρειάζεται αισιοδοξία και καλή προετοιμασία από όλους μας” τόνισε ο κ. Βλατάκης, υπογραμμίζοντας ότι όλοι όσοι εργάζονται στα ξενοδοχεία και γενικά στον τουριστικό κλάδο πρέπει να εκπαιδευτούν στα υγειονομικά πρωτόκολλα που πρέπει να ακολουθήσουν ώστε η φιλοξενία των τουριστών να γίνεται με ασφάλεια για πελάτες και φυσικά το προσωπικό.

Ο κ. Βλατάκης σημείωσε:

«Είναι γεγονός ότι ο Τουρισμός πλήττεται όσο κανείς κλάδος και ακόμη και εμείς οι πολύπειροι δεν έχουμε ζήσει κάτι ανάλογο,επιβεβαιώνοντας την ρήση «Εν  Οιδα ότι ουδέν Οιδα» αδυνατώντας να προβλέψουμε την συνέχεια.

Τα δυο σενάρια είναι  ολιγόμηνη σαιζόν από Ιούλιο με προϋποθέσεις, η καθόλου σαιζόν.

Επιλέγουμε το 1ο που είναι το δυσκολότερο γιατί το οφείλουμε στον Τουρισμό, στην πατρίδα, στους εργαζόμενους,στην κοινωνία.

Για να γίνει αυτό πρέπει να γίνουμε μια Εθνική Ελλάδας Τουρισμου (όπως το 2004 στο ποδόσφαιρο) κράτος,επιχειρηματίες και εργαζόμενοι .Κανένα κράτος στον κόσμο δεν μπορεί να στηρίξει επιχειρήσεις και εργαζόμενους για μεγάλο χρονικό διάστημα και πρέπει να το καταλάβουμε όλοι.

Ας οριστεί, λοιπόν, το υγειονομικό πρωτόκολλο και οι προϋποθέσεις για να υποδεχτούμε τουριστες. Ας εκπαιδευτούμε όλοι ανάλογα και με γνώμονα την ασφάλεια του τοπικού πληθυσμου,των εργαζομενων και των  επισκεπτών μας, ας δουλέψουμε με σοβαρότητα (όπως αντιμετωπίσαμε τον ιό) για την επιτυχία του 1ου  δύσκολου σεναρίου,χωρίς να μημψυμορουμε.

Εξάλλου αντέξαμε δέκα χρόνια κρίσης, σίγουρα θα τα καταφέρουμε για ένα ακόμη, διότι είμαστε  λόγω της  παραδειγματικης διαχείρισης της επιδημίας,  στο καλύτερο σημείο εκκίνησης για την επανεκκίνηση, σε σχέση με τους ανταγωνιστές μας».

Στην κατάσταση του τουρισμού στην Ευρώπη και των συνεπειών που έχει στον κλάδο η πανδημία του νέου κορονοϊού αναφέρεται το πρακτορείο Reuters και φιλοξενεί δήλωση του υπουργού Τουρισμού, Χάρη Θεοχάρη ο οποίος αναφέρει ότι «είναι κρίσιμο η Ευρώπη να υιοθετήσει μια κοινή στάση και να ανοίξει σύντομα τα σύνορα καθώς επιχειρήσεις κλείνουν».

«Πολλές ξενοδοχειακές μονάδες δεν θα ανοίξουν και θα υπάρξει ανεργία», τονίζει ο υπουργός στο πρακτορείο, ζητώντας μια μακροπρόθεσμη οικονομική βοήθεια σε μια βιομηχανία που αντιπροσωπεύει σχεδόν το ένα τέταρτο της ελληνικής οικονομίας.

Κυβέρνηση και επαγγελματικοί φορείς αναζητούν τη «χρυσή τομή» για την τουριστική σεζόν. Η τουριστική σεζόν σύμφωνα με το σενάριο του υπουργείου εκτιμάται πως θα είναι τρίμηνη, δηλαδή από Ιούλιο έως και Σεπτέμβριο, μία περίοδος που μπορεί να περισώσει μέρος της παρτίδας για τα φετινά τουριστικά έσοδα.

Στην ΕΕ γίνεται διαβούλευση προκειμένου σε κάθε ευρωπαίο πολίτη που θα θέλει να ταξιδέψει να του γίνεται ένα αξιόπιστο τεστ για την ανίχνευση του κοροναϊού.

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες αρχές Ιουνίου θα μπορέσουμε να κάνουμε τα πρώτα μπάνια στις παραλίες, πάντα με την τήρηση των αποστάσεων ασφαλείας και αποφυγής του συνωστισμού.

Τον Ιούνιο αναμένεται να ανοίξουν τις πόρτες τους και τα ξενοδοχεία. Το άνοιγμα θα γίνει σε δύο φάσεις. Η αρχή θα γίνει με αυτά που έχουν 12μηνη λειτουργία με πιθανότερη ημερομηνία την 15η του μήνα, ενώ την 1η Ιουλίου θα ακολουθήσουν τα εποχικά ξενοδοχεία και καταλύματα.