“ΨΗΝΕΤΑΙ” ΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ: Κρητικός σεφ μαγείρεψε για τους φοιτητές του Yale

Το Πανεπιστήμιο του Yale

Το φημισμένο αμερικανικό Πανεπιστήμιο Yale οραματίζεται και προετοιμάζει την δημιουργία ενός Παγκόσμιου Κέντρου Ελαιολάδου, ενώ πριν λίγες ημέρες οργάνωσε το πρώτο συμπόσιο για το ελαιόλαδο και την υγεία, όπου συμμετέχουν μεταξύ άλλων ο Ηλίας Μαμαλάκης, αλλά και ο γνωστός σεφ κρητικής καταγωγής Μιχάλης Ψιλάκης, ο οποίος μαγείρεψε για τους φοιτητές.

Στο συνέδριο συμμετείχαν 21 ομιλητές, μεταξύ αυτών οι 10 Έλληνες.

ο Ηλίας Μαμαλάκης και ο κ. Ψιλάκης,

Ο κ. Μαμαλάκης στην σελίδα του στο facebook ανέφερε: “Ο κ. Ψιλάκης, ο οποίος διαπρέπει στην Αμερική, ήρθε στο Yale για να μαγειρέψει θεματικό δείπνο για 200 φοιτητές βασισμένο στο ελαιόλαδο.

Το Πανεπιστήμιο κάνει θεματικά δείπνα κάθε δύο μήνες και οι φοιτητές πηγαίνουν μετά από κλήρωση.

Μετά το δείπνο ακολουθεί συζήτηση φοιτητών και σεφ, για τις τοπικές κουζίνες. Μακάρι αυτές οι ενέργειες να γίνονταν και στη χώρα μας!”.

Αναμνηστική φωτογραφία στο πλαίσιο του διήμερου συμποσίου για το ελαιόλαδο
Αναμνηστική φωτογραφία στο πλαίσιο του διήμερου συμποσίου για το ελαιόλαδο

Το συνέδριο για το ελαιόλαδο και την υγεία διεξήχθη στις 3 και 4 Οκτωβρίου στο Yale School oi Pablic Health στο New Haven του Κοννέκτικατ.

Το οργάνωσε η Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου και στο πλαίσιο της διήμερης εκδήλωσης άνθρωποι από διαφορετικούς κλάδους κάλυψαν ένα ευρύτερο φάσμα θεμάτων που σχετίζονται με το ελαιόλαδο.

 θεματικά δείπνα στο Yale και οι φοιτητές μιλούν με τους σεφ για τις κουζίνες τους
Κάθε δύο μήνες οργανώνονται θεματικά δείπνα στο Yale και οι φοιτητές μιλούν με τους σεφ για τις κουζίνες τους

Ο πρόεδρος του Τμήματος στη Σχολή κ. Βασίλης Βασιλείου, και  ο κοσμήτορας οραματίζονται το συνέδριο ως ετήσιο γεγονός που θα οδηγήσει στη δημιουργία ενός διεθνύς κέντρου, αφιερωμένου στην συγκέντρωση και διάδοση γνώσεων για το ελαιόλαδο, αλλά και στη υποστήριξη σχεδίων και μελετών που αφορούν στην εκπληκτική αυτή τροφή.

Θεωρούν μάλιστα ότι οι Αμερικανοί δεν έχουν επαρκή ενημέρωση για τα πολλαπλά οφέλη του ελαιολάδου  και ότι αυτό το κέντρο θα συμβάλει προς την κατεύθυνση αυτή.

Ο σεφ Μιχάλης Ψιλάκης
Ο σεφ Μιχάλης Ψιλάκης απογειώνει την ελληνική κουζίνα στην Αμερική

Μιχάλης Ψιλάκης: Ένας από τους κορυφαίους σεφ στις ΗΠΑ

Ο Μιχάλης Ψιλάκης έχει αποκτήσει πολλές από τις υψηλότερες τιμές στον κόσμο της γαστρονομίας.

Σύμφωνα με το ellines.com:

“Το 2008 τιμήθηκε με το βραβείο Food & Wine’s Best New Chef and Bon Appetit’s Chef of the Year, ήταν υποψήφιος για A-List Chef από την Bravo TV, ενώ το πολυτελές ελληνικό εστιατόριό του που ονομάζεται «Anthos» ήταν υποψήφιο για το βραβείο James Beard Award στην κατηγορία «καλύτερο νέο εστιατόριο». Ήταν επίσης chef της χρονιάς από το περιοδικό Esquire, ενώ το εστιατόριό του βραβεύτηκε με ένα αστέρι Michelin και καταχωρήθηκε τρίτο στη λίστα των 10 καλύτερων νέων εστιατορίων από το The New York Times.

Η μητέρα του, Γεωργία, γεννήθηκε στην Καλαμάτα, ενώ ο πατέρας του ήταν από την Κρήτη. Και οι δύο πλευρές της οικογένειάς του, μετά από τον εμφύλιο,  και την εξορία που σημάδεψαν την Ελλάδα τον περασμένο αιώνα, έφτιαξαν ένα πραγματικά ελληνικό σπίτι στο Long Island.

Η ζωή του ως παιδί ήταν επικεντρωμένη στις χριστιανικές γιορτές στην Εκκλησία ή τις οικογενειακές γιορτές με περίπου 200 συγγενείς που μαζεύονταν στις μεγάλες γιορτές. «Οι γονείς μου πήραν μέσα στο μυαλό τους την Ελλάδα που άφησαν το 1950 και προσπάθησαν να μας μεγαλώσουν μέσα σε αυτήν την εικόνα» λέει. «Δεν είχα καν μάθει αγγλικά μέχρι που πήγα στο σχολείο». Σε εκείνον τον «κόσμο» οι γυναίκες έμεναν στο σπίτι και μαγείρευαν κάθε βράδυ και οι άντρες έσφαζαν κι έψηναν ολόκληρα αρνιά στην πίσω αυλή ενώ τα παιδιά έπρεπε να πάνε στο σχολείο και μετά να αποκτήσουν ένα επάγγελμα.

Ως ο μεγαλύτερος γιος πρώτης γενιάς μιας ελληνικής οικογένειας στο Long Island, ο Μιχάλης Ψιλάκης  έμελλε να είναι εκείνος που θα δώσει «σάρκα και οστά» στην εκτίμηση για το φαγητό και τη φιλοξενία που για την οικογένειά του ήταν πολύ σημαντικά.

Όταν ο πατέρας του εγκατέστησε ένα τεράστιο μπάρμπεκιου στο πίσω μέρος του κήπου, τον δίδαξε πώς να ψήνει ολόκληρο το αρνί στη σούβλα. Μια εξαιρετική μαγείρισσα, η μητέρα του, τον δίδαξε τα πάντα γύρω από τη γεύση και τις τεχνικές της κλασικής ελληνικής κουζίνας και παραμένει η μεγαλύτερή του επιρροή στην κουζίνα.

«Ακόμη και σήμερα οι γεύσεις των πιάτων μου είναι οι γεύσεις της μητέρας μου», λέει ο Μιχάλης Ψιλάκης, «και το ένστικτό μου για να οδηγήσω την ελληνική κουζίνα σε νέες κατευθύνσεις το κληρονόμησα από εκείνη».