TUI

Την περασμένη εβδομάδα η TUI Αγγλίας όπως έγραψε η “Π”, ανακοίνωσε ότι σταματάει 6 πτήσεις εβδομαδιαία από το Μάντσεστερ στην Ελλάδα τον Ιούνιο λόγω έλλειψης προσωπικού. Το ίδιο πρόβλημα αντιμετωπίζουν όλες οι μεγάλες αεροπορικές εταιρείες.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Ντόιτσε Βέλε, “τα ταξίδια για διακοπές με το αεροπλάνο θα εξελίσσονται σε γερή δοκιμασία για τα νεύρα, τόσο για τους επιβάτες όσο και για τους παρόχους υπηρεσιών. Ο κλάδος φαίνεται ότι έχει αποτύχει στο ξεκίνημα την πρώτης μετά το 2019 θερινής σεζόν χωρίς πανδημία.

Και ο λόγος είναι απλός, υπάρχει έλλειψη προσωπικού, από τον έλεγχο των επιβατών και τη διαχείριση επιβατών έως τους αεροσυνοδούς. Παντού λείπουν άνθρωποι, γιατί κατά τη διάρκεια της πανδημίας αναζήτησαν απασχόληση αλλού. “Σε ολόκληρη την αλυσίδα της διαδικασίας στα αεροδρόμια λείπουν πάροχοι που ασχολούνται με τους επιβάτες. Σε ό,τι αφορά στο προσωπικό εδάφους λείπει το 20% σε σχέση με αυτό που απασχολούνταν προ κοροναϊού.

“Κι αυτό στις ώρες αιχμής μπορεί να οδηγήσει σε μακριές ουρές ειδικά στο check-in, κατά τη φόρτωση των βαλιτσών και τον έλεγχο ασφάλειας εναέριας κυκλοφορίας” λέει ο Ραλφ Μπάιζελ, γενικός διευθυντής της Ένωσης Αεροδρομίων ADV. Τα συμβούλια εργαζόμενων στα αεροδρόμια υπολογίζουν μάλιστα ότι σε παγγερμανικό επίπεδο λείπουν 5.500 άτομα.

Στη Βρετανία η κυβέρνηση και ο κλάδος των αεροπορικών εταιρειών ρίχνει ο ένας το ανάθεμα στον άλλον για το ταξιδιωτικό χάος που έχει ήδη οδηγήσει σε εκατοντάδες ακυρώσεις πτήσεων και υπερπλήρεις επιβατικούς τερματικούς σταθμούς. Και σε αυτήν τη χώρα υπάρχει έλλειψη εκπαιδευμένου προσωπικού, που τα τελευταία δύο χρόνια έχει γυρίσει τα νώτα στον συγκεκριμένο κλάδο”.

Μεταξύ άλλων σημειώνουν ότι η Fraport περιέκοψε περίπου 4.000 θέσεις εργασίας, τώρα δεν βρίσκει προσωπικό και η EasyJet κατάργησε την τελευταία σειρά θέσεων και μείωσε τις αεροσυνοδούς.

Η κρίση είναι εδώ και καιρό ένα παγκόσμιο φαινόμενο, γι’ αυτό και το θέμα έχει αναλάβει η ΙΑΤΑ, η ένωση αεροπορικών εταιρειών. Αυτό που προτείνει είναι ένα παγκόσμιο τυποποιημένο πρόγραμμα εκπαίδευσης, ώστε το προσωπικό εδάφους και οι πιλότοι να μπορούν να δουλέψουν οπουδήποτε στον κόσμο. Επιπλέον οι προσλήψεις θα πρέπει να βελτιωθούν και να εξορθολογιστούν οι έλεγχοι ασφαλείας.