Σε νομική εταιρεία της Γερμανίας απευθύνθηκε η Ένωση Ξενοδοχείων Ηρακλείου για το θέμα των οφειλών δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ σε επιχειρηματίες μετά την κατάρρευση της Thomas Cook.
Όπως είπε στην “Π” ο πρόεδρος των ξενοδόχων Νίκος Χαλκιαδάκης, το αν θα κινηθεί νομικά η Ένωση θα εξαρτηθεί από το ποσό της αμοιβής που θα ζητήσει το δικηγορικό γραφείο και εάν συμφωνήσουν να το καταβάλουν από κοινού οι επιχειρηματίες που έχουν πληγεί.
“Έχω ζήσει πάνω από 25 πτωχεύσεις και κανείς δεν αποζημιώθηκε”
Ο ίδιος, πάντως σχολίασε μιλώντας στην “Π” ότι τα τελευταία 35 χρόνια που δραστηριοποιείται στον τουριστικό τομέα έχει ζήσει περισσότερες από 25 πτωχεύσεις τουρ οπερέιτορ και από τα διαφυγόντα κέρδη κανένας επιχειρηματίας δεν πήρε χρήματα πίσω.
Ωστόσο πρόσθεσε ότι η Ένωση σε κάθε περίπτωση δεν κάθεται με σταυρωμένα χέρια και κάνει διερευνητικές κινήσεις και προς τη νομική οδό.
Ξενοδοχειακή εταιρεία στην Κω έκανε αίτηση κατάσχεσης περιουσιακών στοιχείων της Thomas Cook
Eντωμεταξύ αίτηση ασφαλιστικών μέτρων κατά της γερμανικής εταιρείας «Τhomas Cook GmbH» και εννιά θυγατρικών της εταιρειών κατέθεσε ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου Ρόδου ξενοδοχειακή εταιρεία που εδρεύει στον Δήμο Δικαίου της Κω, με αίτημα τη συντηρητική κατάσχεση περιουσιακών τους στοιχείων.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Δημοκρατική», η αιτούσα ξενοδοχειακή εταιρεία δραστηριοποιείται στον κλάδο του τουρισμού με κύριο αντικείμενο την εκμετάλλευση πολυτελούς ξενοδοχείου, που λειτουργεί στο Μαρμάρι της Κω και απασχολεί σήμερα περίπου 100 εργαζομένους.
Βασικός και κυρίαρχος μέτοχος της εταιρείας είναι Ίδρυμα. Η ξενοδοχειακή εταιρεία της Κω υποστηρίζει στην αίτησή της ότι όπως απέδειξε η πρόσφατη τραγική κατάληξη του Ομίλου Thomas Cook, η διοίκηση του Ομίλου ασκείται κεντρικά από ολίγους ιθύνοντες-υπευθύνους, η δε αυτοτέλεια των κατ’ ιδίαν νομικών προσώπων (θυγατρικών, «εγγονών», «δισέγγονων», «αδελφών» εταιρειών), είναι ανύπαρκτη, αφού η μία απορροφά παρανόμως και κατά το δοκούν των ιθυνόντων, τη ρευστότητα της άλλης.
Διοικητικά επίσης ουδεμία αυτοτέλεια υφίσταται, υποστηρίζει η εταιρεία στην αίτησή της, αφού όπως αναφέρει, είτε τα ίδια πρόσωπα εναλλάσσονται στις διοικήσεις των συγγενικών εταιρειών, είτε όλοι υπακούουν στους ολίγους ιθύνοντες-υπευθύνους και ακολουθούν τις εντολές τους κατά τη διοίκηση των συγγενικών εταιρειών, κατά τρόπο προφανώς αντίθετο με τα συμφέροντα των συγγενικών εταιρειών, αλλά και των τρίτων-δανειστών τους.
Ο όμιλος Thomas Cook αποτελεί ένα ταξιδιωτικό κολοσσό που διαχειρίζεται ξενοδοχεία, πολυτελή και υπερπολυτελή resorts και αεροπορικές εταιρείες για περίπου 20 εκατ. πελάτες ετησίως σε 47 προορισμούς παγκοσμίως. Στην Ελλάδα, που αποτελεί τον 3ο μεγαλύτερο προορισμό διακοπών για πελάτες του Ομίλου (1η η Κρήτη και ακολουθούν η Ρόδος και η Κως), διαχειρίζεται περίπου 50 ξενοδοχεία, ενώ μόνο στη χώρα μας η Thomas Cook έχει 1.200 εργαζόμενους.
Με την αίτηση της η εταιρεία με έδρα την Κω ζητά να διαταχθεί ως ασφαλιστικό μέτρο η συντηρητική κατάσχεση κάθε κινητής και ακίνητης περιουσίας των καθ’ ών, που βρίσκεται είτε εις χείρας τους, είτε εις χείρας τρίτων, προς εξασφάλιση της απαίτησης ύψους 878.009,10 ευρώ και μέχρι του ποσού των 950.000 ευρώ και επί δύο ακινήτων, το ένα στο Πυλί της Κω και το άλλο στην πόλη της Κω, εμβαδού 27.260 τ.μ. και 44.570 τ.μ. αντίστοιχα.