«Μαγνήτης» επενδύσεων η Ελλάδα στα ξενοδοχεία

Η Αθήνα και η Ελλάδα φιγουράρουν στην πρώτη δεκάδα των περιοχών που θεωρούνται ως ιδιαίτερα ελκυστικές για την υλοποίηση μεγάλων ξενοδοχειακών επενδύσεων και κυρίως στον τομέα της πολυτελούς φιλοξενίας (5στερα ξενοδοχεία), σύμφωνα με την τελευταία έκθεση 2025 European Hotel Investor Intentions Survey της CBRE.

Όπως αναφέρει η έκθεση που καταγράφει τις επενδυτικές προθέσεις στον Ευρωπαϊκό ξενοδοχειακό Κλάδο, φέτος, η Αθήνα εισήλθε στην πρώτη δεκάδα και συγκεκριμένα στην όγδοη θέση των πόλεων που συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον για ξενοδοχειακές επενδύσεις στην Ευρώπη, ενώ η χώρα μας παραμένει στην πέμπτη θέση της σχετικής κατάταξης.

Τα ξενοδοχεία στο επενδυτικό στόχαστρο

Η εξέλιξη αυτή προστίθεται στα συμπεράσματα της έκθεσης αντικατοπτρίζει το αυξανόμενο ενδιαφέρον των επενδυτών για την ελληνική πρωτεύουσα, το οποίο οφείλεται στα ισχυρά θεμελιώδη μεγέθη του τουρισμού και στον συνεχώς αναπτυσσόμενο τομέα της πολυτελούς φιλοξενίας.

Η σταθερή αύξηση της διεθνούς ζήτησης της πόλης ενισχύει περαιτέρω την ελκυστικότητά της ως αναδυόμενου επενδυτικού προορισμού, τονίζει η CBRE.

Η στροφή στα πεντάστερα

Όσον αφορά τη χώρα μας στο σύνολο της η έκθεση αναφέρει ότι η Ελλάδα διατηρεί την θέση της στην πρώτη πεντάδα του ενδιαφέροντος για επενδύσεις, υποστηριζόμενη από τις ισχυρές τάσεις του τουρισμού και ένα αναπτυσσόμενο ενδιαφέρον για το τμήμα πολυτελών ξενοδοχείων.

Να σημειωθεί ότι στην αντίστοιχη έκθεση του 2024 η Αθήνα μπήκε για πρώτη φορά στην δεκάδα και συγκεκριμένα στην ένατη θέση μια απόδειξη «της ισχυρής τοποθέτησης της Ελλάδας στην αγορά κατά την τελευταία πενταετία».

Αναδυόμενη ευκαιρία η Αθήνα

Μάλιστα η έκθεση του 2024 εκτιμούσε ότι η Αθήνα έχει αναδειχθεί σε μια όλο και πιο ελκυστική αγορά για τους επενδυτές, σημειώνοντας μια αξιοσημείωτη άνοδο άνω του 30% στην απόδοση των ξενοδοχείων σε ετήσια βάση σε σχέση με το 2023. Αυτό τοποθετεί Αθήνα ως μια αναδυόμενη ευκαιρία μεταξύ των βασικών τουριστικών πόλεων, προσφέροντας στους επενδυτές μια εναλλακτική οδό για δυνητικό χαρτοφυλάκιο ανάπτυξης και διαφοροποίησης σημείωνε η έκθεση.

Στην έκθεση του 2023 δεν υπήρχε καμία αναφορά για την Αθήνα και την χώρα μας, γεγονός που πιστοποιεί ότι σταδιακά το ενδιαφέρον για ξενοδοχειακές επενδύσεις στην Ελλάδα αυξάνεται.

Η Ισπανία στην κορυφή

Η Ισπανία παραμένει η κορυφαία αγορά για τους επενδυτές ξενοδοχείων το 2025, εξασφαλίζοντας την πρώτη θέση για δεύτερο συνεχές έτος με βάση τις ψήφους των επενδυτών. Η κατάταξη αυτή αντανακλά την ισχυρή επενδυτική εμπιστοσύνη στα μακροπρόθεσμα θεμελιώδη μεγέθη της ισπανικής αγοράς και τη διατηρήσιμη τουριστική ζήτηση.

Η Ιταλία ανεβαίνει στη δεύτερη θέση, ξεπερνώντας το Ηνωμένο Βασίλειο, με την Πορτογαλία να κερδίζει την στην τρίτη θέση, ισοβαθμώντας με το Ηνωμένο Βασίλειο. Η άνοδος της Πορτογαλίας αντανακλά την αυξανόμενη διεθνή απήχηση της χώρας αυτής σημειώνει η έκθεση. Η Γαλλία παραμένει σταθερά στην τέταρτη θέση, ενώ η Ελλάδα, όπως προαναφέρθηκε. διατηρεί την θέση της στην πρώτη πεντάδα, υποστηριζόμενη από τις ισχυρές τάσεις του τουρισμού και ένα αναπτυσσόμενο τμήμα πολυτελών ξενοδοχείων.

Πηγή: ot.gr